A-talk: Sikarokotteesta narkolepsiaa

Julkaistu torstaina 03.02.2011 4 150

Kymmenet suomalaislapset ja -nuoret ovat sairastuneet narkolepsiaan.

TV1 torstaina 3.2. klo 21.05

Kymmenillä sikainfluenssarokotteen saaneella suomalaislapsella ja -nuorella on todettu narkolepsiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tunnusti, että rokote on moninkertaistanut lasten riskin sairastua narkolepsiaan.

Lapsen nukahtamistaudin takia koko perheen elämä on muuttunut painajaiseksi. Kuka korvaa ja miten narkolepsiaperheiden kärsimykset?

 

”Lääkeyhtiön vastuu selvitettävä”

THL:n rokotejohtaja Terhi Kilpi sanoo, että sikainfluenssa rokotteen antaminen oli oikea päätös, vaikka se on aiheuttanut lapsille narkolepsiaa. Vakavaan epidemiaan oli tarjolla rokote, jonka ei oletettu aiheuttavan vakavaa haittaa. Sikainfluenssa oli uudenlainen tauti, johon ihmisellä ei ole vastustuskykyä, joten rokote piti hankkia nopeasti.

Narkolepsialapsen äiti Satu Katra pelkää 16-vuotiaan tyttärensä loppuelämän puolesta, koska ei tiedä miten tauti kehittyy. Äitinä hän syyllistää itseänsä, koska kannusti tytärtänsä ottamaan rokotteen. Kuukausi rokotuksen jälkeen tytär nukahteli koulussa ja kotona keskellä päivää. Öisin tytär kärsii rajuista painajaisista, jotka johtuvat narkolepsiasta.

Professori Timo Vesikarin mielestä THL:n olisi pitänyt toimia heti kun ensimmäinen narkolepsia tapaus tuli esille. Se on väärin, ettei rokotteita kilpailutettu. Päätös rokotteen hankinnasta tehtiin liian nopeasti ja harkitsematta. THL:llä ja rokotefirmalla on paljon yhteistyötä ja suuret rahat liikkuvat. Tämä näyttää Vesikarin mielestä epäilyttävältä.

Neurologian dosentti Markku Partisen mielestä THL ei ole tehnyt mitään väärää rokottaessaan kaikki. Partinen olisi itse toiminut samalla tavalla. Nyt pitää selvittää, mikä on lääkeyhtiön juridinen vastuu, kun puhutaan narkolepsiaperheille maksettavista korvauksista. Partisesta he ovat taho, jolle mahdollinen lasku lankeaa.

 

 

Suosittele150 Suosittelee

Kommentit

torstaina 03.02.2011

Miksiköhän rokotetta kritisoivia arvosteltiin, jopa ministerin taholta. Kriittistä tarkastelua yritettiin tarkoituksella vaientaa, nyt yritetään vain vedota että oli paras tieto silloin käytettävissä, vai oliko vain sopivin tieto ?

torstaina 03.02.2011

Josko Tshernobylin vaikutukset näkyy nyt seuraavassa sukupolvessa? Sairauttahan näemmä esiintyy laskeuma alueella. Onko länsi Venäjän tai esim.Ukrainan sairastuneista mitään tilasto tietoa? nimim. Käväs vaan mielessä.

perjantaina 04.02.2011

Kun toimittaja haluaa aina uhrata jonkun niin olisi ollut paljon herkullisempi tilanne jos keskuselemassa olisikin ollut joku nuori isä jonka raskaana ollut vaimo menehtyi sikainfluenssaan kun rokotetta tutkitiin meillä lisää vaikka muut maat rokotti kansalaisensa. Syylisiä on aina kiva etsiä ja kansa tykää.

perjantaina 04.02.2011

Jäin ihmettelemään sairastuneiden ikää. Meillä Pohjoismaissa lasten hoito ja rokotukset ovat huolellisesti hoidettuja asioita. Luullakseni (en tiedä varmasti) käytäntö on kaikilla sama ja lapset saavat rokotukset samoihin sairauksiin lastenneuvolassa. Nyt kuullostaa siltä, että lapsia sairastui ikäryhmässä 4 - 16-vuotiaat. Onko jokin yhteinen tekijä, esim. jonkin rokotteen käyttöönotto tai poisjäänti yhdistävä tekijä? Onko tätä asiaa tutkittu? Omat lapseni ovat aikuisia, joten en osaa itse vastata tuohon. Oma lapsenlapseni sairastui rokottamisen jälkeen epilepsiaan. Luin samanlaisesta tapauksesta, mikä olisi tapahtunut samaan aikaan. Onko tätä asiaa seurattu? Ovatko epilepsiatapaukset lisääntyneet? Osaisiko neurologi Markku Partinen vastata tähän?
Onko kukaan koskaan tehnyt väitöskirjatutkimusta neuvolassa annettujen rokotteiden muuttamisesta ja muusta lasten sairastumisten yhteyksistä?
Kuinka selittyy se, että ikäryhmä on noin tarkasti rajattu?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä