You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: Haamuäänet

Julkaistu perjantaina 28.01.2011 13 153

Maailman tarkimmassa ääntenlaskennassa ääniä onkin äänestäjiä enemmän.

TV1 maanantaina 31.1.klo 20.00

Vaalilaskentaan liittyy vähän puhuttu pulma. Uurnista löytyy runsaasti enemmän ääniä kuin äänestäjien määrä edellyttäisi.

Viime eduskuntavaalien ääntenlaskenta Helsingin eri äänestysalueilla oli varsin suurpiirteistä.

Vaalilautakuntien enemmistö kirjasi alustavan vaalilaskennan päätteeksi tuloksen, jossa äänet ja äänestäjät eivät menneetkään tasan.

Yleensä ääniä oli enemmän: Ala-Malmilla 7, Vallilassa 8, Ruskeasuolla 10, Kannelmäessä 57. Näitä lukemia eivät vaalilautakuntien pöytäkirjat mitenkään kommentoi.

Vaaliviranomaisten yleisin selitys kysymykseen – lievän hämmennyksen jälkeen – on se, että äänestäjien määrä on kirjattu väärin.

MOT tarkisti vaaliluettelot ja laski äänestäneiden lukumäärät – selitys ei ollut riittävä.

 

Punakynällä luvut kohdalleen

Tarkastuslaskenta tehdään ajan kanssa vaalien jälkeisellä viikolla. Sekään ei poistanut ongelmia vaan joissain tapauksissa loi niitä jopa lisää. Viralliseen vaalitulokseen onkin kirjattu mitä ilmeisimmin varsin runsaasti haamuäänestäjien ääniä.

Ääniestäjien ja äänten täsmäämättömyyksistä ei tehdä yhteenvetoja eikä selvityksiä.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit hautaavat ongelmat hiljaisuudessa. Keski-Suomen vaalipiiri taas täsmäyttää luvut kohdalleen punakynällä: Äänestysalueille synnytetään lisää äänestäjiä tarpeen mukaan.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan ongelmista ei ole katsottu tarpeelliseksi raportoida, koska ”heitot ovat hyvinkin pieniä ja vaalipiirilautakunta saattaa arvata, että kyse on ollut inhimillisestä virheestä”.

Raportin maailman tarkimmaksi ja täsmällisimmäksi uskotusta vaalilaskennasta on tehnyt toimittaja Ari Korvola.

 

MOT

MOTin blogi

 

Suosittele153 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 30.01.2011

Olenkin ihmetellyt miksi ei ole vuosikymmenien aikana tullut journalistista ohjelmaa ääntenlaskennasta. Ovatko toimittajat aina laskennan aikana juhlissa tekemässä itseänsä tykö tärkeissiin piireihin?
Tuntuu kuin tulokset syntyisivät samaan tapaan pimennossa, kuin esimerkiksi Idols ohjelman puhelinäänestyksessä.Ei tunnu syntyvän varmuutta ja luottamusta siitä, että ääntenlaskenta tapahtuisi todella eikä vain kabineteissa sovitun kaavan mukaan. Tämän kadonneen luottamuksen palauttamiseksi on ainoa oikea väline MOT ohjelman tapainen oikeaa journalismia tavoitteleva instituutio.

maanantaina 31.01.2011

Kummallista, mutta lautakasa-Korvolalta jäi huomaamatta ne äänestysalueet, joissa äänestyslippuja on kadonnut, eli uurnasta ei olekaan löytynyt kaikkia äänestäjille täytettäväksi annettuja lippuja. Tiedän tällaistakin tapahtuneen.

maanantaina 31.01.2011

Mukava todeta, ettei se Suomen vaalisysteemikään ihan reilassa ole. Niinkuin ei koko vaalitouhukaan kaikenkaikkiaan. Kovin olivat hämmentyneitä vaalivirkailijat.

Muuten Korvolan olisi kyllä syytä pistää Taunuksensa perinpohjaiseen huoltoon. Taitaa hiilijalanjälki olla mahtava.

tiistaina 01.02.2011

Lasketaanko tuonne nekin jotka äänestävät Aku Ankkaa tai Roope Setää?! :)

tiistaina 01.02.2011

Nytpä taisi MOT osua todella noloon mätäpaiseeseen! Ja kuten kuvaan yleensä kuuluu, virkamiehet vain neuvottomina levittelevät käsiään, vaikka vilppi on tapahtunut aivan heidän silmiensä alla. On vain oltu laiskoja ja teeskennelty sokeaa ja kuuroa - tai pahimmassa tapauksessa jopa itsekin osallistuttu kyseisen vilpin tekoon.

Mielenkiintoista olisi tietää, ovatko nämä haamuäänet jakautuneet eri puolueiden osalle - vai onko asia peräti niin, että jossain puolueessa on hoksattu tällainen mahdollisuus ja sen jälkeen ohjeistettu vaalitoimitsijoina olevaa kenttäväkeä kautta maan tiputtelemaan ylimääräisiä äänestyslippuja uurniin.

Tässäpä on Suomen maabrändi-työryhmälle taas uutta mietittävää. Miten katkaista tämä uusi linkki, joka kiusallisella tavalla näyttää sitovan Suomen johonkin Valko-Venäjän kaltaisiin maihin?

tiistaina 01.02.2011

MOT teki hyvää journalismia kun toi kiihkottomasti ja kyselevästi asian esille. Omituisen vähän asia on ohjelman jälkeen saanut julkisuutta.
Tästä eteenpäin voisi MOT edetä näin:
1) Äänestyspaikalla lasketaan myös ehdokkaiden äänimäärä. (Nyt MOT tarkasteli vain kokonais äänimääriä)
2) Jos tarkistuslaskennassa ilmeni ylimääräisiä ääniä (jopa 20 kpl), on helppo tarkistaa, ketkä saivat nämä ylimääräiset äänet? Jos tarkistuslaskennassa kertyneet ylimääräiset äänet kasautuvat tietyille puolueille tai puolueelle tai jopa ehdokkaalle, niin tutkimusta kannattaa jatkaa tutkimalla vaikuttivatko nämä ylimääräiset äänet ehdokkaiden läpimenoon. Jos taas ylimääräiset äänet jakautuvat tasaisesti paikkakunnan puolueiden saaman äänimäärän mukaisesti, niin silloin voin olla kyse inhimillisestä erehdyksestä. Tilastollisen analyysin työkalut antavat tulosten tarkastelulle vilpin ja sattuman todennäköisyydet.
3) Täällä on jo viitattu kommenteissa kadonneisiinkin ääniin. Sama (kohta 2) tarkastelu pätee myös näihin kadonneisiin haamuääniin.

Lopuksi toistan vaalivirkailijanakin toimineen vaimoni sanat, kun hän näki ohjelman: "Suomi soti 1939-1944 juuri rehellisen ja vapaan demokratian puolesta yli puoluerajojen. Vaalivirkailijat tai viranomaiset eivät saa pettää isiemme uhrauksia"

keskiviikkona 02.02.2011

MOT:n löytö on järkyttävä. Hakusanalla "haamuäänet" ei löydy yhtään artikkelia Helsingin Sanomista, Aamulehdestä ja Turun Sanomista. MTV:n sivuilta löytyy vain TV ohjelmaoppaan viite MOT:n ohjelmaan.

Miksi kaikki vaikenevat, vaikka vaalit ovat taas tulossa? Hei - meitä huijataan!

sunnuntaina 06.02.2011

Miksi oikeusasiamies tms. ei vaadi tutkimuspyyntöä asiasta! Minän vaadin tätä tutkimusta Suomen kansalaisena ja äänestäjänä. Onko aikaa kulunut liikaa poliittisen muistin osalta MOT:n selvityksestä?. Ei ole!!!!
Miksi kukan ei oikaise virheitä eikä puutu ilmiselviin virheisiin! Vaalit ovat kohta ja vaadin selvitystä ennen seuraavia vaaleja. Yksikin ääni voi ratkaista tuloksen. Häpeä Suomi - tämän häpen puolesta eivät sotaveteraanit taistelleet, vaan uskoivat "yksi mies - yksi ääni" periaatteeseen. Näin vaalimme jatkossakin oikeudenmukaisuutta ja seuraavat vaalit joutuvat TOSI syyniin!

keskiviikkona 16.02.2011

Puheenan oleviin pöytäkirjoihin laitetaan vaalipaikalla mahdollisimman pikaisesti tehdyn laskennan tulokset. Tämä tulos tarkistetaan aina tarkistuslaskennassa ja tulos oikaistaan annettujen vaalilippujen määrän mukaisesti, jotka siis lasketaan oikeasti uudestaan.

Välillä pöytäkirjassa on liikaa ääniä, välillä liian vähän. Annettujen lippujen määrä kuitenkin ratkaisee lopullisen tuloksen.

Turhaa kohkausta taas.

sunnuntaina 17.04.2011

Voisi alkaa käyttää sormenjälkitunnistinta äänestäessä niin saataisiin nuo hemmetin lyijykynä-äänestykset pois ja virkailijat jotka haluavat tiputtaa lipukkeen uurnaan äänestäjän puolesta.

tiistaina 19.04.2011

Nyt on se aika - kuten MOT hiljakkoin kertoi - tarkistaa haamuäänet.

Onko äänestyspaikan ja vaalilautakunnan hyväksytyissä äänissä eroja? Helppo tehtävä! Kenelle haamuäänet ovat kumuloituneet? Vaikuttavatko ja vääristävätkö haamuäänet vaalitulosta? Montako haamuääntä tarvittiin läpimenoon? Viimeksi juttu jäi vain haamuäänien olemassaolon toteamiseen. Kukaan ei analysoinut eikä osannut selittää vaikutusta vaalitulokseen, vaan kaikki vaalivirkailijat ja keskusvaalilautakunnan jäsenet vaan päivittelivät kummallisuutta. Näin meitä äänestäjiä petetään - jatkossakin.

Kirkkoveneet ja Aku Ankat on lieveilmiö, mutta haamuäänet ei!

Miksi kukaan ei tee mitään haamuäänille?

tiistaina 24.01.2012

Haamuäänen ohje.

1. Mene vaalipaikalle, hae vaalilipuke, vie se tiskille leimattavaksi mutta ilmoita että muutit mielesi etkä aio äänestää. Poistu paikaltá leimattu vaalilippu mukanasi. Jotta vaalisalaisuutta ei rikota niin sinua ei voida vaatia luovuttamaan vaalilippuasi.

2. Tapaa kaverisi äänestyspaikan ulkopuolella. Anna lippusi hänelle. Kun hän käy äänestämässä niin hän taittaa sinun (jo leimatun) äänilipukkensa omansa sisäpuolelle, ottaa leiman omaansa ja sujauttaa molemmat uurnaan.

3. Nyt kukaan ei voi tietää kuinka monta lippua uurnassa on. Nauti aiheuttamastasi hämmenyksestä.

maanantaina 30.01.2012

Ei haamuäänistä voi tietää, kenelle ne ovat kumuloituneet, koska listoihin ei vaalisalaisuuden
vuoksi voida merkitä, mitä kukin äänesti. Jos äänestäneitä on listassa liian vähän lippuihin
verraten, on ensinnäkin inhimillisen erehdyksen vaara suuri satojen ihmisten kulkiessa jonona
ohitse. Vaalipäivä on pitkä, ja vaalitoimitsijan verensokeri laskee....

Toki joku voi yrittää huijata, vaikka Suomessa ollaankin. Olen itse ollut joskus vaaliavustajana
ja ääniä laskemassa. En muista että uurnaa olisi viety välillä nurkan taakse.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä