A-talk: Rikolliset raksalla

Julkaistu keskiviikkona 28.04.2010 9 172

Skanskan työmailla on järjestetty ulosmarsseja vastalauseena yhtiön suunnitelmille palkata ulkomaisia työntekijöitä.

TV1 torstaina 29.4. klo 21.05

Hämäräfirmat häärivät Suomen rakennustyömailla. Ulkomaille rekisteröityneet yritykset eivät maksa työntekijöille kunnollista palkkaa ja verot jäävät usein hoitamatta.

Pimeää työvoimaa käyttävät firmat voittavat urakoiden tarjouskilpailut ja suomalaiset aliurakoitsijat jäävät nuolemaan näppejään. Rakennusmiehet pelkäävät ulkomaalaisen halpatyövoiman varastavan heidän hommansa.

Esimerkiksi Rovaniemellä rakennusmiehet marssivat ulos työmailta vastalauseena Skanskan suunnitelmille palkata virolaisia työntekijöitä lappilaisten rakennusmiesten sijasta.

Miten pimeän työvoiman käyttö saadaan kuriin?

 

A-talkin vieraina:

Työtön rakennusmies Esa Olkoniemi Pellosta sanoo, että suuret yritykset, kuten Skanska, perustavat tytäryhtiöitä Viroon, josta he hankkivat halpaa työvoimaa urakoihin. Ulkomaalaisille ei makseta päivärahaa ja he tekevät todella pitkiä työpäiviä. Ulkomaalaiset vievät suomalaisten työt. Poliitikkojen pitäisi tehdä ja paljon, että valvonta tulisi tehokkaammaksi.

Rakennusyhtiö Skanskan toimitusjohtaja Juha Hetemäki kertoo, että virolaiset ovat halukkaita tekemään töitä ja he ovat osaavia. Aliurakoitsijoita valitessa halvin tarjous voittaa melkein aina. Aliurakoitsijoiden verkosto on kirjava ja osassa kaikki ei ole kunnossa. Jos puutteita tai laiminlyöntejä löytyy, rakennusyhtiöllä on velvollisuus purkaa sopimus alihankkijan kanssa.

Rakennusliiton toisen puheenjohtajan Kyösti Suokkaan mielestä Suomessa on monen kerroksen työmarkkinat.

"Meillä on a-, b- ja jopa c-luokan työntekijöitä. Osa on lähes orjatyötilanteessa. En muista uraltani yhtään tilannetta, jossa ulkomaille rekisteröidyssä firmassa olisi kaikki kunnossa. Ulkomaalaisesta työvoimasta vain pieni osa maksaa veroja. Palkat eivät ole koskaan sopimusten mukaiset vaan aina alle", Suokas sanoo.

Työministeri Anni Sinnemäki (Virh.) ei pidä oikeana väitettä, että hallitus houkuttelisi ulkomaisia työntekijöitä Suomeen. Virolaiset työntekijät eivät ole Suomessa laittomasti. Jos Suomessa työntekijöille ei makseta työehtojen mukaista palkkaa, vastuu siitä on työnantajalla. EU:ssa on työntekijöillä vapaa liikkuvuus.

 

Lähetyksen juontaa Sari Huovinen.

 

A-tuubi

 

Suosittele172 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 29.04.2010

Olen kohtalaisen hyinkoulutettu rakennus-alalle . Perustutkinto ja ammattitukinnon osia on suoritettuna . Opintoviikkoja on rakentamisesta yht : 210 . Ja puhdasta työkokemusta noin 4 vuotta . Olen kiinnostunut alastani " uudesta - ammatistani " todella paljon ja tietty motivaatio tehdä työtä alalla on kova . Mutta vaikka kuinka olisit halukas tekemään ja oppimaan lisää , ei työtä yksinkertaisesti tahdo saada ? Onko siis liikaa vaadittu, jos tuntipalkaksi asettaa 12 euroa tunti ( pääkaupunkiseutu )ja suhteuttaa palkkaansa omaan osaamiseen . Mielestäni ne Suomalaiset kirvesmiehet ja rakennusmiehet keiden työparina olen ollut , ovat äärimmäisen päteviä ja kiitos osaamisestani kuuluu myös osin heille . En nakkaa " vasaraa " kaivoon vaan etsin työtä ja uskon työllistyväni . Hyvää kesää ...

torstaina 29.04.2010

Vihdoinkin joku alkaa ääneen puhua siitä mikä on ollut meidän pienyrittäjien arkea jo pitkään. Tällä hetkellä kitkuttelemme alihankkijana hieman isommalle metallialan yritykselle ja sama on nyt nähtävissä metallissa, mikä on jo pitkään ollut totta rakennusalalla eli suomalaiset eivät pysty kilpailemaan millään ulkolaisten firmojen kanssa. Ja miksi näin on ? Kaikki muut osaavat vastata tähän, paitsi täysin kyvytön hallitus, mikä hokee vain, että kaikkien on noudatettava pelisääntöjä,joo ja lehmät osaavat lentää. Me olemme hädin tuskin päässeet taantuman kirouksesta, kun ollaankin huomattu aivan uusi ilmiö eli tarjouskilpailut hävitään, vaikka kate lasketaan niin alas ettei siitä jää kuin sen verran että hommaa kannattaa pyörittää odotellessa parempia aikoja. Yöunet ovat jo menneet taantuman aikana ja jatkuva huoli painaa mieltä. Taas meni yhteistyökumppanimme tarjous roskakoriin kun ilmestyi virolaisilla hitsaajilla varustetun yrityksen tarjous kehiin. Mikään ei myöskään tilaajille enää merkitse mitään, ainoastaan hinta.Syyllisiä ovat siis myös nämä tilaajat. Tunnen suorastaan vihaa Suomen päättäjiä kohtaan ja katson että meiltä on viety yrittämisen edellytykset tässä maassa. Rehellisyys ei todellakaan kannata, mutta kun on luonnevika, eikä osaa, eikä varsinkaan halua pelata näillä markkinoilla. Anarkia on aika lähellä meillä,keiden toimeentulo, talot ja perheet ovat kohta vasaran alla. Mitä väliä ??????

torstaina 29.04.2010

Vittu mitä paskaa! Taas ruvetaan yleistämään ja syyttämään kaikkia viattomia. Ensinnäkään kaikkia yrityksiä ei voi syyttää samasta ongelmasta. Ne, jotka hoitavat hommat lakipykälien mukaan ilamn ongelmia joutuvat nyt valvovan silmän alle. Kiitos Ylen. Voi jumalauta mihin tämä maailma on menossa ku viattomatkin nykyään joutuu kärsimään kaikesta ja helvetin kovalla hinalla.

Raksamiehen lapsi

torstaina 29.04.2010

Se 7 euroa papereis ja työnantaja velottaa jälkeenpäin verot ja maksaa...heh heh. Se 7 ekee on vaan siinä paperis. Sille voidaan vaikka pankkiin maksaa satanen tunnilta ja "veroina "seuraavas urakas veloitetaan 95 ekee tunnilta pois.. saatana ku meillä on maailman idiootein hallitus täysi vittupää koko sinnemäki.
täälä eepeelläki vasemmistoliitto vaahtos ettei saa rajoittaa maahanmuuttoa.
On vitun kumma että naiset ja vasurit kannattaa ja ovat leikin suurimmat häviäjät. Mitä sinä sanot... Vaaleis katto ketä et äänestä.
Niinku raksamies sano heinäluoma käänsi takkinsa koska pelkää äänten katoa ja vaalien jälkeen samaa saatanan vasuripaskaa.
me annetaan ensviikolla 103 euroa kreikkaan jokainen ja korkoodotus on 1.5 ekee per asukas. heh heh katainen kumihuuli... me ei koskaa näe niitä rahoja.
Kattokaa tän päivän Ilkka lehti ja sielä mielipiteet ja auki takinkäännön kahinaa.. kesällä heinäkuussa on kepu samas populismis ku se matti idiootti saadaan sieltä pois..

torstaina 29.04.2010

Astrid Thors pitäs saada vastuuseen aiheena maanpetturuus...

torstaina 29.04.2010

Turha haukkua Astrid Thorsia. Kaksi päähallituspuoluetta ovat Kokoomus ja Keskusta, eikä mitään tapahdu ilman heidän siunausta. En tiedä mitä Keskusta hyötyy, mutta Kokoomus saa rahaa Etelärannalta. Työnantajien etu, että maassa on iso työttömien reservi, jotta voi polkea palkkoja. Taidanpa äänestää persuja ensi kevään vaaleissa...

Entä jos kaikki palkanmaksu laitettaisiin urakan tilaajan tai pääurakoitsijan vastuulle?

perjantaina 30.04.2010

"Ne, jotka hoitavat hommat lakipykälien mukaan ilamn ongelmia joutuvat nyt valvovan silmän alle. Kiitos Ylen."

Siis Ylen syykö, että myös rehelliset saattavat joutua valvovan silmän alle?

Esim. poliisin puhallus-ratsiassa pysäytetään kaikki ja puhallutetaan, riippumatta automerkistä, vuosimallista ja minkä maan kilvissä se on!
Diplomaatti-rekisteri kilpisistä en tiedä?

Mutta kenenkään, kellä ei ole alkoholia tai muuta laitonta veressään, ei pitäisi hermoilla poliisin puhallus-ratsiaan joutumista!

Vai onko epävarmuutta, että onko ne hommat hoidettu lakipykälien mukaan?

lauantaina 01.05.2010

Alalla lähinnä kabineteissa aikaani viettäneenä voin nostaa esiin muutaman seikan,
kilpailutilanne on kotimaisille yrityksille todella vaikea.
Oli kyse mistä tahansa osa-alueesta niin esimerkiksi metalli ja teräsrakentajat ovat helisemässa.
Karkeasti arvioituna 3/5 ellei jopa 3/4 urakoista karkaa kotimaisilta tavoittamattomiin.

Toinen asia mistä haluaisin nähdä tilastoja on valtion korjausrakentamiseen suunnatun elvytyspaketin loppulaskelma.
Kuinka monessa kohteessa tilaaja valisti urakoitsijaksi ns. "yhden kauden" viuhahtajan?
Hajontaa tarjouksissa esim 0,5M€ kohteessa saatta olla ja oli parhaimmillaan 40%.

Olisi kohtuullisen yksinkertaista varsinkin valtion tukemissa kohteissa edellyttää sitä vastuuta tilaajalta. Yksinkertaistettuna tuet takaisin mikäli tilaaja on tietoisesti valinnut urakoitsijan joka jättää velvoitteet hoitamatta.
Ammattitaitoinen projektijohto mukaanlikien suunnittelija, valvoja ja rakennuttaja kyllä tietävät vallitsevan mediaani kustannustason työn osalta, samoin ne pitkän linjan ammattilaiset ja yritykset joilla referenssejä riittää.

Kyseessä on enemmänkin poliittinen haluttomuus kuin välineiden puute vaikuttaa muutokseen.

sunnuntaina 13.06.2010

tässä maassa vaan kehotetaan yrittään,mutta millä vitulla tässä yrität kun rakennus alan työt menee nykyään tois maalaisille.no lopetetaan yritys kun ei pysty kilpaileen ulkomaalaisten kannssa,ja mennään sossun luukulle.perkele.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä