MOT: Halpaa puhelinmyyntiä

Julkaistu torstaina 31.03.2011 4 169

MOT selvitti, pitävätkö puhelinmyyntifirmojen lupaukset hyvistä ja helpoista tuloista paikkansa.

TV1 maanantaina 4.4. klo 20.00

YLE Areena

Puhelinmyyntibisneksessä on joukko yrityksiä, jotka pilaavat alan maineen kohtuuttomilla työsopimuksillaan.

Useimmat näistä yrityksistä eivät kuulu työnantajaliittoon eivätkä noudata alan työehtosopimusta.

”Tietyt yritykset käyttävät hyväksi sitä, että alalla ei ole sitovaa vähimmäispalkkaa. Näissä yrityksissä kyse on hyväksikäytöstä, se on tietynlaista huijausta”, sanoo Palvelualojen ammattiliiton PAM:in neuvottelupäällikkö Juha Ojala.

 

Ruusuisia lupauksia

Monet puhelinmyyntifirmat antavat ymmärtää, että puhelinmyynnillä ansaitsee helposti ja hyvin.

Firmat lupaavat työntekijöilleen paitsi hyvät tulot, myös paljon kivoja palkintoja kuten etelänmatkoja ja kuntosalikortteja.

MOT otti selvää, pitävätkö lupaukset paikkansa. Avustajamme pestautui töihin yhteen alan suurimmista yrityksistä.

Saimme selville, että lupaukset hyvistä ansioista eivät ole totta. Vain todella harva puhelinmyyjä ansaitsee firmojen lupaamia huippupalkkoja.

Viranomaiset eivät pysty puuttumaan siihen, että yritykset antavat liian ruusuisen tai epämääräisen kuvan palkasta, koska työsopimuslaissa ei ole vähimmäispalkkaa.

”Jos se täyttää työsopimuslain ehdot, eikä se ole muuten syrjivä, niin meillä ei ole vaihtoehtoja, ei ole oikeuksia puuttua”, tarkastaja Jukka Kurki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta pahoittelee.

 

Sopimus pitää ymmärtää

Kiskonnan tapainen työsyrjintä on rikoslaissa rangaistava teko. Se tarkoittaa, että työnantaja käyttää hyväkseen työntekijän tai työnhakijan ymmärtämättömyyttä, tietämättömyyttä sekä taloudellista tai muuta ahdinkoa.

Kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä voi olla kyse, kun nuori työntekijä ei ymmärrä, millaiseen työsopimukseen hän panee nimensä alle.

”Täytyy nimenomaan olla se syrjivä syy. Pelkkä nuori ikä ei välttämättä riitä, vaan siinä täytyy olla muutakin. Esimerkiksi jos työntekijä ei ole ymmärtänyt sitä, millaisen sopimuksen on allekirjoittanut”, Kurki toteaa.

 

Ohjelman toimittavat Simo Sipola ja Tiina Salumäki.

 

MOTin blogi

MOT

 

Suosittele169 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 05.04.2011

Miksi ohjelmassa ei haastateltu yhtään henkilöä,joka todellakin tienaa elämisensä puhelinmyynnillä ja on menstynyt siinä?
Itse olen tehnyt puhelinmyyntiä vuodesta 2006 ja elättänyt sillä itseni ja perheeni.Ihmetyttää suuresti,kun asioista ei haluta antaa kuin negatiivinen kuva.

tiistaina 05.04.2011

Siksi, kun tämä oli propagandaohjelma. Tätä nyt ei varmaan edes ottaneet vakavasti muut kuin pettyneet kesätyöläiset jotka ihmettelee, miksi tykit tienaa enemmän kuin he, vaikka tekee lyhyempää päivää kuin he ;)

maanantaina 23.01.2012

Huomioikaa, että monet puhelinalalla pärjäävät, juuri nämä itsekehuskelijat "myyntitykit", koska juuri he ovat tarpeeksi röyhkeitä petkuttamaan ihmisiä ostamaan turhaa... Varmaan tämän ottaa vakavasti ne, jotka tietävät, että alalla on kunnon yrityksiä, jotka maksavat Tes-palkkaa ja lisäksi bonuksia

lauantaina 07.09.2013

Itse olen työskennellyt myyjänä yrityspuolella puhelinta käyttäen jo nelisen vuotta. Olen erittäin tyytyväinen työhöni ja pidän siitä. En ymmärrä miten muka puhelimessa työasioista puhuminen voisi olla "petkuttamista ostamaan turhaa" kuten ylläoleva anonyymi nimimerkki sanoo. Ansaitsen muutaman tuhannen euron tilin kuukausittain, työskentelen provisiolla. Aika moni tuote ja palvelu jäisi myymättä tänäpäivänä ilman puhelumahdollisuutta....

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä