MOT: Energiamiina

Julkaistu torstaina 09.12.2010 7 169

Pelletti on sähköenergian vaihtoehto.

TV1 maanantaina 13.12. klo 20.00

Ydin- ja tuulivoiman pakkosyöttö nostaa omakotitalojen sähkölaskun pilviin

Hallituksen viime keväänä solmima suuri energiapaketti lupasi Suomelle ruusuista energiatulevaisuutta. Uudet ydinvoimalat ja tuhannet tuulimyllyt jauhavat meille edullista valoa ja lämpöä.

MOT-raportti Energiamiina arvioi kriittisesti energiapaketin vaikutuksia tavallisen sähköä käyttävän suomalaisen kannalta. Osoittautuu, että energiarunsauden asemesta suomalaisia odottaa kalliin ja niukan sähkön aika.

 

Työläs pelletti?

Omakotitalojen omistajat ovat vaikeiden ratkaisujen edessä. Jotain pitäisi tehdä energialaskujen kurissa pitämiseksi, mutta mitä? Öljylämmityksen tulevaisuus vaikuttaa huonolta, mutta millä se pitäisi korvata? Sähkön kallistuessa asemiaan menettää myös suomalaisten suosikki, suora sähkölämmitys.

Lämpöpumppuja markkinoidaan voimalla, mutta harva on ymmärtänyt, että nekin ovat vain tehostettua sähkölämmitystä. Lämpöpumput kannattavat tällä hetkellä, mutta kuinka kauan, jos sähkön hinta vain nousee?

Puupelleteistä puhutaan Suomessa vähän, sillä niitä pidetään vaivalloisena lämmitystapana. Mutta olisiko pellettilämmitys niin suosittua muualla Euroopassa, jos se olisi niin työlästä?

MOT todistelee, että pakkosyöttöisen ydin- ja tuulienergian roima lisääminen jyrkentää sähkön kesä- ja talvikulutuksen eroa entisestään. Talvella ongelmaa kärjistää miljoonan uuden lämpöpumpun aiheuttama sähkön kysynnän piikki, joka nostaa sähkön pörssihinnan talvipakkasilla pilviin.

Suomen koteihin asennetaan paraikaa uusia älykkäitä sähkömittareita, jotka antavat sähköyhtiöille mahdollisuuden laskuttaa tulevaisuudessa kuluttajilta sähkön korkeimmat pörssihinnat.

 

Ohjelman on toimittanut Martti Backman.

  

 

Kaikkiin Suomen koteihin vaihdetaan lähivuosina uudet, älykkäät, reaaliaikaisesti sähkön kulutusta laskevat mittarit. Ryhdytäänkö sähköstä myös laskuttamaan hetkellisen kulutuksen ja pörssihinnan perusteella?

 

Suosittele169 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 13.12.2010

On tärkeä tuoda kansalaisille tiedoksi maan hallituksen järjetön energiapolitiikka.
Suomi sijaitsee Euroopan kylmimmällä kolkalla, ja hallitus vielä rankaisee siitä energiaveron korotuksella -myös alv. nousi 1 %.heinäkuun alussa.
Maan hallitus laittaa verojen maksajiksi pienituloiset eläkeläiset, yksinhuoltajat ja lapsiperheet, joilla siihen ei ole rahaa. Pian tällä menolla kerjäläistet tulevat omasta maasta, eikä Romaniasta.

maanantaina 13.12.2010

Tässä on käynyt kuten surullisessa jätevesiasiassa jossa laitevalmistajat ovat hoitaneet myynnin ja markkinoinnin eikä järkevälle ajattelulle ole annettu ollenkaan tilaa.
Laitteita on myyty energiansäästön nimissä kertomatta kuitenkaan sitä, että kun sähkön hinnoittelu muuttuu voi joutua ostamaan kaiken lämmitysenergian sähkönä juuri kalleimman sähkön aikaan. Tavallisella tallaajalla ei ole helppoa mahdollisuutta selvittää myyntimiesten palopuheiden jälkeen mihin lämmitysjärjestelmään kannataisi euronsa sijoittaa jotta saisi edullisesti lämpimän kodin.
Talvella kovan pakkasen aikaan saattaa sähkön hinta olla monikymmenkertainen verrattuna kevään, kesän ja syksyn hintoihin. Halvan sähkön säästöllä ei välttämättä saavuteta vuositasolla mitään säästöä jos kalliilla sähköllä joudutaan paikkaamaan puuttuvaa lämmitystehoa talvella.

Halvin vaihtoehto on tuoda paksusti eristetyt ulkoseinät lähekkäin ja lämmittää sisään jäävä pienehkö tila suoralla sähköllä ja talvella itse tehdyillä klapeilla.

maanantaina 13.12.2010

Taitaa öljy ja puulämmitys palata kehiin, vapaakiertosysteemillä. Ei pumppuja ja releitä !

tiistaina 14.12.2010

Energiahommia syvällisemmin en ymmärrä,mutta tulipas mieleeni ohjelman katsottuani että jos sähkön hinta kovilla pakkasilla moninkertaistuu,niin ei kannata purkaa vanhaa öljylämmitystä pois koska silloin voi poltella öljyä polttimolla kun sähkön hinta on pilvissä.Uskoisin että lämmitysöljyä saapi ostettua varastoon kesällä kun se on halvempaa.Käytetään säätövoimana öljyä,niin sähköyhtiöiden rahastusinto laimenee.Ei niitä huippupakkasia pitkään voi tulevaisuudessa kestää,kun napajäätiköiden sulaminenkin koko ajan kiihtyy.Kannattaa siis säilyttää monimuotoisuus lämmitysjärjestelmissä.Lämmitysöljyäkin voi löytyä kasvisperäisenä tulevaisuudessa halvemmalla kuin nykyisistä toimitusmaista.

tiistaina 14.12.2010

Varmin tapa välttyä monopolien rahastukslta on laittaa taloonsa vesikeskuslämmitys, jossa kattilassa voi polttaa öljyä, sekä puuta ja lisäksi pannussa on sähkövastukset, jolloin voi itse valita edullisimman lämmitysmuodon olematta energiamonopolien talutusnuorassa. Energian hinnoissa on myös iso osa veroa, jota ei voi kilpailuttaa muuten kuin muuttamalla maasta.

PS. Lipposen sinipuna-hallitus vei aikoinaan Fortumin pörsiin ja antoi johdolle tehtäväksi yhtiön arvon kohottamisen ja hyvin yhtiön arvo on noussut "kuluttajien taskuja tyhjentämällä". Nykyinenkin hallitus on kiitettävästi ajanut energiaverojen korotuksia, joten keski- ja pientuloisilla on kohta "matti kukkarossa."

perjantaina 17.12.2010

On käsittämätöntä kuinka maan hallitus halveksii pieni tuloisia kansalaisiaan pistämällä heidät
sellaiseen tilanteeseen, että he eivät kykene edes asumaan Suomessa. Hallituksissa on
aivan varmasti kyetty oivaltamaan mihin nämä ratkaisut johtavat.

Ei 400 -700 euron kuukausituloilla kyetä maksamaan tulevia energiamaksuja mitenkään jo tasalaskutuksesta siirtyminen kausilaskutukseen tulee tekemään tiukkaa. Heillä ei ole taloudellisia vaihtoehtoja ratkaista ongelmia.
Halllitus on heittänyt heidät pörssisusien raadeltavaksi, Suomessa on pienituloisten ja lapsiperheiden tilanne kohta kuin Romanian mustalaisilla, asunnot kylmiä ja niissä nälkäsi sairaita ihmisiä. Tätäkö kutsutaan demokraattiseksi hyvin vointi valtioksi?

Perustuslaki edellyttää kaikille kansalaisille tietyn tason perusturvan ja oikeuden kunnolliseen elämään, se on nyt rikottu.
Lipposen sekä nykyisen hallituksen ministerit pitäisi saadaa oikeudelliseen vastuuseen tehdyistä virheellisistä ratkaisuista, niinkuin muutkin ihmiset joutuvat vastaamaan virheistään.

Näillä keinoilla ei ilmaston muutosta estetä eikä hidasteta, hyödyt menevät vain sähköyhtiöiden osakkeiden omistajien taskuun ja melkoiselta osin ulkomaille.

maanantaina 09.04.2012

Pitäs lopettaa politikointi ja listata plussat ja miinukset? Suoraa sähköä ei tässä lajissa voita mikään??

+ Hankinta hinta (kymmenes osa maalämmöstä)
+ vesivahinkojen vähyys
+ säätö-ominaisuudet ylivoimaiset
+ huoltojen tarve?
+ ei nuohousta?
+ ei tarvetta seurata mittareita onko säiliö tyhjä?
+ etäohjaus helppoa
+ ei tarvetta kysellä valvojaa loman ajaksi, käynnistyy katkon jälkeen automaattisesti
+ mahdollisuus kilpailuttaa toimittaja, toivottavasti tulevaisuudessa myös ulkomaiset mukana
+ ympäristö ystävällinen "viranomaiset voivat valvoa yhtä isoa, eikä miljoonaa pientä piippua"

- politikot jotka leikkivät veroilla ja luulevat että pohjoisnavalla voi asua samoilla ehdoilla kuin välimerellä

Tietysti tilanne ihan toinen jos tykkää rassata putkia, piippuja, pannuja tai maksaa itsensä kipeäksi porakaivosta ja kompressorista. ps. Ruotsissa kuulema kaivot tehty jo ja hinnat romahtaneet.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä