You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: Huono ohjelma

Julkaistu perjantaina 11.03.2011 4 138

Kuinka monta konstaapelia mahtuu Fiat Puntoon? Montako valtiosihteeriä?

TV1 maanantaina 14.3. klo 20.00

Valtio laihduttaa tuottavuuden nimissä itsensä anorektikoksi.

Edellisellä vaalikaudella valtio teki päätökset rajuista väenvähennyksistä. Hallinnon byrokratiaa pitäisi karsia, työtä olisi tehostettava ja tuottavuutta lisättävä. Samalla työvoimaa säästyisi yksityisen puolen tarpeisiin. Samalla kansalaisten palvelujen taso pitäisi säilyä ja jopa parantua.

Tämän vuoden loppuun mennessä valtio on vähentänyt 15 000 työntekijää. Osa on mennyt kosmeettisin ulkoistuksin ja yksityistämisin, osa suorilla potkuilla, osa on onnistunut jäljelle jääneiden työtahtia kiristämällä ja osa työntämällä palvelut internetiin.

Valtion tuottavuusohjelma muuttui valtion saneerausohjelmaksi. Sen tulokset näkyvät nyt arjessa.

Poliisin, tullin tai vankien vartioinnin teho on laskenut – vähennetty väki ei ehdi täyttää lakisääteisiä tehtäviään.

Parhaassa tapauksessa tehokkuus on joissain kohdin lisääntynyt siten, että entiset työt tehdään venymällä, suuremmalla kiireellä ja vähemmällä väellä.

 

Sujuvasti – yksityiselle

Valtion tuottavuusohjelman lähtökohtana oli, että ketään ei irtisanota vaan vähennys hoituu eläköitymisen kautta. Kun kaksi lähtee, yksi palkataan tilalle.

Tuottavuusohjelman aikana 1200 työntekijää on ulkoistettu ja yhtiöitetty, yli 200 on suoraan irtisanottu.

Tämä on kuitenkin ollut pelkkää näpertelyä. Suurin vähennys on saatu yksityistämällä yliopistolaitosta. Kertaheitolla valtion palkkalistoilta saatiin siirretyksi yksityiselle puolelle yli 30 000 työntekijää.

Kun säästöjä haetaan ulkoistuksen avulla, lopputulos on – tiettyjen siirtymäaikojen jälkeen – että työntekijöiden palkka- ja muut ehdot heikkenevät.

 

Esikunnan eduksi

Valtion saneeraustoimien tarkoitus oli alun perin saada lisää väkeä käytännön kenttätyöhön erinäisten esikuntatehtävien kustannuksella. Tämä osoittautui hyväuskoiseksi harhakuvitelmaksi.

Yleensä ”töpinät” kasvoivat tai vähensivät väkeä vähemmän kuin työntekijäpulasta kärsivä ”etulinja”.

Yhden poliittisen valtiosihteerin hinnalla voisi palkata kolme järjestyspoliisin konstaapelia. Esimerkkiä julkishallinnolle ovatkin näyttäneet ministerit, jotka ovat vaali- ja juhlapuheistaan huolimatta kasvattaneet omia avustuskaartejaan.

Tällä hetkellä valtio työllistää 84 000 työntekijää. Se on 4 prosenttia koko työllisestä työvoimasta.

Tuottavuusohjelman on määrä jatkua vielä seuraavat neljä vuotta. Tavoitteena on 4800 työntekijän nettovähennys.

Ohjelman toimittaa Ari Korvola.

 

MOT

MOT-blogi

 

 

Suosittele138 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 14.03.2011

Totisinta totta! Kiitos hyvästä dokumentista ja toivottavasti JOKU tuntee piston sydämmessään.

maanantaina 14.03.2011

Näinhän se menee. Kohta on varmaan kansalaisten perustettava "kodinturvajoukot", kun poliisia ei saa paikalle millään konstilla. Toki tuo puskissa väijyminen ja juoppokuskaus voitaisiin ulkoistaa ja keskittyä perustehtäviin elikä yhteiskunnan ja kansalaisten turvallisuuteen. Onneksi on vaalit tulossa, niin kaikilla on nyt tilaisuus vaikuttaa poliittisten ja valtiosihteereiden ym.turhakkeiden tulevaisuuteen. Toki se edellyttää muutosta äänestyskäyttäytymiseen mutta toivossa eletään. Eiköhän 2 viimeistä hallituskautta ole opettanut, mitä on tulossa jos suuntaa ei vaaleilla korjata.

maanantaina 14.03.2011

Juuri näin. Kohta rikollisuus rehottaa, kun viranomaisia vähennetään.

tiistaina 15.03.2011

Suojeluskunnat takaisin turvaamaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Lisäksi kannattaa miettiä, mitä puoluetta äänestää ensi vaaleissa, sillä nykyiset hallituspuolueet ovat jo näyttäneet kyntensä. Ihan järjetöntä ostaa miljoonien laitteet tullillekin varastoihin lojuamaan! Käytännössä Suomelta on tuhottu myös ilmatorjuntakyky säästösyistä. Tuottavuusohjelma voi olla hyvä tietyissä virastoissa, mutta millä mitata poliisin ja puolustusvoimien tuottavuutta? Poliisilla rikosten selvittämisprosentti voi olla yksi mittari, mutta tiedetään myös, että näkyvä poliisin läsnäolo ehkäisee rikoksia (vaikea mitata). Puolustusvoimat on onnistunut niin kauan kuin Suomeen ei hyökätä tai sitä ei uhata sotilaallisesti, mikä edellyttää riittävää peloitetta, myös ilmatorjuntakykyä.
Kansainvälinen rikollisuus pesiytyy ennen näkemättömällä vauhdilla Suomeen, koska vähäiset poliisit pakotetaan tutkimaan netissä ilmenevää rasismia, mikä on sinällään hyvä, mutta jos se tapahtuu kenttämiesten kustannuksella onko sisäministeriö silloin tehtäviensä tasalla?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä