A-talk: Ydinvoimaa!

Julkaistu keskiviikkona 21.04.2010 4 152

Suomeen halutaan lisää ydinvoimaa.

TV1 torstaina 22.4. klo 21.05

Hallitus myönsi keskiviikkona ydinvoimalaluvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle.

Luvat menevät vielä eduskunnan äänestykseen. Luvat myönnettiin Fennovoimalle, jonka voimala tulisi joko Pyhäjoelle tai Simoon, sekä Teollisuuden Voimalle, jolla on jo Olkiluodossa kaksi reaktoria sekä kolmas rakenteilla. Ilman lupaa jäi Fortum, jolla on kaksi voimalaa Loviisassa.

Aiemmin tällä viikolla hallitus päätti jo mittavasta uusiutuvien energioiden paketista. Ympäristöliike sekä monet poliitikot ovat kritisoineet sekä energiapakettia että ydinvoimala-aikeita

Miksi ydinvoima elää nyt uutta tulemistaan Suomessa? Tarvitaanko sähköä todella valtavasti lisää? Tuoko ydinvoima töitä?

A-talkin vieraina Hanna Halmeenpää Pro Hanhikivi ry:stä, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen Fennovoimasta.

 

Voimala luonnonsuojelualueelle

Hanna Halmeenpää on Pyhäjoen ydinvoimalahanketta vastustavan Pro Hanhikivi ry:n varapuheenjohtaja, vihreiden kunnallispoliitikko sekä biologian ja maantiedon opettaja. Hän vastustaa ydinvoiman lisäämistä ja kannattaa uusiutuvia energiamuotoja.

Lisäksi kunnassa sijaitseva Hanhikivi on merkittävä luonnonsuojelualue, jonka monimuotoisuuden voimala pilaisi. Myös voimalan työllistämisvaikutuksia on liioiteltu.

 

Pekkarinen vaihtanut leiriä

Mauri Pekkarinen on elinkeinoministeri ja Keskustan kansanedustaja. Hän esittelee hallitukselle ehdotuksen lisäydinvoimasta. Aiemmin Pekkarinen on ollut ydinvoimakriittinen. Nyt lupia kuitenkin esitettäneen kahdelle voimalalle.

Keskustan kanta perustuu toisaalta teollisuuden energiatarpeeseen ja toisaalta voimaloiden työllistävyyteen. Pekkarinen valmisteli myös uusiutuvien energioiden pakettia.

 

Onnettumuusriski ja jäteongelma

Paavo Arhinmäki on Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja helsinkiläinen kansanedustaja. Arhinmäki vastustaa ydinvoimaa, koska hänen mielestään ydinvoima tuo onnettomuusriskin ja toisaalta jäteongelman. Yksikään lisävoimala ei ole tarpeen.

Lisäksi hän kysyy, onko energian tarve todella niin suuri kuin julkisuudessa on esitetty. Uusiutuvien energioiden paketti ei ole kunnianhimoinen ja sen varjolla myydään ydinvoimaa.

 

Voimalan paikka päättämättä

Juhani Hyvärinen on Fennovoiman ydintekniikkajohtaja, dosentti ja tekniikan tohtori. Aiemmin hän tutki ydinvoimaloiden turvallisuutta Säteilyturvakeskuksessa.

Vuonna 2007 perustettu Fennovoima sai nyt hallitukselta ensimmäisen ydinvoimalalupansa. Voimalan paikka päätetään myöhemmin, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen ehdotuksen. Hakemus lähti Fennovoiman omistajien sähkön tarpeesta. Hyvärisen mukaan ydinvoima on turvallinen ja ympäristöystävällinen energiaratkaisu.

 

A-tuubi

 

Suosittele152 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 22.04.2010

Miksi esitetään lupia uusille ydinvoimaloille kun ei surullisen kuuluisa, farssiksi osoittautunut Olkiluoto3:aan ole vielä valmis saati turvallisesti käynnissä? Olen kuullut myös, että ahneella on pas..nen loppu.

torstaina 22.04.2010

Pekkarinen hehkuttaa kuinka paljon ydivoimalat työllistävät (ulkomaalaisia), mutta
kuinka paljon tuulivoimaloita saataisiin rakennettua yhden ydinvoimalan hinnalla?

torstaina 22.04.2010

Kumma juttu tuo ydinjätteen loppusijoittamisen vastustus. Eivät kai ympäristöväki halua säilyttää jätettä seuraavaa sataatuhatta vuotta väliaikaisvarastoissa maan pinnalla?

Ja tuo Hanhikivenniemen luonnon ainutlaatuisuus. Parempia esimerkkejä maankohoamisrannikosta löytyy Kalajoen Rahjasta, Raahen saaristosta, Hailuodosta, Liminganlahdelta, ja tietenkin Vaasan saaristosta, joka on jopa maailmanperintökohde.

torstaina 22.04.2010

Mihin lisäsähköä tarvitaan? Länsimainen elämäntapa aiheuttaa jo nyt valtaisat ympäristöhaitat esim. ilmastonmuutos. Rakentamalla lisää ydinvoimaa samanlainen biosfääriä tuhoava elämäntapa saa jatkua. Luonnon tuhoutuminen on varmaa; ilma, vesi, maa muuttuvat ihmisellekin myrkyllisiksi. Ja vain turhamaisten tarpeittemme takia. Jos ydinvoimaa tarvitaan kotiemme lämpimänä pitämiseen niin vasta sen pakon edessä ydinvoima on tarpeellista. Sähkön kulutusta pitää vähentää. Elämä pitää elää tyytymällä vähempään kuin nykyisin. Vain siten elonkehä voi säilyä elinkelpoisena lapsillemme.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä