A-talk: Suomi ratkoo eurokriisiä

Julkaistu torstaina 18.11.2010 2 152

EU-maiden jatkuvien pelastushankkeiden pelätään vievän varat myös hyvin asiansa hoitaneilta mailta.

TV1 torstaina 18.11. klo 21.05

Irlannin talousvaikeudet ovat saaneet massiiviset mittasuhteet. Niitä ratkotaan jo koko EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston voimin. Myös Suomi osallistuu neuvotteluihin siitä, miten Irlannin vakava tilanne saataisiin ratkaistua.

Toukokuussa Suomi päätti osallistua taloutensa kuralle saattaneen Kreikan pelastamiseen. Kriitikot kysyvät nyt, mihin raja vedetään, vai onko tarkoituksena nostaa kuiville kaikki taloutensa kanssa sohlanneet?

Jonossa ovat Irlannin jälkeen esimerkiksi Portugali ja Espanja. Jatkuvien pelastushankkeiden pelätään vievän varat myös hyvin asiansa hoitaneilta mailta. Tien päässä nähdään häämöttävän myös EU:n liittovaltion.

Toistaiseksi Irlanti ei ole pyytänyt apua muilta mailta, mutta miten käy jatkossa?

 

”Todelliset ongelmat ohitetaan”

Eurokriisistä A-talkissa keskustelevat:

Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliiton puheenjohtaja kritisoi EU-hallituksia Ruususen uneen tuudittautumisesta. Kriisejä yritetään laukaista yksi kerrallaan, mutta todellisille ongelmille pankki- ja sijoitusmaailmassa ei haluta tehdä mitään. Suomen tehtävä ei ole pelastaa muiden EU-maiden pankkeja.

Petteri Orpo, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja katsoo, että Suomen oma etu vaatii Irlannin auttamista tarvittaessa. Parempi olisi, jos maat ja pankit huolehtisivat itse itsestään, mutta jos markkinavoimien luottamus euroalueeseen häviää, ovat seuraukset katastrofaaliset myös täällä.

Eero Heinäluoma, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja äänesti Kreikankin tukipakettia vastaan. Hän katsoi, että tukea antamalla valtiot ottivat itselleen vastuun, joka olisi kuulunut Kreikalle riskiluottoja antaneille, etenkin saksalaisille ja ranskalaisille pankeille.

Timo Kaunisto, Keskustan varapuheenjohtaja taas piti Kreikan pikaista pelastamista välttämättömänä Suomen pelastamiseksi. Irlannin kanssa tilanne on vielä helpompi, koska kriisi koskee lähinnä pankkeja, joilta voidaan vaatia myös takuita mahdolliselle avulle. Myös kriisien ehkäisyä tulisi kuitenkin tehostaa esimerkiksi rahaliikenteen verotuksen kautta.

 

A-tuubi

 

Suosittele152 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 18.11.2010

Hyvä keskustelu!

torstaina 18.11.2010

todella valaiseva keskustelu! kukaan keskustelun kuullut ei voi olla niin tyhmä että uskoa enää kokoomuksen ja kataisen valheita. veronmaksajien on syytä äänestää seuraavissa vaaleissa rehellisempi ihmisiä eduskuntaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä