A-talk: Tuomiolla dopingista

Julkaistu torstaina 28.10.2010 1 136

Hiihtoliiton entinen toimitusjohtaja Jari Piirainen tyrmää väitteet, että dopingin käyttö olisi ollut järjestelmällistä ja liiton johdon tiedossa.

TV1 torstaina 28.10. klo 21.00

Doping-soppa kiehahti taas kerran. Kolme hiihtoliiton johtohahmoa ja yksi hiihtäjä ovat saaneet syytteen törkeästä petoksesta.

Jutun juuret yltävät kauas. Vuonna 1998 Naganon olympialaisten alla STT:n uutisissa syytettiin Hiihtoliittoa kiellettyjen aineiden hankkimisesta. Seuranneessa kunnianloukkausoikeudenkäynnissä STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin sakkoihin. Osa Hiihtoliiton johdosta sai vahingonkorvauksia. Toimittaja ja päätoimittaja menettivät työnsä.

Sittemmin, uusien paljastusten myötä poliisi kiinnostui tapauksesta uudestaan ja alkoi selvittää, olivatko kaikki puhuneet oikeudessa totta. Hiihtoliitto kielsi aikanaan kaikki STT:n esittämät väitteet. Nyt syytetyn penkille joutuvat liiton silloiset edustajat.

Vuoden 2001 käryt Lahdessa ovat näkyvin, mutta vain yksi luku suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa. Miten kauan uusia käänteitä vielä on odotettavissa?

 

Onko hiihto nyt puhdasta?

Onko suomalainen hiihto nyt puhdasta vai käyttävätkö suomalaiset hiihtäjät edelleen dopingia? A-talkissa keskustelemassa:

Kari-Pekka Kyrö, entinen päävalmentaja on ollut sopan keskeisin kuumentaja. Hän on väittänyt julkisuudessa, että dopingin käyttö on ollut suomalaisessa huippuhiihdossa järjestelmällistä ja liiton johdon tiedossa. Hän ei myöskään niele väitteitä siitä, että asia olisi nykyään täysin kunnossa.

Jari Piirainen, Hiihtoliiton entinen toimitusjohtaja on tyrmännyt Kyrön väitteet täysin paikkansa pitämättöminä. Nyt hän on yksi niistä, jotka ovat saaneet syytteen STT:n dopingjutun vuoksi.

Juha Viertola, Hiihtoliiton nykyinen toiminnanjohtaja vakuuttaa, että suomalainen hiihto on nykyään puhdasta. Dopingin varjo häälyy liiton yllä kuitenkin edelleen raskaana ja näkyy esimerkiksi sponsorien epäluuloisuutena.

Timo Seppälä, Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja pitää selvänä, että 90-luvulla hiihtomenestystä rakennettiin myös dopingin avulla, vaikkakaan ei ehkä Kyrön esittämässä mittakaavassa. Nykyistä testausjärjestelmää Seppälä pitää kuitenkin erittäin varmana.

 

YLE Uutiset: Dopingsotku sai jatkoa törkeinä petossyytteinä

YLE Savo: Piirainen: Ilman syytettäkin voisi elää

A-tuubi

 

Suosittele136 Suosittelee

Kommentit

torstaina 28.10.2010

Voiko kysyä Kyröltä oliko hänellä tietoa muiden maiden aineiden käytöstä, oliko tämä vain Suomalaisten keksintö. Puhuivatko ulkomaan valmentjat näistä keskenään.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä