MOT: Kauppamiehet isänmaan asialla

Julkaistu perjantaina 26.10.2012 1 76

Ilmatorjuntatykin ohjainjärjestelmä oli esillä Lahden turvallisuus- ja puolustusmessuilla.

TV1 maanantai 29.10. kello 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Suomi on viime vuosina ulkoistanut armeijansa toimintoja Euroopan kärkivauhtia. Yksityiset yritykset hoitavat jo armeijan vaatetushuoltoa, muonitusta, taloushallintoa, lääkintähuoltoa sekä merkittävän osan maavoimien huollosta.

 

Niukkoja euroja harvojen taskuun

Ulkoistamisbuumin taustalla ovat hallituksen ideologiset valinnat, puolustusvoimien säästökuuri ja valtionhallinnon tuottavuusohjelma.

Samalla kun puolustusvoimat kärvistelee säästökurimuksessa, ase- ja turvallisuusalan yksityiset yritykset porskuttavat tuottavimpien yritysten listoilla. Yksityistämisen myötä puolustusbudjetin niukkoja euroja siirtyy kiihtyvällä vauhdilla verrattain harvoihin yksittäisiin taskuihin.

Ulkoistamisten myötä Suomen puolustusvoimat on astunut ison harppauksen kohti ammattiarmeijaa ja Nato-maiden toimintatapoja.

 

Valtio osti ulkoistamiaan miljoonilla takaisin

Maavoimien huollon ulkoistaminen alkoi 2000-luvun alussa, kun valtion omistaman Oriveden asevarikon tilalle perustettiin Oricopa Oy. Suomen ilmatorjuntatykkien huollosta vastaavasta yrityksestä tuli toistuvien yritysvaltausten kohde. Sen kautta pyrittiin pääsemään mukaan toisen yrityksen, Millogin, toimintaan. Millog perustettiin vuonna 2006 hoitamaan maavoimien huoltotoimintaa.

Monimutkaisia yrityskauppoja on junaillut muutaman hengen pieni piiri Millogin, Insta DefSecin ja Oricopan ympärillä. Irvokasta on se, että valtio osti aiemmin ulkoistamiaan toimintoja takaisin itselleen maksamalla niistä miljoonia euroja kalliimman hinnan.

Yrityskaupoissa syntyi muutama yksityinen miljonääri.

 

Tuoko monopoli säästöä?

Puolustushallinto ei kerro tietoja saavutettujen säästöjen suuruudesta. Ministeriöstä vakuutellaan, että ulkoistamisilla on kustannusten nousu saatu kuriin.

Maavoimien kunnossapito nielee vuodessa runsaat 120 miljoonaa euroa. Markkinatalouden näkökulmasta on outoa, että säästöjä on yritetty saada aikaan tekemällä Millog Oy:stä alan monopoliyritys. Sopimuksia tarkistetaan vuonna 2016, mutta tosiasiallista kilpailua ei ole luvassa.

Miten monopolin synnyttäminen ja suppean sisäpiirin pyörittämä omistusten vaihdanta palvelee veronmaksajaa? Muun muassa tätä kysytään MOT:ssa.

Ohjelman toimittaa Kai Byman.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suomessa kehitelty jalkaväen taistelijan pimeän näkölaite esiteltiin Lahden turvallisuus- ja puolustusmessuilla.

 

Suosittele76 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 05.11.2012

Hyvä MOT. Taas täyttä asiaa, asiasta, joka muuten olisi pysynyt täysin salassa. Kiitos. Mutta onhan veronmaksajien kukkaro pohjaton. Sieltä on hyvä ammentaa, ei ne rahojensa perään kysele.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä