MOT: Kilpailutettu kuolema

Julkaistu perjantaina 25.02.2011 3 184

Katoaako arvokkuus ja halpeneeko hinta, kun markkinavoimat tunkeutuvat vainajien kuljetusbisnekseen.

TV1 maanantaina 28.2. klo 20.00

Kun ihminen kuolee kotona, paikalle kutsutaan lähes poikkeuksetta poliisi. Lain mukaan poliisin on tehtävä tutkimus ja järjestettävä vainajan kuljetus.

Pari vuotta sitten poliisilaitosten määrä väheni 90:stä 24:ään. Tuolloin vainajien kuljetuksia alettiin kilpailuttaa entistä laajemmilla alueilla. Myös sairaalat kunnat kilpailuttavat vainajien siirtoja.

Perinteisten paikallisten hautaustoimistojen rinnalla kuljetusmarkkinoista kilpailee nyt useita uusia hautausyrittäjiä sekä myös aivan muiden alojen, kuten kuljetus- tai jopa turvallisuusalan yrittäjiä.

Uudet yrittäjät ovat voittaneet kilpailutuksia aiempaa alhaisemmilla hinnoilla. Samalla on herännyt keskustelu palvelujen laadusta.

 

Ruumisautona pakettiauto

Suomen Hautaustoimistojen liitto on saanut yhteydenottoja niin omilta jäseniltään kuin omaisiltakin siitä, että kaikkialla palvelu ei ole sujunut niin kuin olisi pitänyt.

"Jäsenyritykset ovat olleet kovasti huolissaan siitä, että siellä on alalla toimimassa yrittäjiä, joilla ei ole kaikki nämä perusteet hallinnassa. Siellä on ajoneuvokalustoa, joka ei vastaa sitä tarkoitusta ja tietysti se alihinnoittelu syö koko alaa”, sanoo Kyllikki Forsius, Suomen Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja.

Hautaustoimistojen liitto on perinteisten toimijoiden etujärjestö. Siihen kuuluu yli puolet Suomen hautaustoimistoista.

Närää on herättänyt mm. kuljetuskalusto. Omaiset odottavat paikalle ruumisautoa, mutta vainaja haetaankin kotoa pakettiautolla.

"Se oli niin kun remonttireiskojen auto. Ei sitä ainakaan ollut tarkoitettu ruumiskuljetukseen", sanoo eräs omainen.

 

”Alalla vähän kilpailua”

Yksi uusista toimijoista on osallistunut kilpailutuksiin ympäri Suomen. Yrityksen toimitusjohtajalla on selitys siihen, miksi yritystä pidetään markkinahäirikkönä.

"Hautausalan markkinat ovat monellakin tavalla ikävä kyllä kartellisoituneet. On aika yleistä hautaustoimistoalalla, että on vain yksi tarjous ja tällöin ei tietenkään kilpailua ole. Ja me on tultu sitten paikalle ja tehty se toinen tarjous", sanoo toimitusjohtaja.

Omainen pohtii, viekö halvan hinnan tavoittelu alan arvokkuuden ja vainajan kunnioituksen.

"Ei kilpailutusta käytetä monessa muussakaan asiassa, miksi se täytyy käyttää sitten vainajien kuljetuksessa? Vainaja pitää viedä kauniisti.”

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

MOT

 

Suosittele184 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 28.02.2011

Täytyy sanoa, että kylläpä oli puolueellinen juttu.. Todella yritettiin mustamaalata suomen hautaustoimistot oy:tä, manipuloimalla ja hienosti leikkamalla kahden omaisen (otan osaa) tarinoita huonosta palvelusta. Itse olen pahoillani että homma ei mennyt niinkun piti, mutta tässä täytyy muistaa myös se, että meitä palvelijoita on moneksi.

maanantaina 28.02.2011

Tuskinpa on kovin monesta muusta yrittäjästä niin monta valitusta vireillä markkinaoikeudessa, joten eipä siinä ollut mitään mustamaalaamista sen suhteen. Kysehän oli nähdäkseni nimenomaan siitä, että kyseisestä yrittäjästä on tehty valituksia usealta eri suunnalta. Aiheena muutenkin ajankohtainen kun ottaa huomioon thl:n suunnitelmat keskittää oikeuslääketieteellisiä avauksia. Mikäli tuo älyttömyys toteutuisi johtaisi se ennen näkemättömään ruumisralliin ympäri suomea, jolloin vainajia kuljetettaisiin useita kertoja paikasta toiseen. Tässä kohtaa kannattaa yleisesti todella miettiä miten haluaa omaisiaan kohdeltavan.

maanantaina 28.03.2011

valitusten tulva johtuu pelkästään hautaustoimistojen hädästä, kun heiltä loppuivat ajot ja mitä pakettiautoihin tulee, niin suurimmalla osalla isoista hautaustoimistoista on myös pakettiautot kyseisiä poliisi ajoja varten. suurin osa poliisilaitoksista on myös huomattavasti tyytyväisempiä uusiin yrittäjiin, kuin edellisiin hautaustoimistoihin. näitä juttuja kun lukee ,niin tulee mieleen ,että hautausalalle pitää syntyä ja aikaisempaa työhistoriaa ei sais olla ollenkaan, kuka tietää omaisista, että onko hautaustoimiston työntekijä entinen portsari vai joku muu. työ tekijäänsä opettaa ja ne jotka tätä työtä tekee ovat varmasti ammattitaitoisia, ammattitaidottomat karsiutuu pois samalla lailla kuin millä tahansa alalla, myös niin sanotuilla perinteisillä hautaustoimistoilla on ollut ammattitaidottomia työntekijöitä, jotka ovat karsiutuneet pois tai heistä on tullut ammattilaisia tekemällä tätä työtä. tähän työhönhän ei jarjestetä ammattikoulutusta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä