MOT: EU:n kummisetä

Julkaistu perjantaina 02.05.2014 0 4

Lentokentillä väki jaetaan unionilaisiin ja ei-unionilaisiin.

TV1 maanantaina 5.5.2014 klo 20.00 - 20.20, uusinta 7.5. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Euroopan unionin historia alkoi vain neljä sivua kattavasta puheesta vuonna 1950. Unioni juhlistaa 9. toukokuuta tuon julistuksen 64-vuotispäivää.

Historiansa aikana ja varsinkin viime vuosina EU on näyttänyt horjahtelevan kriisistä toiseen ilman selvää suuntaa. Tämä on ainakin osittain näköharha: perustajien ja monien EU:n kehittäjien tavoitteena on koko ajan ollut yhä tiiviimpi liitto.

 

Alati tiivistyvä unioni

MOT lähti selvittämään unionin historiaa ja suuntaa Euroopan yhdentymisen alkulähteellä. Sveitsin Lausannessa sijaitsee ranskalaisen Jean Monnet’n nimeä kantava säätiö, jossa on satoja tuhansia unionin historiaan liittyviä asiakirjoja.

Säätiön arkistosta löytyy muun muassa Monnet’n laatima suunnitelma, joka synnytti unionin ensimmäisen vaiheen, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön 1951.

”Tämä merkitsee ensimmäistä askelta kohti Euroopan liittovaltiota”, Monnet kirjoitti suunnitelmassa.

Muutaman vuoden kuluttua hiili- ja teräsyhteisön kuusi jäsenmaata perustivat Euroopan talousyhteisön, josta nykyinen EU kehittyi. Talousyhteisön jäsenmaat kirjoittivat sopimukseen päättäneensä rakentaa Eurooppaan ”alati tiivistyvän unionin”.

 

Valtio monella tavalla

Unionin tiivistyminen ei jäänyt vain alkuaikojen haaveeksi. Eurokriisi on lisännyt unionin toimivaltaa, ja muiden muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja EU-komission varapuheenjohtaja Viviane Reding ovat vaatineet yhdentymisen tiivistämistä edelleen.

”Euroopan unionin alkuperäinen visio on poliittinen unioni, johon käytetään taloudellisia instrumentteja”, sanoo eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb MOT:lle.

”Euroopan unioni on ollut alun perin liittovaltiohanke, ja nythän se käytännössä on liittovaltio, jopa valtio monella tavalla. On sanottu että EU:lta puuttuu valtion toimivalloista vain kaksi eli verotusoikeus ja oikeus sodan aloittamiseen. Muutenhan sillä valtion toimielimet jo on”, sanoo Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

 

Lue myös:

MOT

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä