A-talk: Säästöt rapauttavat armeijan

Julkaistu keskiviikkona 14.09.2011 0 154

Hallitus aikoo vähentää puolustusvoimien määrärahoja seuraavan neljän vuoden aikana.

TV1 torstaina 15.9. klo 21.05

YLE Areena

Puolustusvoimien johdon on vallannut huoli tulevaisuudesta. Heidän mielestään hallituksen uudet menoleikkaukset uhkaavat maan turvallisuutta.

Hallitus aikoo vähentää puolustusvoimien määrärahoja yli 270 miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden aikana. Korkea-arvoiset upseerit sanovat armeijan puolustuskyvyn heikkenevän moisten leikkausten jälkeen.

 

Armeijaan tehokkuutta

Mika Peltonen on kenraaliluutnantti ja puolustusvoimien operaatiopäällikkö. Hallituksen menoleikkaukset heikentävät Peltolan mukaan puolustusvoimien suorituskykyä. Esimerkiksi asevelvollisia ei pystytä kouluttamaan maastossa niin, että he osaisivat käyttää asejärjestelmiä tarpeeksi hyvin. Peltola on todella huolestunut, sillä leikkaukset kajoavat nyt maan turvallisuuden ytimeen.

Pekka Haavisto on vihreiden kansanedustaja. Haavisto myöntää, että puolustusvoimien säästöt ovat kovat, mutta sitä vihreät haluavatkin. Nyt modernisoidaan armeijaa ja lisätään sen tehokkuutta. Haaviston mielestä puolustuksessamme on tällä hetkellä iso uskottavuusongelma, sillä aseita ei riittäisi tosi tilanteessa kaikille 300 000 reserviläiselle. Haavisto kiistää väitteet siitä, että Suomea oltaisiin viemässä kohti nato-jäsenyyttä.

 

”Suomi kohti Natoa”

Jussi Niinistö on perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Sotahistorian dosentti Niinistö taas uskoo, että menoleikkauksilla nimenomaan viedään Suomea Natoon. Niinistö sanoo, että puolustusvoimat joutuvat tekemään nyt hätäleikkauksia, eikä hallitus ymmärrä sen vaikutuksia.

Hanna-Kaisa Hellsten on rauhanjärjestö Sadankomitean hallituksen jäsen. Hellstenin mielestä puolustusvoimien kuuluu vähentää menojaan. Poliitikkojen taas kuuluisi lakkauttaa Suomesta yleinen asevelvollisuus. Sadankomitean laskelmissa ammattiarmeijan kustannukset olisivat kolmanneksen nykyisiä puolustusvoimien menoja pienemmät.
Keskustele aiheesta

 

Keskustele aiheesta

 

 

Suosittele154 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä