MOT: Huumemalli haussa

Julkaistu keskiviikkona 30.11.2011 1 176

Portugali höllensi huumelakeja kymmenen vuotta sitten.

TV1 maanantaina 5.12.klo 20.00 – 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

Kun huumeenkäyttäjä jää Portugalissa kiinni poliisille hasiksen tupruttelusta tai heroiinin pistämisestä, häntä ei raahata poliisiasemalle eikä käteen lätkäistä edes sakkoa.

Sen sijaan huumeenkäyttäjä ohjataan 72 tunnin sisällä erityisen seuraamuslautakunnan eteen. Siellä asiantuntijat joko kuulustelevat häntä tai jos hän on riippuvainen huumeista, hänet ohjataan hoitoon.

Vankilatuomio ei ole ollut maassa mahdollinen huumeen käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta enää heinäkuun 2001 jälkeen.

 

Miten kävi?

MOT selvittää, miksi Portugali dekriminalisoi kaikki, kovatkin huumeet kymmenen vuotta sitten.

Lakimuutoksen vastustajat pelkäsivät, että huumelakeja höllentämällä ongelma suorastaan räjähtää käsiin. Lissabonista ennustettiin tulevan Amsterdamin kaltainen huumeturismin keskus Euroopassa. Vaan miten kävi?

 

Pehmeä malli Suomeenkin?

Portugalissa huumeenkäyttäjälle tarjotaan kepin sijasta porkkanaa. Olisiko pehmeämmällä mallilla saavutettavissa jotain enemmän myös tiukan linjan maissa kuten Suomessa? Asiaa pohtii ohjelmassa muun muassa sisäministeri Päivi Räsänen.

Toimittaja Marko Niemi tutustui tähän maailman vapaamielisimpään huumelainsäädäntöön tuoreeltaan marraskuussa 2001. Silloin huumekauppa oli varsin avointa Lissabonin keskustassa. Hän palasi maahan tasan kymmenen vuoden jälkeen marraskuussa 2011.

 

MOTin blogi

 

Suosittele176 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 05.12.2011

Ajankohtaiseen aiheeseen mielenkiintoinen dokumentti. Toivottavasti kaikki osapuolet pysyvät rationaalisessa ja faktaan faktaa pohjautuvassa lähestymistavassa. Tosiasiahan on, että kieltolain ei olla nähty vaikuttaneen käyttömääriin ollenkaan, mutta samalla on syntynyt hirvittävän suuri ja voimakas kaupan ala: laiton huumekauppa. Laiton huumekauppa on heti ruoka- ja öljykaupan jälkeen kolmanneksi suurin, ja kokonaan rikollisten käsissä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä