MOT: Kiinalainen soppa

Julkaistu perjantaina 08.01.2010 0 159

Ravintolatyöntekijä Xie Dawei (oik.) kertoo toimittaja Kati Juurukselle kohtelustaan entisessä työpaikassaan.

TV1 maanantaina 11.1. klo 20.00

Kiinalainen soppa on tarina siitä, kuinka ulkomaisia ravintolatyöntekijöitä riistetään Suomessa.

Pakistanilainen räätäli tuotiin Suomeen ravintolatöihin, vaikka hänellä ei ollut alan kokemusta tai koulutusta. Töitä riitti kellon ympäri, mutta palkkaa ei maksettu lainkaan. Nyt juttua puidaan oikeudessa.

Kiinalainen opiskelija työskenteli yhteensä kymmenessä ravintolassa Suomessa, ja sai parhaimmillaan vain puolet työehtosopimuksen mukaisesta palkasta. Hänen mukaansa kaikki kiinalaisravintolat maksavat yhtä huonosti - paitsi ne, jotka maksavat vielä huonommin.

Työperäistä maahanmuuttoa suosiva politiikka on johtanut siihen, että työnantaja voi halutessaan helposti saada ulkomaalaiselle työntekijälle työluvan Suomeen. Ravintola-alalla ulkomaalaisten työntekijöiden riisto on häkellyttävän yleistä. Ongelma on viranomaisten tiedossa, mutta siihen ei ole puututtu.

Toimittaja Kati Juurus lähti tutkimaan etnisten ravintoloiden työntekijöiden oloja. Alalta löytyi yhtä ja toista kiinnostavaa.

Mitä talousrikoksista tuomittu julkkislakimies teki kiinalaisravintolan takahuoneessa? Kuka asui ravintolan kellarikomerossa? Mikä sai toisen lakimiehen väittämään, että kaiken takana on salaperäinen herra Yang?

Ohjelma on nähtävissä ensilähetyksen jälkeen YLE Areenassa 7 päivän ajan.

MOT

 

Suosittele159 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä