MOT: Kasinopeliä säätiön rahoilla

Julkaistu torstaina 26.09.2013 0 32

Kuvassa Matti Koivurinnan säätiön Aboa Vetus Ars Nova -museo.

TV1 maanantaina 30.9.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 2.10. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Viime vuosina paljastuneet lukuisat väärinkäytökset useissa säätiöissä ovat asettaneet suuria odotuksia valmisteilla olevaan uuteen säätiölakiin. Uudesta laista näyttää kuitenkin tulevan aiempaakin sallivampi ja löysempi useissa kohdissa.

Toukokuussa oikeusministerille luovutetussa säätiölakimietinnössä näkyy valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan Nuorisosäätiön asianajajan kädenjälki. Mietintöä rustanneen työryhmän sihteerinä on toiminut asianajaja Oili Kela, joka oli puolustusasianajajana Nuorisosäätiön oikeudenkäynneissä.

 

Samoja perusteluja vaalituen jakamisesta

Uuden säätiölain perusteluissa todetaan, että säätiön tarkoituksen vastaisena päätöksenä ei voida pitää varojen käyttöä, jolla välillisesti edistetään tarkoituksen toteutumista.

Valtakunnansyyttäjä Nissinen toteaa, että ”nuorisosäätiön asianajajana toiminut, joka näyttää toimineen myös uutta säätiölakia valmistelleen työryhmän sihteerinä, on käyttänyt käräjäoikeudessa samaa argumentaatiota puolustaessaan vaalituen jakamista poliitikoille, joiden on väitetty edistäneen luottamustoimissaan säätiön tarkoitusta”.

Uusi löysempi säätiölaki olisi huono työkalu syyttäjille ja tuomareille. Nissinen toteaa MOT:lle, että se tekisi väärinkäytösten tutkimisen ja tuomitsemisen vähintään yhtä vaikeaksi, kuin se tänä päivänä on.

 

"Hyvin vapaamielinen"

Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteripäällikön Juha Viertolan mielestä ehdotettu uusi säätiölaki olisi toteutuessaan hyvin vapaamielinen. Hän luettelee monta ongelmakohtaa. Yksi on laajamittaisen liiketoiminnan vapauttaminen.

”Sijoitustoiminta liiketoimintana tulisi sallituksi ja riskinoton määrää voitaisiin lisätä. Sama pätee muuhunkin liiketoimintaan. Jos sen harjoittaminen vapautetaan, niin liiketoimintaan sisältyy aina riski, joka tarkoittaa sitä, että jos säätiön toiminta elinkeinoharjoittajana vapautettaisiin, niin koko säätiön omaisuus helposti olisi sen liiketoiminnan riskin alla.”

 

Uhkapeliä säätiössä

MOT kertoo säätiöstä, jossa on vuosia harjoitettu salaista kymmenien miljoonien arvoista uhkapeliä säätiön rahoilla, ja jossa luottamushenkilöt ovat nostaneet satojen tuhansien eurojen palkkioita.

Ohjelman toimittaa Magnus Berglund.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele32 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä