A-talk: Raiskaajat linnaan

Julkaistu keskiviikkona 10.03.2010 1 192

Raiskaustuomioista on herännyt vilkas keskustelu.

TV1 torstaina 11.3. klo 21.05

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvostelee Suomea hitaasta seksuaalirikosten lainsäädännön muuttamisesta ja raiskauksen uhrien heitteille jätöstä.
Hyysääkö Suomi raiskaajia?

Suomalaiset ovat tuohtuneita raiskaajien saamiin lieviin tuomioihin ja vaativat kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista. Kansalaisten valituksista huolimatta oikeuslaitos ei ole muuttanut raiskaustuomioiden pituuksia.

Suomessa raiskauksesta langetetaan keskimäärin kahden vuoden tuomio. Pohjoismaisittain Suomen tuomareiden antamat tuomiot ovat lieviä

 

A-talkissa aiheesta keskustelevat:

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Janina Andersson vaatii perusteellista selvitystä siitä, ovatko tuomiot niin lepsuja kuin väitetään. Vihreiden kansanedustajan mielestä ihmisten mielikuvat ovat usein jotain muuta kuin todellisuus.

Andersson muistuttaa, että kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon -asiat menevät parempaan suuntaan. Seksuaalirikollisuuden torjunnassa tarvitaan tietoa ja rohkeutta. Raiskaajille voisi harkita kemiallista kastraatiota.

Amnestyn naisten oikeuksien asiantuntija Piia Puu Oksanen ei ymmärrä, miksi oikeuslaitos langettaa raiskauksista kansan oikeustajun vastaisia tuomioita. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi saada seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion, kun armeijasta totaalikieltäytyjät joutuvat suoraan linnaan. Suurin osa naisista ei luota oikeuslaitoksen oikeudenmukaisuuteen seksuaalirikoksissa. Oikeuslaitoksen toiminta kertoo suuresta kyvyttömyydestä asettua uhrin asemaan.

Kouvolan hovioikeuden tuomari Kari Janhusen mielestä raiskaustuomioita ei tarvitse nostaa. Tuomioissa asteikkoa löytyy ihan riittävästi, aina vuodesta kuuteen vuoteen asti. Laissa ei ole vikaa. Ihmiset eivät ymmärrä, että raiskausjutut ovat salaisia. Ihmiset eivät käsitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Median puolella ei tiedetä, mistä kirjoitetaan. Lehdet hakevat myyviä otsikoita ja ihmiset saavat väärän kuvan koko jutusta.

Tukinaiset ry:n varatuomarin Riitta Silverin mielestä suomalaisessa oikeuskäytännössä liikutaan rangaistusasteikon alarajoilla. Uhrin kärsimyksiä ei huomioida tarpeeksi. Esimerkiksi Ruotsissa minimirangaistukset ovat kovempia kuin Suomessa. Ruotsissa raiskauksesta langetetaan minimissään kahden vuoden tuomio ja harvoin pääsee ehdollisella. Silverin mielestä lainsäädäntöä täytyy muuttaa.

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

 

A-tuubi

 

Suosittele192 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 16.03.2010

Olen elävä esimerkki siitä miten suomalainen oikeuslaitos kohtelee seksuaalisen hyväxkäytön uhria.Juttuni ei mennyt raiskauksena koska selvisin vähin mustelmin..Käräjäoikeus tuomitsi syyllisen niin ankarasti,että jopa asianajajani ihmetteli tuomiota.Mitä teki Kouvolan hovioikeus..Hylkäsi syytteen kokonaan.Ei ollut mitään arvoa minun lääkärintodistuksilla,ja niitä oli paljon.Sairastuin vakavaan masennukseen tapauksen johdosta,enkä ole vieläkään selvillä vesillä.Joka helvetin päivä se raiskaaja sika on mun mielessä.Suomalaiseen oikeuslaitokseen en usko enää ikinä..Se ruokkii rikollisia..Ja naiset jotka tulee raiskatuksi suosittelen nielemään itse haavansa.Eivät saa hovioikeudelta tuomiota..Tapaukseni tapahtui joulukuussa 2007

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä