MOT Indonesiassa: Nesteen pulmaöljy

Julkaistu perjantaina 15.10.2010 0 157

Sumatralaisen kubu-kansan edustajat kertoivat MOT:n toimittaja Kati Juurukselle, kuinka palmuviljelmät ovat vieneet heiltä elannon.

TV 1 maanantaina 18.10. klo 20.00

Neste Oil löi miljardin vetoa palmuöljyn puolesta.

Uusi direktiivi määrää kaikki EU-maat lisäämään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Suomalainen Neste Oil on haistanut markkinaraon: Yhtiö päätti ryhtyä maailmanvalloitukseen uusiutuvalla dieselillään.

Singaporeen ja Rotterdamiin valmistuu pian kaksi uutta Neste Oilin biopolttoainelaitosta, joiden tuotanto menee kokonaan vientiin. Yli miljardin euron investoinneilla yhtiö viisinkertaistaa biopolttoaineen tuotantonsa.

Neste Oilin biopolttoaine valmistetaan ainakin toistaiseksi pääosin palmuöljystä. Singaporen laitos rakennettiin varta vasten lähelle Indonesian ja Malesian öljypalmuviljelmiä. Alueella ei ole tarjolla merkittäviä määriä muita raaka-aineita.

Osasiko Neste Oil ennakoida, että palmuöljystä tulisi vielä ongelmia? MOT:n haastattelemat tutkijat pitävät raaka-ainetta ympäristöeduiltaan kyseenalaisena - tai jopa haitallisena.

Nyt palmuöljyn pulmallisuuteen on havahtunut myös Euroopan komissio. Miten käy Neste Oilin, jos sen biopolttoaine ei kelpaakaan direktiivin mukaiseksi?

MOT:n kuvausryhmä vieraili Indonesiassa palmuöljyviljelmillä ja öljypuristamoissa. Suurella plantaasilla odoteltiin Neste Oilin väkeä vierailulle. Kyläläiset puolestaan olivat vihoissaan, koska plantaasi oli vienyt heiltä maat.

Toimittajana Kati Juurus.

 

MOT

 

Suosittele157 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä