MOT: Bisnesunelmia Pietarista

Julkaistu perjantaina 22.11.2013 0 4

Sähköisiin rahansiirtoihin erikoistuneen Bankirsky Domin Euroopan-edustusto tuli Suomeen Bizkonin kautta.

TV1 maanantaina 25.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 26.11. klo 05.55 ja keskiviikkona 27.11. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Vuosikymmen sitten liikkeelle lähtenyt venäläissuomalainen yhteistyöverkosto Bizkon on Suomessa saanut aikaan kymmenittäin kituvia ja taloudellisesti huonosti menestyneitä yrityksiä.

Verkoston muodostavat venäläiset liikemiehet ja eräiden suomalaisten kuntien virkamiesjohto ja kuntien kehitysyhtiöiden avainhenkilöt.

 

Kymmeniä toimimattomia yrityksiä

Yhteistyöverkosto ideoitiin vuosituhannen vaihteessa Pietarissa. Bizkonin perustamisasiakirjoissa puhuttiin vastavuoroisesta yritysvaihdosta ja luvattiin elinvoimaista liiketoimintaa rajan molemmin puolin.

Suomeen on perustettu kymmenittäin toimimattomia yrityksiä, mutta Venäjälle on viety tietoa suurvaltaa kiinnostavista suomalaisyrityksistä, yliopistoista ja puolustushallinnosta.

Bizkonin kautta Suomeen tulleet yritykset ovat hankkineet maa-alueita ja majoituskiinteistöjä. Yritysten avulla on myös voitu perustella rahavirtojen matkaa Venäjältä Suomen kautta Eurooppaan ja sieltä edelleen muualle maailmaan.

 

Läheisiä suhteita johtaviin virkamiehiin

Bizkon on toiminut seutukunnallisten kehitysyhtiöiden kautta ja se on solminut läheisiä suhteita kaupunkien johtaviin virkamiehiin. Kumppaneina ovat olleet myös maakuntaliitot, valtionhallinto ja elinkeinoelämä.

Kotkassa, Jyväskylässä ja Turussa toiminut Bizkon-vaikuttaja Evgeny Lykov toi Suomeen ensin venäläispankin edustuston, sitten bliniketjun. Kansainvälisesti rekisteröidyt tuotemerkit helpottavat Venäjältä liikkeelle lähteneen rahan matkaa maailmalla.

 

Kaupunginjohtaja palkittiin mitalilla

Bizkonin Suomeen tuomien, mutta toiminnallisesti hiljaisilta vaikuttavien yritysten, hallintoon on sitoutettu kohdekaupunkien virkamiesjohtoa.

Yhteistyössä aktiivisesti toiminut Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson palkittiin mitalilla, jonka luovutti Venäjän turvallisuuden, puolustuksen ja lainvalvonnan akatemia (ABOP). Akatemian muodostavat neuvostoaikaisen tiedustelupalvelun KGB:n entiset upseerit.

Andersson on avustanut Bizkonia yhdessä kaupungin kehitysyhtiön Jykesin kanssa. Jyväskylään on tullut muun muassa yrityksiä, joissa vaikuttaa entinen KGB-upseeri. Yritysten liiketoiminta on olematonta, mutta ne ovat pyrkineet yhteistyöhön muun muassa alueella toimivan varuskunnan kanssa.

Ohjelman toimittaa Tuula Malin.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä