MOT: Harmaa talous ei valkene

Julkaistu perjantaina 25.05.2012 0 148

Rakennusalalle pesiytynyt harmaa talous syö alan kannattavuutta.

TV1 maanantaina 28.9. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Mikä on virolainen pankkiautomaatti? Yritys maksaa ensin sopimusten mukaisen palkan työntekijänsä tilille. Työntekijä menee Tallinnassa automaatille ja pulittaa osan palkasta takaisin yritykselle.

Klassisen esimerkin kertoo harmaan talouden pitkäaikainen asiantuntija Markku Hirvonen. Kaikki on kunnossa Suomessa paperilla, mutta totuus paljastuu lahden toisella puolen.

 

Tilanne pahentunut

Kertomus on yksi esimerkki harmaan talouden keinoista. Suomi menettää harmaan talouden vuoksi verotuloja 4 - 5 miljardia euroa vuodessa. Summa on vajaa puolet valtion keräämistä palkkaveroista.

Tilanne on jatkunut ja jopa pahentunut vuosikausia, vaikka viimeisten parin vuosikymmenen aikana harmaata taloutta on yritetty torjua erilaisilla torjuntaohjelmilla. Nyt on menossa kuudes yritys, jonka maan hallitus on nostanut yhdeksi kärkihankkeekseen.

Harmaata taloutta suitsimaan on tehty muun muassa tilaajavastuulaki, langetettu verovastuuta pääurakoitsijoille ja lanseerattu verokortteja.

 

Tehottomia kompromisseja

Asiat valmistellaan valtion, työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken, jolloin ne ovat usein tehottomia kompromisseja. Lakien rikkomisesta langetettavat sakot ovat mitättömiä verrattuna siihen, että epärehelliset yrittäjät saavat parhaimmillaan miljoonien eurojen kilpailuedun.

Urakkahinnat ovat alhaisia ja kilpailu alalla on niin kovaa, että kaikkien säädösten mukaan toimiva yrittäjä helposti häviää urakkakilvassa.

Yksinomaan rakennusalalla harmaan talouden veromenetykset ovat vuosittain satoja miljoonia euroja. Suurimpana ongelmana pidetään ulkomaisten yritysten palveluksessa olevien ulkomaalaisten työntekijöiden pimeää työtä.

Harmaa talous ei ole kokonaan ulkomailta tuotua. Myös suomalaiset yritykset käyttävät hyväkseen ulkomaisia yrityksiä.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele148 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä