A-talk: Turkistarhaajat kortistoon

Julkaistu keskiviikkona 24.02.2010 2 179

Suomalaisilta turkistarhoilta on löydetty vakavia puutteita.

TV1 torstaina 25.2. klo 21.05

Miltä näyttää turkistuotannon tulevaisuus Suomessa? Mitä vaihtoehtoja tarhaajille olisi, jos elinkeino lopetettaisiin?

A-talkissa aiheesta keskustelevat työministeri Anni Sinnemäki (Vihr.), biologi Riku Kajander, varapuheenjohtaja Antti Rantakangas (Kesk.) ja turkistarhaaja Jorma Lannetta, Parkano.

Eläinaktivistien kuvaamat videot turkistarhoilta järkyttivät myös poliitikkoja. Anni Sinnemäki vaatii, että turkistarhaus on lopetettava siirtymäajan jälkeen.

Tarhauksen puolustajien mukaan kyseessä on tärkeä elinkeino, joka tuottaa työpaikkoja ja vientituloja. Pelkona on, että jos turkisten tuottaminen lopetettaisiin Suomessa, kasvatus siirtyisi Kiinaan.

Miltä näyttää turkistuotannon tulevaisuus Suomessa? Onko turkki eliitin tarpeeton ylellisyystuote vai hiilijalanjäljeltään ekologinen tekstiili?

 

Vieraat:

Anni Sinnemäki on Vihreiden puheenjohtaja sekä työ- ja elinkeinoministeri. Hän pitää turkistarhoilta kuvattua materiaalia järkyttävänä. Sinnemäen mukaan turkistarhauksesta luopuminen pitäisi kirjata seuraavan hallituksen ohjelmaan. Hän katsoo, että turkistarhausta ei pidä tukea julkisilla tuilla kuten investointituilla. Siirtymäkauden aikana tarhaajien uudelleenkoulutusta ja siirtymistä muiden elinkeinojen pariin pitäisi sen sijaan tukea voimakkaasti.

Antti Rantakangas on Keskustan varapuheenjohtaja ja oululainen kansanedustaja sekä agronomi. Rantakangas pitää tärkeänä, että laillisen elinkeinon toimintaedellytykset turvataan: turkistarhaus tuo vientituloja ja työllistää. Hänen mukaansa kieltämiseen ei ole taloudellisesti varaa. Rantakangas paheksuu työministerin lausuntoa, jota pitää vastuuttomana. Työministerin pitäisi ajaa Suomen työllisyyden parantamista eikä monen kunnan ykköselinkeinon ajamista alas.

Riku Kajander on biologi ja eläintieteilijä. Kajander on työnsä puolesta vieraillut useita kertoja turkistarhoilla. Hänen mielestään turkistarhaus on eläinrääkkäyksen äärimmäinen muoto. Eläimet eivät pääse toteuttamaan luontaisia tarpeitaan ja muuttuvat apaattisiksi. Kajander kannattaa Sinnemäen ehdotusta lopettaa turkisteollisuus. On mahdoton ajatus, että turkistarhausta voitaisiin harjoittaa siten, että eläimellä olisi aidosti hyvä olla. Hän katsoo, että työllisyysvaikutuksia liioitellaan.

Jorma Lannetta on parkanolainen turkistarhaaja ja maanviljelijä. Hän on kasvattanut minkkejä ja kettuja vuodesta 1966, ja on hiljalleen siirtämässä yritystään tyttärensä jatkettavaksi. Pitkän uransa aikana hän on nähnyt alan vaihtelut ja huomauttaa, että eläimensä hoitamatta jättävät tarhaajat eivät alalla pärjää. Lannettan mukaan turkistarhaus on avainasemassa maaseudun talouden ja asutuksen turvaamiseksi. Hän sanoo, että Sinnemäeltä puuttuu maalaisjärki.

 

A-tuubi

 

Suosittele179 Suosittelee

Kommentit

torstaina 25.02.2010

Uusien turkisten tuonti ja myynti voitaisiin kieltää, jolloin emme olisi tukemassa turkistarhausta muissakaan maissa. Mutta oma turkistarhaus voitaisiin toistaiseksi sallia, sillä edellytyksellä, että voidan taata sen olevan korkeatasoisempaa, kuin ulkomainen tuotanto.

torstaina 25.02.2010

Eettisyyden lisäksi kysynnällä on myös käytännön näkökanta.
Kysyntä esimerkiksi Venäjällä ei ole pelkästään muoti-ilmiö tai rikkauden esittely. Turkki on maksaa, mutta pohjoisen oloissa se on myös käyttöesine kylmässä säässä. Venäjällä ei ole kaupallisista ja kulttuuri syistäkin aina parempaa vaihtoehtoa tarjolla. Olen ollut Siperiassa työkomennuksella ja ei löyty gore-texia, norjalaista untuvatakkia kaupasta. Venäläiset naiset, etenkin keski-ikäiset ja vanhemmmat, eivät varmasti myös pukeudu toppahousuihin vaikka ne olisivat tarjolla- koska he ovat naisia. Ei koskaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä