You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: Anorektikko, apua

Julkaistu keskiviikkona 16.05.2012 5 168

19-vuotias Aino on viime vuodet ollut rankalla törmäyskurssilla kehonsa kanssa.

TV1 maanantai 21.5. kello 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Syömishäiriö on kuolemanvakava sairaus, jota potee yhä useampi suomalainen. Silti suhtautuminen siihen on vähättelevää – ajoittain suoranaisen tietämättömyyden läpitunkemaa.

Tunnetuinta syömishäiriön muotoa, anoreksiaa, monet pitävät lähinnä muodikkaana ulkonäkösairautena.

 

Hoito retuperällä

Syömishäiriön hoito on nyky-Suomessa hunningolla. Tämä ilmenee ennen muuta siten, etteivät vakavasti sairaat ihmiset pääse ajoissa hoitoon. Moni potilas saa kuulla, ettei ole vielä riittävän huonossa kunnossa sairaalaan päästäkseen. Erityisesti aikuisten hoitopaikoista on huutava pula.

"Syömishäiriöisillä on vähän huono maine sellaisten ammattihenkilöiden keskuudessa, jotka eivät sitä tunne. Kun syömishäiriöinen tulee heidän vastaanotolleen, heillä saattaa olla jo valmiiksi vähän sellainen pelonsekainen asenne", sanoo Helsingissä sijaitsevan yksityisen Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier.

"Ehkä he kokevat, ettei ole riittävästi ammattitaitoa eikä uskalleta ottaa vastuuta sairastuneesta – ei osata tarttua asiaan riittävällä jämäkkyydellä."

 

Koko perhe sairastaa

Monissa kunnissa syömishäiriöisiä ei rahapulaan vedoten lähetetä avohoidosta eteenpäin. Vaikeimmin sairastavia voidaan näin vuosikausia roikottaa avohoidossa ilman kunnollista apua. Tällöin potilaat monesti laihduttavat itsensä hengenvaaralliseen tilaan, jotta pääsisivät sairaalahoitoon.

Hoidon evääminen sitä tarvitsevilta tulee yhteiskunnalle lopulta kalliiksi. Toiminnanjohtaja Charpentier kertoo esimerkin.

"Kun on sairastava nuori, siinä verotetaan myös vanhempien ja sisarusten jaksamista. Sen lisäksi, että nuori on sairaslomalla, niin usein saattavat molemmat vanhemmat olla sairaslomalla tämän sairauden takia. Eli sehän vasta kallista on."

Hyvinvointiyhteiskunnaksi mainostetussa Suomessa ei tunnuta tajuavan, miten isosta yhteiskunnan tilaan liittyvästä ongelmasta on kyse.

Ohjelman toimittaa Kai Byman.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele168 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 21.05.2012

Tytär sairastanut 5 vuotta. Ei apua. Terapiassa Ratapolilla,Lastenlinnassa tai Töölön Psykiatrisella. Ollut kuukauden pakkohoidossa Ulfåsassa. Terapeutin kysymykset; oletko syönyt? Siinä kaikki. Pillereitä nuorelle turpa täyteen ja kotiin. En allekirjoita mitään Suomen tapoja HOITAA anoreksia potilaitaan. Pieleen menee. Tytär nyt 19 ja terveys mennyt. Henkinen jaksaminen mennyt. Koko perhe sairastaa. En voinut kuvitella mikä helvetti on koettava.Odotan vain päivää kun tytär hyppää metron eteen kun herne lautasella käy liian suureksi. Kuka silloin kantaa vastuun HOIDOSTA?

maanantaina 04.02.2013

Hei!
Tyttäreni sairastaa anoreksiaa (2v sairastanut) ja hätä on suuri perheellä.Tyttäreni ei ole saannut toivottua apua
sairauteensa.Osastolla ollut kahteen otteeseen mutta tuntuu että Kuopiossa ei osata hoitaa
anoreksiaa.Yksilöterapiaa saannut vain muutaman kerran ja nyt on taas hakusessa uusi yksilöterapeutti julkiselta
puolelta koska aikaisempi terapeutti siirtyi yksityiselle puolelle.Tuntuu että tyttäreni 12v on ihan heittopussi tässä yhteiskunnassa.
Koko perhe sairastaa samalla ja apua ei saa mistään!Yksityiselle syömishäiriöklinikalle ei ole rahaa mennä ja siellä varmasti osaittaisiin hoitaa
anorektikkoa.Voimat on vähissä,kertokaa ja auttakaa jos tiedätte mitä tehdä?

maanantaina 21.05.2012

Minna ymmärrän mistä puhut! Särkee sydäntä lukea teidän tarina, toivottavsti saatte apua kohta koko perhe! Kokkolassa on hyvä klinikka miten jos saisitte hänet sinne?
Tyttöni sairastui 4 vuotta sitten ja on nyt toipunut mutta äiti eli minä en ole vielä toipunut. Tyttöni oli Ulfåsass 4 kuukautta mutta ei mitään tapahtunut, ei terapi ei mitään saanut siellä. Päätin ottaa hänet kotiin, oli todella vaikea päätös mutta muita vaihtoehtoja ei ollut näkyvissä!! Söin hänen kanssa 5 kertaa päivässä ja hän heitti ruoka ja me aloitimme alusta asti taas. Sitten saimme apua lastensairaalasta ja hän sai mennä sinne harjottelemaan syöminen kerran päivässä että minä saisin levätä. Vähitellen alkoi mennä paremmin ja hän sai jatkaa syöminen siellä niin kauan kuin hän itse halusi. Nyt hän on kaunis nuori nainen ja hänellä on ihana poikaystävä ja hän kay lukiossa. Jokainen pitää saada henkilökohtainen hoito ja perhe pitää saada paljon apua. Meillä oli tukihenkilö 10 tuntia viikossa joka tuli kotiin auttamaan. Toinen perhe joka tunnen sai tukihenkilö 30 tuntia viikossa ja tämä tyttö on nyt toipumassa.

maanantaina 21.05.2012

Olen sairastanut anoreksiaa 15-18 vuotiaana. Sairastumisellani hain apua syvempiin ongelmiin, perheensisäisiin ongelmiin ja teini-iän hätään liittyen kokemukseen erillisyydestä senhetkisistä koulukavereista jne. Kun läheiseni eivät osanneet reagoida, hakeuduin itse terapiaan.
Kävin psykoterapiassa 4 vuotta. Nyt tuntuu, että terapeuttini ymmärsi, ettei ulkonäkö tai ruoka ollut itse ongelma, vaan tunteet, joita syömishäiriöinen yrittää hallita.Syömishäiriöden hoidossa on varmaan haastavaa se, että sairastuneet ovat sairastuneet monesta eri syystä ja niin sama hoito ei tepsi kaikille...
Toisaalta olisin toivonut että perheeni olisi huomiotu paremmin hoidossa, myöhemmin kärsin itsesyytöksiä että olin aiheuttanut perheelleni paljon kaikkea...Sain onneksi ajoissa hoitoa ja minut otettiin vakavasti. Ja parannuin.
Toivottavasti perheet huomioitaisiin kokonaisuutena paremmin hoidossa. Ja voimia kaikille vanhemmille ja sisaruksille vaatia myös terapiaa ja apua syömishäiriöisen perheen jäsenen kanssa.

maanantaina 21.05.2012

Omat komukseni avohoidosta ovat varsin huonot, vaikka asunkin Espoossa. Saan säännöllistä terapiaa ja se auttaa -nyt kun 5 vuoden sairastamisen jälkeen olen viimeinkin normaalipainossa. Muuten hoito avohoidossa on ollut SURKEAA. Minun piti saada akuuttilähete esimerkiksi vuosi sitten psykiatriselle, koska omasin itsemurha-ajatuksia. AKUUTTILÄHETTEEN tekemiseen meni silti lähes 2 KUUKAUTTA. Lopulta tilanne päättyi siihen, että koska hoitava psykiatri ei saanut mitään aikaan,terapeutti passitti päivystykeseen, josta sain heti paikan psykiatriselta, koska olen edelleen alaikäinen.
Mitä Ulfåsaan tulee, omat kokemukset paikastani ovat melko hyvät. Ennen Ulfåsaa olin Jorvin sisätautiosastolla 3 kuukautta, jossa anoreksian hoito oli varsin retuperällä. Ulfåsassa oli kaikkea: ravitsemusterapeutti, muutama ammattitaitoinen hoitaja jopa, pediatri,fysioterapeutti, sosiaalityöntekijät yms. Olin Ulfåsassa yhteensä 12 kuukautta, en saanut tosin fyysistä vointia kohenemaan juurikaan, mutta suhtautuminen ruokaan normaalisoitui hieman. Ulfåsasta minut ohjattiin kuntoutuskotiin 13 kuukaudeksi. Kuntoutuskodissa opin normaalin elämän, palasin yli 2 vuoden jälkeen takaisin kouluun, tapasin kaverini yms.
Itse parantuminen sen sijaan alkoi vasta, kun olin siihen itse sitoutunut. Päästyäni kotiin kuntoutuskodista, olin puolen vuoden jälkeen taas Jorvin sisätautiosastolla, koska paino oli tippunut ja sydämmessä oli rytmihäiriöitä. Sillä osastojaksolla sain tarpeekseni. Päätin oikeasti alkaa parantua, eli siis nostamaan myös sitä painoa. Tuo osastojakso oli helmikuussa 2011. Nyt olen viimeinkin virallisesti normaalipainossa. En juurikaan ajattele ruokaa, tällä hetkellä elämäni on lähinnä normaalin nuoren elämää; kaverit, opiskelu, poikaystävä,työt....
Vaikka osastojakso ei aina tuottaisi tulosta nuoren voinnissa, uskon, että siitä voi silti olla hyötyä. Minä sain Ulfåsasta paljon tieto-taitoa parantumiseen sekä hyvän hoitokontaktin. Ennen kuin voi parantua, on saatava nuorelle oma motivaatio sekä nuori tajuamaan, että hän sairastaa anoreksiaa. Minäkin muistan soittaneeni äidille raivokkaita puheluita Ulfåsasta ja Jorvista, joissa uhkasin tappaa itseni, jos äitini ei tulisi hakemaan minua pois tästä laitoksesta. Syytin äitiäni siitä että oli hänen vikansa että sairastuin ja olin täällä. Rukoilin häntä hakemaan minut. Soitin hänelle keskellä yötä ja palaverien aikaan. Uhkasin karata Ulfåsasta ja hirttää itseni. Äitini itki ja itki,sairaslomallehan se hänet vei. Olen silti hyvin tyytyväinen, ettei äitini ottanut minua silloin pois hoidosta.Olin vain järkyttävän ahdistunut yhdestä asiasta: täällä osastolla minä lihoan. Halusin kotiin paastoamaan ja laihduttamaan.
Saimme myös sosiaalityäntekijän apua,kun kesälomani alkoi ja äiti suostui ottamaan minut välillä kotiin.Sain jopa päivä päivällä sosiaalityöntekijän kotiimme, joka laittoi ruokaa ja vahti että söin.Aamupalat, päivälliset ja iltapalat valvoi äiti, lounas ja välipala jäivät sosiaalityöntekijän huoleksi. Kyllä siitä oli apua, äiti sai minusta vähän lomaa ja minä mahdollisuuden haistella vapautta ja normaalia elämää, kavereiden kanssa.
Myös terapeutilleni olen edelleen kiitollinen. Nyt olen vasta todenteolla alkanut hyötyä terapiasta. Olen käynyt terapiassa nyt 4 vuotta, saman ihmisen luona aina. Terapeuttini ilmoitti lopettavansa kyseisellä poliklinikalla. Aluksi olin järkyttynyt. Terapeuttini kuitenkin ilmoitti, että hän haluaa minut yksityiselle puolelle potilaakseen. Nyt vain riippuu siitä, saammeko kelan tukea terapiaan, vai hylätäänkö pyyntö.
Älkää ihmiset antako periksi. Syömishäiriöt ovat vaikeita sairauksia sitä sairastavalle, läheisille mutta myös hoitohenkilökunnalle. Parantuminen ei ole itsestään selvää eikä aina kovin helppoa tai tasaista, mutta se on aina mahdollista!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä