MOT: Hoidon ylituomarit

Julkaistu perjantaina 01.03.2013 0 51

Roberto Makwala sairastaa etenevää lihassairautta.

TV1 maanantaina 4.3. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Terveydenhuollon niukkenevat varat ajavat Suomessakin yhä hankalampiin valintoihin. Kun rahaa ei riitä kaikkeen, on valittava ketä hoidetaan ja miten.

Päätöksissä joudutaan asettamaan asioita ja hoidettavia tärkeysjärjestykseen, joudutaan valitsemaan. Viime kädessä valintoja tekemällä tavoitellaan mahdollisimman tehokasta ja oikeudenmukaista järjestelmää. Sen tulisi olla avointa. Päätösten perusteiden tulisi olla julkisia.

 

Hengityshalvaus on kallis sairaus

MOT tarkastelee hoidossa tehtäviä valintoja duchennen lihasdystrofiaa sairastavan neljän henkilön esimerkkien valossa. Duchennen lihasdystrofia on parantumaton, etenevä, lihaksia surkastuttava sairaus.

Moni potilas tarvitsee viimeistään parikymppisenä hengitystukea ja lopulta potilaan siirtämistä hengityskonehoitoon. Hengityshalvauspotilaiden hoitaminen on kallista. Yhden potilaan hoito maksaa keskimäärin 275 000 euroa.

 

Potilaan valta valita

Kenellä on valta päättää, miten rahoja käytetään ja miten pitkälle potilaita hoidetaan?

Terveydenhoidon valintoja joudutaan pohtimaan jälleen, koska ensi vuoden alussa tulee voimaan EU:n potilasdirektiivi. Sen mukaan potilaalla on mahdollisuus hakeutua hoitoon mihin EU-maahan hyvänsä.

Tätä ennen on Suomessakin määriteltävä millä perusteella potilas saa korvauksen ulkomailla annetusta hoidosta. Tarkoituksena on muodostaa lakisääteinen ja pysyvä toimielin, jonka vastuulla asia on.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele51 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä