A-talk: Puheista tekoihin

Julkaistu torstaina 21.04.2011 2 118

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä Suomen maksuosuutta Brysseliin pitää pienentää.

TV1 torstaina 21.4. klo 21.05

YLE Areena

Pian koettaa aika lunastaa vaalilupaukset ja on aika ryhtyä tekoihin.

Ketkä luopuvat periaatteistansa päästäksensä hallitukseen? Onko uusi hallitus EU-myönteinen vai -vastainen?

 

Hiotaanko särmät?

Perussuomalaiset harppoivat vaaleissa vielä suurempaan menestykseen kuin gallupit ennustivat. Perussuomalaiset saivat huikeat 39 kansanedustajaa.

Murskatappion koki puolestaan keskusta, joka menetti historiallisen paljon kansanedustajia, jopa viisitoista.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi SDP, vaikka menetti neljä kansanedustajapaikkaa. Kokoomus menetti kuusi paikkaa, mutta nappasi niukasti suurimman puolueen aseman 44 kansanedustajalla.

Kokoomus on nyt ensimmäistä kertaa historiassaan suurin puolue ja aloittaa hallituksen muodostamisen puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla.

Urakasta ei tule helppo, koska kolmen suurimman puolueen välillä on rajuja näkemyseroja. Välejä hiertävät erityisesti EU-politiikka ja verotus.

 

Keskusta lykkää Portugalin uudelle hallitukselle

A-talkissa saman pöydän ääreen kokoontuvat neljän suurimman puolueen edustajat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vannoi vaalitenteissä, ettei puoleensa lähde hallitukseen, joka jatkaa EU:n kriisimaiden tukemista. Soini sanoo pitävänsä tavoitteenaan, että Suomi maksaa Brysseliin vähemmän. Soini sai Uudeltamaalta puolueensa suurimman äänimäärän.

Ulkoministeri (kok.) Aleksander Stubb vaatii, että Suomi osallistuu EU:n kriisimaiden tukemiseen. Vaikeuksissa olevan euromaan tukeminen on Suomen etu. Tänä keväänä Stubb oli ehdokkaana eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ja tuli valituksi Uudeltamaalta kokoomuksen suurimmalla äänimäärällä.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner nousee ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi. Jungner oli ehdolla Uudellamaalla. SDP vaatii suunnanmuutosta euroalueen kriisimaiden tukemisessa. Pankit ja sijoittajat on saatava vastuuseen rahoituskriisistä. SDP ei lähde hallitukseen, joka korottaa eläkeikää.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pettyi pahasti puolueensa vaalimenestykseen. Puolue ei kuitenkaan aio perustaa erillistä komiteaa vaalituloksen syiden selvittämiseen. Laaninen oli ehdolla Helsingissä, mutta ei tullut valituksi.

Keskusta ajoi yhteisessä hallitusrintamassa kokoomuksen kanssa EU:n kriisimaiden tukemista. Nyt Laanisen mielestä Portugalin kriisitukien käsittely kuuluu uudelle hallitukselle.

 

Suosittele118 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 25.04.2011

kansa sai mitä halusi muutosta! hyvä soini ,päijät-hämeestä 3pääsi eduskuntaa ja pienestä kunnasta 1 minun ehdokas,yes

torstaina 28.04.2011

A-Talk tänään! -- Kyllä se taitaa olla niin, Jan Andersson, että jos käyt J.Halla-ahon kanssa kisailemaan sanoilla niin häviät noilla asenteellisilla argumenteilläsi aina 10 - 0.
Ei Ylen asiaohjelma ole mikään Iltalehden etäispäätopa tällaista kokoomusta äänestänyttä ällöttää.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä