MOT: Kolesterolipommi

Julkaistu torstaina 21.10.2010 26 174

Ranskalainen lääketieteen tutkija Michel de Lorgeril (oik.) vaatii, että viisi vuotta vanhemmat tutkimukset kolesterolin alentamisen hyödyistä pitäisi hylätä epäluotettavina.

TV1 maanantaina 25.10. klo 20.00

MOT pöllyttää virallisen linjan totuuksia kolesterolista, statiineista ja lääketieteen tutkimuksesta.

Kolesterolin syyllisyys sydänkohtauksiin ja -kuolemiin ei ole niin itsestään selvää, kuin meille on pitkään opetettu. MOT tutustui tuoreimpaan kolesterolitutkimukseen ja havaitsi, että tutkimuksista voi vetää virallisesta linjasta täysin poikkeavat johtopäätökset.

Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä.

 

Statiinit – kukoistava bisnes

Kolesterolin laskemiseen kehitetyt lääkkeet, statiinit, pudottavat kyllä tehokkaasti kolesterolia, mutta muuten terveillä ihmisillä niiden sydänkohtauksia vähentävä teho jää lähes olemattomaksi. Sen sijaan statiinien sivuvaikutukset ovat osoittautuneet selvästi toivottua vakavimmiksi.

Toimittaja Martti Backmanin ohjelmassa Kolesterolipommi selviää, että erityisesti viime vuosien lääketutkimukset ovat tuottaneet statiinien valmistajille pettymyksiä toisensa jälkeen. Lääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi sydänkohtausten ja -kuolemien ehkäisyssä.

Statiinit ovat lääketeollisuuden kukoistavin bisnes. Suurten lääkeyritysten epäilläänkin aikaisemmin vääristäneen rahoituksellaan lääketutkimusten tuloksia. Myös suomalaisten johtavien sydänlääkärien sidonnaisuudet suurimpiin statiineja valmistaviin yrityksiin saavat kulmakarvat kohoamaan.

MOT: Kolesterolipommi on jatkoa 13.9.2010 esitetylle jaksolle Rasvainen kupla, jossa toimittaja Martti Backman esitteli tuoretta tutkimustietoa eläinrasvojen vaikutuksesta terveyteen. Tämä rasva-MOT herätti valtakunnallisen keskustelun suomalaisista ruokavaliosuosituksista.

 

Ohjelma on katsottavissa ensilähetyksen jälkeen YLE Areenassa. MOT uusitaan tiistaina 26.10. klo 14.30 ja perjantaina 29.10. klo 10.20.

 

MOT: Rasvainen kupla

Martti Backmanin blogi: Rasvateorian nousu ja...

Martti Backmanin blogi: Ketä tohtori edustaa?

 

Suosittele174 Suosittelee

Kommentit

torstaina 21.10.2010

Korvat on jo puhdistettu ja silmälasit pesty. Ohjelman "Kolesterolipommi " ennakkoteksti näyttää lupaavan, että statiinilääkkeiden vähätellyt haittavaikutuksetkin otetaan vihdoinkin rehellisesti esille julkisuuteen. Tekstissä puhutaan sivuvaikutuksista. Tämä termi kai kattaa sekä hyvät että huonot hallitsemattomat lisävaikutukset, mitkä tulevat "samaan hintaan" kuin tavoiteltu vaikutus. Lisävaikutukset ovat melkein aina haitallisia. Siksi lääkärien pitäisi puhua haittavaikutuksista, jotta ne eivät tule potilaalle tunnistamattomana huonona olona.

torstaina 21.10.2010

Lause "Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä." kiinnittää huomiota.
Jahka tässä vielä enempi ikäännytään, toivon hartaasti, että minun ei tarvitse kamppailla lääkärin kanssa, jotta saa oikeuden pitää kolesterolitasoni suhteellisen korkeana. Nythän sitä tasoa vängätään koko ajan huippu-urheilijoiden lukemiin.

maanantaina 25.10.2010

Tämä kyllä kannattaa katsoa! Kolesterolit kohoaa huonon ravitsmeuksen johdosta...mitä järkeä on pudottaa kolesterolia lääkkeillä...eikö pitäisi puuttua siihen, mikä kolesterolin nousun on aiheuttanut?

maanantaina 25.10.2010

"Kaikki rasvat ovat samanarvoisia"
- ensimmäinen monista väärinkäsityksistä

"Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainottaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin."
- professori Artemis P. Simopoulos

Oma näkemykseni kolesterolihysteriasta on tässä linkissä:
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164

maanantaina 25.10.2010

Hiilihydraatin ja LDL-lipoproteiinin huonoimman kompponentin (sdLDL) yhteys on jokseenkin selvä: mitä enemmän hiilihydraattia, sitä suurempi sdLDL prosenttuaalinen osuus kokonais LDL:stä.
Mitä matalampi trigly (>1) ja korkeampi HDL (=1,5 tai >) sekä matala tulehdusmarkkeri hsCRP(>1), sitä parempi verisuoniterveys.
Jokohan olisi aika luopua uskosta kokonaiskolesterin arvoihin?

maanantaina 25.10.2010

Korjaus edelliseen:
Väkänen hsCRP:n edessä on väärin päin - siis pienempi arvoa 1 (<). Tähän ei yleensä päästä millään lääkityksellä. Hiilihydraattien riittävän tiukka rajoittaminen muuttaa tilanteen erittäin vaarattomasti erinomaisen helposti.

maanantaina 25.10.2010

Kolesterolin kohoamiseen on muitakin syitä kuin huono ravitsemus, mihin Juha Erikson viittaa. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa. Terveyskeskuslääkärit eivät yleensä ota sitä lainkaan huomioon, tuputtavat vaan statiineita.

maanantaina 25.10.2010

Triglyseridien laskuun ja HDL:n nostoon käy vain ja ainoastaan ruokavalio. Mikään lääke ei vaikuta näihin kahteen. Myös pieni määrä alkoholia nostaa HDL:ää, mutta eihän sitä voi lääkäri suomalaiselle suositella, ku alko tuntuu olevan ongelma jo muutekin... Itse otan viiniä joskus "lääkkeeksi", joten omalta kohdaltani on vain sydänterveyden hoitamisesta kyse. ;)
Koko kolesteroliteoria on ihan puuta heinää, kiitos vain Ancel Keys ja kaniparat.

maanantaina 25.10.2010

Statiinin käyttöön sisältyy mm. maksasyövän vaara. Tiedän tapauksen, missä statiinin käyttö aiheutti ko. sairauden. Seurauksena kuolema. Lääkärit myönsivät, että kolestroolilääkkeellä oli osuutta asiaan.

maanantaina 25.10.2010

"Myös pieni määrä alkoholia nostaa HDL:ää, mutta eihän sitä voi lääkäri suomalaiselle suositella, ku alko tuntuu olevan ongelma jo muutekin... Itse otan viiniä joskus "lääkkeeksi", joten omalta kohdaltani on vain sydänterveyden hoitamisesta kyse. ;)"

Viini lisää elinvuosia viidellä. Olut vain kahdella ja puolella.

Pari tuhatta kuolee vuodessa alkoholiin, mutta miljoona tai kaksi hyötyy siitä. Virallisessa alkoholivalistuksessa on tuijotettu vain noihin alkoholikuolemiin eikä olla huomattu, että keskimäärin alkoholi toimii todella hyvin, vaikkei ole lähelläkään lääkkeeltä vaadittavaa turvallisuutta. Kummallista kyllä, viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös alkoholistit elävät pitempään kuin raittiit.

Koska alkoholi on noin tehokas kansanterveyden parantaja niin olisi jo viimeinkin syytä tutkia, kenelle siitä on hyötyä. Ja mistä tämä lääkinnällinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen johtuu. En oikein usko, että teinien ryyppääminenkin näkyy pidentyneinä elinvuosina, mutta mitä tapahtuu viiniä litkivien lihavien keski-ikäisten verisuonille?

maanantaina 25.10.2010

Nimenomaan, kilpirauhasen vajaatoiminta johtuen jodin alhaisesta saannista saattoi olla syy Itä-Suomen populaation korkeisiin kolesteroliarvoihin. Ne putosivat luonnostaan jodioidun suolan saavuttua Itä-Suomen kauppoihin (yhdessä jääkaappien ym. flavonoideja ja C-vitamiinia ruoissa säilyttävän vaikutuksen kera).
Herääkin kysymys, oliko Pohjois-Karjala Projektilla mitään itsenäistä vaikutusta?

Muodosta oma mielipiteesi tämän sivuston lukemisen jälkeen: http://www.weresearchhealth.com/index.php/archives/1488

maanantaina 25.10.2010

No nyt tämä mummo lopetti kolesterolilääkkeiden syönnin. Verenpaineeni nousi 20 yksikköä ohjelman aikana...

maanantaina 25.10.2010

Kiitos Martti Backmannille hyvästä ohjelmasta. Toivottavasti tätä aihetta kuten rasvajuttuakin käsitellään TV1:ssä vielä lisää. Olen itse jo pari vuotta sitten lopettanut statiinien käytön saaden lääkärien pilkallisen ihmettelyn osakseni. Mutta mitä enemmän olen lukenut erilaisia tutkimuksia ja alan kirjoja, on mielipteeni vain vahvistunut lääkärikuntamme epärehellisyydestä tutkimuksien tulkinnassa, kaiken huippuna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyssyttely asiasta. Tästä jos mistä pitäisi median ja poliitikkojen ryhtyä tutkimaan lääkärien sidonnaisuuksia lääketehtaisiin ja jättää rauhaan Matti Vanhanen. Lääkärien epärehellinen asenne aiheuttaa varmasti Suomessa enemmän terveysongelmia ja jopa kuolemiakin kuten ohjelmassa viitattiin, kuin poliitikkojen jääviysongelmat. Siksi aihetta tulisi pitää esilläkunnes lääkärikuntakokonaisuudessaan tulee järkiinsä tässä asiassa.

maanantaina 25.10.2010

Siinä se. Ja lopussa "Nuernbergin lista".

maanantaina 25.10.2010

pirteä rouva täytti eilen 90 v. Kolesteroli yli 10 syö voita ja voi hyvin!

maanantaina 25.10.2010

Koko suvulla korkea kolesteroli. On sitten syöty voita tai öljyä. Margariineja ei. Ei sydäntapahtumia kenelläkään 1900-luvulla eikä sukututkimuksen mukaan ennenkään. Lähisuvun edelliset sukupolvet parinsadan vuoden ajan eläneet lähes 90-vuotiaiksi, useimmat ylikin lukuunottamatta muutamaa syöpään, kulkutautiin tai tapaturmaisesti kuollutta.

Itse, 76 v, taivuin pari vuotta sitten ottamaan 7-8 kolesteroliini lääkitystä, kun ruokavalio ei tuntunut missään. Nyt en pysty 100-200 metriä pitempään kävelemään yhteen menoon. Reidet jäykistyvät aivan puuksi. - Tänä päivänä loppuu statiinien käyttö, toivotaan että vielä kävelenkin niin kuin ennen.

tiistaina 26.10.2010

Katsoin Kolesterolipommi MOT-ohjelman uudestaan tänään. Mietityttää miksi Suomessa lääkärit eivät osaa yhdistää haimatulehdusta statiineihin?

tiistaina 26.10.2010

jopa jotakin! Homeopaatilta kuulinkin, että kannattaa tutkia haittavaikutukset ennen statiinien aloittamista, mutta luotin ttlääkäriin :) no, olenkin tässä 3 vk ihmetellyt vatsantoimintaa, kuivaa... Ja silleen. Aineenvaihdunta huonontunut. Aineenvaohduntahan on A ja O terveyden kannalta. Lopetan Simvastatinin napostleun yöpalaksi. Joskushan sitä sanotaan viimeinen tervehdys söi sitten statiineja tai ei ;) THL ja STM tentattavaksi. Selvyys kansakunna rahastukseen. Tosiaan, jätetään Matti Vanhanen, homoliitot ja keskitytään

keskiviikkona 27.10.2010

Olen ollut kolestroolilääkityksen käyttäjä n. 2 vuotta, ( 20 mig )Atoirvastin Orion ),lihasten kipeys ja "särky" on päivittäistä ja nukkumaan meno "särky- ja rauhattomuus ovat olleet keskeinen osa" lääkityksen käytön aikana.
Haluan tuoda esille myös seikan joka minulle kerrottiin kun kerroin, eikö voida tutkia määrätyn lääkityksen oikeellisuutta, sain vastauksen että sehän on määrätty pahimman varalta. !
Olen päättänyt tämän ohjelman ja yleisen keskustelun perustyeella lopettaa minulle määrätyn kolestroolilääkityksen ja hakeutua yksityiselle sektorille lisätutkimuksiin.
Ps, lääkäreiden sidonnaisuus lääkkeiden valmistajiin on epäeettistä.

Terv. Jari L Kohonen
www.areena-apu.fi
0400- 66 55 77
minulle voi laittaa viimeisintä tietoa ohessa olevaan s- postiin.
Ps. voin toimeksiannosta selvittää, hankkia näyttöjä tarvittaessa.

keskiviikkona 27.10.2010

Nyt kaduttaa, että käytin kolesteroli-lääkitystä. Lopetin lääkityksen jalkasärkyjen vuoksi. Tuntui kuin jalat olisi olleet pahasti maitohapoilla ja jalkeilla ei juurikaan jaksanut olla. Luulin, että vaiva loppuu siihen, mutta edelleen - muutama kuukausi lääkkeen lopetuksen jälkeen - jalat eivät ole entisenlaiset. Maitohapoille menee edelleen, joskin lievemmässä määrin. Unettomuudesta olen kärsinyt myös viime vuosina. Olisiko lääke vaikuttanut aivoihinkin?
Autuaan onnellisesti uskoin lääkkeeseen, mutta jos tämä tieto olisi ollut mikä nyt....en olisi sallinut lääkettä määrättävän minulle. Sitä niin luulee, että kyllä lääkäri tietää. Täytyy alkaa kyseenalaistaa kaikki lääkkeet tulevaisuudessa.

torstaina 28.10.2010

kannattaako kolesteroolin alentamiseksi syödä punariisikapseleita.
-olen saanut niillä kolest.putoamaan alle 5:teen ja LDL alle 3.
-pitäisikö seurata maksaarvoja.En suostunut ottamaan kolesterooli
lääkitystä. Kiitos.

perjantaina 12.11.2010

Täytin juuri 35 ja päätin käydä tsekkaamassa veriarvot.
Labra antoi lukemat;
5.5 kok
1.78 HDL
3.7 LDL
0.64 trig.
Lääkäri tuijotti punaisella merkattua LDL riviä ja sanoi että pitäisi kyllä saada laskemaan, pahalta näyttää, yritä puoli vuotta syömällä margariinia ja jos ei toimi niin katsotaan lääkitys kuntoon. Ei muuten katsota. Juoksin juuri maratonin 3.11 ja ajettelin käydä lenkillä vielä ensi vuonnakin. Hiilarin tarpeetonta popsimista ajattelin vähentää ja tankata pastaa lähinnä maratonviikolla. Hyvä että asioista puhutaan.

maanantaina 07.03.2011

Taidan olla vähän myöhässä,mutta tulin sattumalta tälle sivulle.
Olen nauttinut kolmea eri merkkistä kolesterolilääkettä ja noin puolen vuoden jälkeen alkavat jalat pettää. Viimeisimmän lopetin viime kesänä kun varpaista alkanut ja siitä etenevä nykiminen ( täytyy olla hermo kun jalka samalla hervahti) alkoi pelottaa. Minuthan laitetaan syömään Parkisso-
nin taudin lääkkeitä, jos menen tästä valittamaan lääkärilleni, ajattelin. Oireet loppuivat vähitellen, kun olin lopettanut lääkkeen ( 1,1 €/kpl). Kun kerroin lääkärilleni lopettaneeni kolesterolilääkkeen, hän sanoi -- Taisin siitä mainitakin. Hän ei ole enää terveyskeskuksessamme?
Olen 78 v nainen ilman kotiapua.

torstaina 29.09.2011

Pankaas päivitettynä uusintalähetykseen.

JO yksi yksityiskohta ettei kolesterololääkitystä PELKÄN
korkeamman kolesterolin vuoksi SANOO KÄYPÄHOITO !!

Säästyiköhän kymmeniä vai sata miljoonaa!

sunnuntaina 22.01.2012

Tämä kolesteroli lääkistys on askarrattanut minuakin Olen kärsinyt vuosikausia jalkojen "suonenvedoista" ja lisäksi niissä ainakin vasemmassa jalassni on ollut epämääräistä epätarkuutta ottaessani askeleita olen sen arvellut johtuvan vahuudestani 68 v, mutta nyt se taitaakin olla lääkityksestä johtuvaa Olen syönyt jo noin 10 satiinia sisältävää "myrkkyä" Lääkärit ovat suhtautuneet valituksiini vastaamalla SYÖ mangneesiumia Olen syönyt siitä ei ole ollut mitään apua Olisi mielenkiintosta kuulla toistenkin kokemuksista ks.oireista ja niiden hoidosta ??

lauantaina 05.05.2012

Jokaisen joka tuntee erilaisia lihaskipuja ja outoja särkyjä, niin pyytäkää lääkäriltä CK- verikoe, sillä siitä näkee onko se koholla. On erittäin tärkeä tieto. Tuhoaa lihaksia.

Minultakaan ei lääkäri olisi ottanut, mutta pyysin, että on otettava. Sanoi, että se nousee harvoin. Ei muuten pidä paikkaansa, sillä se nousee aika monella. Itse kokenut.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä