A-talk: Valelääkärin vastaanotolla

Julkaistu torstaina 14.01.2010 3 145

Onko vastaanotolla aito vai väärennetty lääkäri, kysyy moni ihmeissään.

TV1 torstaina 14.1. kello 21.05

Miten huijari saattaa päästä lääkäriksi ja työskennellä peräti vuoden? Voiko lääkäriin enää mennä luottavaisin mielin?

Karkkilan ja Karjaan asukkaita hoiti nuori mies Mika Jokinen täysin ilman lääketieteen opintoja vuoden verran. Jokinen esitti työhaastattelussa väärennetyt paperit, jotka menivät täydestä molemmissa kunnissa. Valelääkäri hurmasi miellyttävällä käytöksellään niin hoitajia kuin potilaitakin. Moni piti häntä hyvänä lääkärinä.

Nyt jopa terveydenhuollon ammattilaiset pelkäävät, että valelääkäri Jokinen on vain jäävuoren huippu ja huijarit häärivät alalla, jolla on työvoimapulaa. Kuluvalla viikolla ovat paljastuneet pätemättömät lääkärit myös Seinäjoella ja Kokkolassa.

A-talkissa aiheesta keskustelevat:

Risto Nurmi on omainen, jonka äitiä valelääkäri hoiti Karkkilan terveyskeskuksen vuodeosastolla. Valelääkärin käyttäytyminen oli poikkeuksellista lääkärin käyttäytymiseksi. Jokinen myötäili Nurmen puheita vuodeosastolla pidetyssä hoitopalaverissa ja suostui kaikkiin Nurmen ehdotuksiin. Valelääkäri oli miellyttävä ja osasi kuunnella potilasta ja omaisia. Jokisen paljastuminen valelääkäriksi oli shokki.

Pirkko Hynynen on palvelulinjan johtaja perusturvayhtymä Karviaisesta. Hän vastaa Karkkilan lääkäripalveluista. Hynynen kertoo, että valelääkäri Jokinen työskenteli vuodeosastolla osastonlääkärinä eikä tehnyt itsenäisiä ratkaisuja potilaiden hoidossa. Vanhemmat lääkärit opettivat hänet hoitamaan tiettyjä potilaita. Jokinen ei herättänyt ihmetystä terveyskeskuksessa. Hänen rehellisyyttään tosin ruvettiin epäilemään jo viime keväänä, kun osastolla huomattiin hävinneen lääkkeitä.

Pirjo Pennanen on lääkintöneuvos Valvirassa, sosiaali- ja terveysalan valvontavirastossa. Hän vastaa ammattioikeusasioista. Pennanen kertoo, että Valvira ei voi puuttua terveyskeskusten ongelmiin, jos kukaan ei kerro niistä. Valelääkärin tapaus on uskomaton. Hän hakeutui Karjaalle töihin vielä sen jälkeen, kun häntä oli kielletty tekemästä lääkärin töitä. Karkkilan terveyskeskuksesta otettiin yhteyttä elokuussa ja asia siirtyi poliisin tutkintaan. Pennasen mielestä Karjaalta olisi pitänyt ottaa yhteyttä Valviraan ennen Mika Jokisen palkkaamista.

Jarmo Karpakka on lääketieteellinen johtaja Mehiläisessä. Yrityksen omistama sisaryritys Carema pyörittää Karjaan terveyskeskusta, ja Karpakka vastaa valelääkäri Jokisen tekojen selvittelystä paikkakunnalla. Mehiläisessä ei tiedetty, että Valvirasta voisi tarkistaa myös lääketieteen opiskelijoiden tietoja. Laitos ei ole tiedottanut kunnolla uudesta rekisteristä työnantajille. Karjaalla valelääkäri otti vastaan potilaita terveyskeskuksessa. Vanhemmat lääkärit eivät huomanneet mitään hälyttävää hänen toiminnassaan.

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

A-tuubi

 

Suosittele145 Suosittelee

Kommentit

torstaina 14.01.2010

Olen julkisella sektorilla toimiva kokenut lääkäri. Keskustelu sai minut surulliseksi ja vihaiseksi. Eivätkö edes valelääkäreiden esimiehiä edustaneet keskustelijat ymmärtäneet olla kehumatta valelääkärin mukavuutta ja hyvää kuuntelutaitoa? Kuunteleminenhan oli ainoa asia, johon valelääkäri oli kykenevä. Lääkärin ammattitaitoon kuuluu vuorovaikutustaitokin, mutta ilman koulutuksen ja kokemuksen tuomaa tietoa ja taitoa se on tyhjää ilmaa. Valelääkäri on törkeästi loukannut joka ikistä potilasta, jota hän on ollut hoitavinaan. Työnantajien virhe on ollut se, ettei kunnon valvontaa ole ollut, vaan valelääkäriys on paljastunut toissijaisten mekanismien - lääkekähvellyksen ja lopulta Valviran ilmoituksen - perusteella. Turha on selitellä, ettei vaaraa ollut.

Keskustelun alkuun olisi ollut reilua kertoa, ettei Karkkilan terveyskeskuksen puolesta esiintynyt palvelupäällikkö ole lääkäri, vaan muita koulutuksen saanut. Epäilen, että Karkkilan terveyskeskuksen pelkästään muista kuin lääkäreistä koostuva yhtymäjohto ja samanaikainen (siitä johtuva?) vakituisen johtavan terveyskeskuslääkärin puuttuminen on ollut myötävaikuttava tekijä valelääkärin pitkäaikaisen toiminnan onnistumiseen. Vuokralääkäriyritysten juniorilääkäripörssi pyörii myös omien havaintojeni mukaan lääkäripulakohteissa niin vilkkaasti ja lyhytjännitteisesti, että riski virheisiin on suuri.

perjantaina 15.01.2010

Itsekin olen kolmisenkymmentä vuotta työskennellyt terveydenhuollossa, kuntoutuksessa tavallaan yksityisellä puolella ja sairaalassa julkisella. Ihmettelen tätä, miksi terveydenhuoltomme hyväksyy tämän muutoksen, jonka sijoitusyhtiöt ovat siihen tuoneet. Terveydenhuollon ja rahatatalouden logiikka ei ole yhdentyväinen. Nytkin tv:ssä oli edustajana tämän singaporilaisen yhtiön edustaja. Siis nämä sijoitusyhtiöt muuttavat todella koko systeemin ja jatkuvasti käymme rajapinnalla, miten valvontaa ja muuta voidaan aluksi laimentaa ja sitten poistaa. Lopuksi hoidossa määrää vain rahan logiikka. Lisäksi hinta on kova jo suora hinta on usein kaksinkertainen kunnalliseen. Lisäksi hinta kovenee, kun julkinen joutuu hoitamaan vaikeimmat ja hoidettavat asiat. Lähettäminen on välttämätöntä, koska ei pystytä hoitamaan yksinkertaisiakaan asioita ja kustannukset näin moninkertaistuvat.

torstaina 07.10.2010

minä ainakkin ossaan sithe kuunnella, että ni!........................... kalaöljy on troppi mihkä vaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä