A-talk: Tunnustamalla lievempi tuomio

Julkaistu torstaina 26.11.2009 1 78

Suomalaista oikeusjärjestelmää Kari Uoti pitää liian kömpelönä käsittelemään esimerkiksi monimutkaisia talousrikoksia.

TV1 torstaina 26.11. klo 21.05

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut kymmeniä tuomioita Suomelle liian pitkistä oikeudenkäynneistä.

Nyt oikeusministeriö yrittää keksiä keinoja oikeudenkäyntien lyhentämiseksi. Julkisuudessa on hämmästelty ehdotusta, jossa tuomio alenisi rahalla. Toinen malli lieventäisi tuomiota, jos rikoksen tunnustaa. Samalla tuomioistuinten ruuhkat helpottuisivat.

Palauttavatko oikeusministeriön toimet Suomen oikeusvaltioiden joukkoon? Onko oikein, että rikoksen tunnustamalla saa lievemmän tuomion?

A-talkissa keskustelemassa muun muassa oikeustieteen tohtori Kari Uoti.

A-talk

Suosittele78 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 29.11.2009

Kiinnostava aihe tämä kysymys oikeusjärjestelmästä/oikeudesta/tuomareista/tuomioistuimista ja näihin liittyvistä asioista yleensä! Miksei ohjelmia ideoida tai esitetä tästä aiheesta enempää? Rupeaako kasa haisemaan ja siksi pelätään? Rikosasioita käsitellään kyllä mediassa paljon, mutta on myös muita oikeusasioita, kuten mm. sopimusoikeus, työoikeus, vakuutusoikeus ja rikoksen uhrin asema, joihin lakia kunnioittava kansalainen törmää ja tarvitsee nopeaa, kohtuuhintaista ja oikeudenmukaista käsittelyä. Onko aiheet liian vaikeita toimittajille vai eikö isokenkäiset tykkää, että näitä aiheita käsitellään? Kuinka moni oikeusjärjestelmän kanssa asianosaisena ollut suomalainen (ei rikollinen) on menettänyt luottamuksensa järjestelmään (ja mm. valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen)? Tehkää gallup asiasta, lopputulos kiinnostaisi varmaan monia? Itselläni ei ole kuin lähes pelkästään kielteisiä kokemuksia oikeudenkäyntien logiikasta, jos logiikkaa edes on (mm. perintö, murto, työsuhde ja vakuutus) ! Keskustelu 26.11.09 oli niin polveilevaa, monimielistä ja sekavaa ja toimittaja oli ainut, joka oli selkeä ja toi ryhtiä tilanteisiin.

Oikeudessa tuomarit tekevä töitään hitaasti, kalliisti ja virheellisesti (raakasti tässä yleistettynä)! Ovat kuin "leipäpapit" ja vielä mykkiä keskustelutilanteissa. Onko koulutus jotenkin virheellistä? Kansanedustajien tehtävähän olisi aikaasaada parannusta tilanteeseen, mutta ne edustajat, joilla voisi olla kykyä ja osaamista asiasta tuntuvat vaikenevan "hankalasta" asiasta (uudelleenvalinta voisi vaarantua?). Ja kansalainen, jolla on mennyt usko suomalaiseen oikeusjärjestelmään ja esim. ilmaisee sen, joutuu melko todennäköisesti sivuraiteelle (lähes rikollisten joukkoon), ellei ole poikkeuksellisen taitava sanankäyttäjä ja hyvä esiintyjä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä