MOT: Jäsenkirjalla johtajaksi

Julkaistu torstaina 25.08.2011 3 130

Hjallis Harkimo kuuluu MOT:n valitsemaan asiantuntijaraatiin, joka valitsee Vaasalle kaupunginjohtajan.

TV1 maanantaina 29.8. klo 20.00 - 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

Jäsenkirja painaa valittaessa johtajia suuriin kaupunkeihin. Tämä paljastui, kun Yleisradion tänä syksynä 15 vuotta täyttävä tutkiva ohjelma MOT selvitti ylimmän johdon poliittiset nimitykset 19:ssä suurimmassa kaupungissa.

Kyselyn mukaan 43 % nykyisistä suurimpien kaupunkien johtajista on valittu tehtäväänsä puoluetaustan perusteella.

 

Erilaisia käytäntöjä

Vaasassa on huonoja kokemuksia poliittisin perustein tehdystä johtajavalinnasta. Tällä kertaa kaupunginjohtajan virkaan haluttiin jäsenkirjaan katsomatta mahdollisimman pätevä johtaja. Helsingissä puolestaan oikean puolueen jäsenkirjalla pääsee edelleen huippuvirkaan.

 

Asiantuntijaraati vs. poliittiset nimitykset

MOT kokosi arvovaltaisen asiantuntijaraadin, joka valitsi itse Vaasalle kaupunginjohtajan. Raadissa istuivat kuntapolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen, Johtamistaidon opiston johtaja Sari Salojärvi ja diplomiekonomi, liikemies Hjallis Harkimo. Osuiko valinta Vaasan valtuustossa samaan henkilöön? Entä ovatko poliittiset virkanimitykset tulleet tiensä päähän?

 

Ohjelman on toimittanut Tero Koskinen

 

 

Suosittele130 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 29.08.2011

Kiitos kun tartutte aiheeseen. Kuntapolitiikan rakenteellinen korruptio näyttäytyy selvimmin juuri näissä mandatoiduissa poliittisissa virkanimityksissä.
Vaikka voitaneen sanoa että " ei yksi kapunginjohtaja kesää tee"..., niin ongelmavyyhden he kuitenkin poikkeuksetta aiheuttavat.
Tuppaa vain olemaan niin, että poliittisen virkapellen, kyetetäkseen jotenkin hoitamaan ehtäväänsä, tapoihin lähes poikkeuksetta kuuluu haalia ympärilleen ja alaisikseen - edelleen jäsenkirjaperustein- vielä mahdottomampia ja vielä itseäänkin epäpätevämpiä juoksupoikia/-tyttöjä, jotka taas -kyteäkseen hoitamaan edes jotenkin tehtävänsä- valitsevat alaisikseen..... jne loputtomasti.
Lopputuloksena pätevien ja asiansa osaavien sijaan, täysin ö-luokan miehitys läpi koko kaupunkien virkamieskunnan.
Ja jos joskus ehditte, niin kysykää joskus myös kaupunkipäättäjiltä ns " sisäisen hakumenettelyn" laillisuuden perään. Tällä systeemillähän tehdään mahdottomaksi kenekään pätevän pääsy " avoimeen julkiseen virkaan", koska jo siitä ilmoittaminen, puhumattakaan mahdollisuus siihen hakemiseen on rajattu salasanojen taakse vain kaupungin suljettuun tietoverkkoon pääseville- siis kaupungin palkkalistoilla jo oleville henkilöille.
Näin menetellään mm Tampereella.
Mitä demokratiaa, puhumattakaan lain edellyttämästä avoimeksi julistamisesta ja kaikkille kelpoisuusehdot täyttäville avoimesta hausta tämä tälläinen on.
"Sisäinen haku", on rakenteellisen korruption yksi törkeimpiä työkaluja tässä maassa, jolla poliittiset virkapellet epätoivoisesti koettavat pöngittää omaa asemaansa.

maanantaina 29.08.2011

Meillä Kuopiossa puuhailee kaupunginjohtajana kokoomukselainen entinen farmakologian professori. Nyt on viime aikoina poliitikot huomanneet, hän hallinto on kasvanut ja vieraantunut kuntalaisista.

Onneksi Savon Sanomat ja heidän kaupunkitoimittaja kirjoittaa ihania juttuja kaupunginjohtajasta.. joten meno voi jatkua ja Savon Sanomat saada ilmoitustuloja (korotetut hinnat kaupungille). Tätä on demokratia ja vapaa tiedonvälitys Suomessa 2011!

maanantaina 09.07.2012

Opettajien virkanimitykset ovat kaikki poliittisia, ovat olleet ja tulevat aina olemaan niin kauan kuin tämä maa on se mikä se on. Itse en ole saanut oman opetettavan aineeni virkaa tai edes määräaikaista sijaisuutta kotikaupungistani koskaan, koska en kuulu Kokoomukseen enkä ole luonut kontakteja (eli päässyt hyväveliverkostoon). Sen sijaan pääsin töihin kauas toiselle paikkakunnalle viheliäiseen kouluun, josta sittemmin jopa sain viran. En tiedä valintaani liittyneitä kommervenkkejä ja juonitteluja, enkä sitäkään, miten ihmeessä minua onnisti saada virka, joka ei kuitenkaan minua miellytä, koska työ ei ole kannustavaa. Tehkää joskus juttu siitä, miten Suomen koulut ovat poliittisen korruption ikeessä... eipä ihme, että sitten ihmetellään koulujen ongelmia, koulukiusaamista, ammuskeluja, tai sitten pähkäillään jotain tilaustyö-pisa-tuloksia...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä