MOT: Kuttulan kadotetut lapset

Julkaistu torstaina 20.03.2014 2 6

Yksi Kuttulan kasvateista istuu nyt Sörnäisten vankilassa.

TV1 maanantaina 24.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusintana keskiviikkona 26.3. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä lisääntyy. Sijoitettujen kokemukset ovat joskus karuja.

Yli 18 000 lasta elää sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Tavoite on, että mahdollisimman moni pääsisi sijaisperheeseen. Sijaisperheitä ei kuitenkaan riitä kaikille lapsille. Joidenkin lasten ongelmat ovat niin syviä, että lapset eivät pärjää sijaisperheessä. Silloin lapsi sijoitetaan lastensuojelulaitokseen.

 

Björkmanit jatkaneet työtään

Laitoksista tunnetuin on Mäntyharjulla toiminut perhekoti Kuttula. Kuttulassa käytetyt kasvatusmenetelmät herättivät vuonna 1998 kohun, jonka seurauksena Kuttula vaihtoi nimensä Jukolaksi.

Kuttulan vetäjät Kari ja Tuula Björkman muuttivat Norjaan. He eivät kuitenkaan lopettaneet lastensuojelutyötä. Ensin he vastaanottivat huumeongelmaisia nuoria Norjassa.

Sitten he muuttivat Etelä-Ranskaan, jonne perustivat majatalon. Kuntien lastensuojelutyöntekijät alkoivat sijoittaa suomalaisnuoria Björkmanien majataloon. Sijoitukset tehtiin avohuollon tukitoimena.

Vuonna 2011 Björkmanit muuttivat takaisin Suomeen ja perustivat Ranualle uuden nuorisokodin.

 

Mediakohu pelästytti lastensuojelun

Kari Björkman (kuvassa) antoi MOT:lle ensimmäisen haastattelunsa viiteentoista vuoteen. Hänen mukaansa Kuttulan ympärillä vellonut mediakohu "toi pelon lastensuojelukenttään".

”Sen enempää kuntien sosiaalityöntekijät kuin lastensuojelulaitosten työntekijät eivät enää uskalla kohdata nuoria”, hän sanoo.

MOT antaa puheenvuoron myös entisille ja nykyisille Björkmanin kasvateille. "Oikeastaan ne asiat, minkä kanssa pakerran vaikka nyt aikuisenakin, niin ne asiat tuli jo siellä", kertoo Kuttulassa 80- ja 90-luvuilla asunut Pia Nurmilaukas.

Ohjelman toimittaa Riikka Kaihovaara.

 

Muualla verkossa:

MOT

 

Huono-osaisuus periytyy. Huostaanotettujen lapset ovat vaarassa joutua huostaanotetuiksi.

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 22.03.2014

Mielenkiintoista kuultavaa varmaan tulossa.

maanantaina 24.03.2014

Niimpä.Kuka tahansa voi hankkia lapsia ja varsinkin tänä päivänä jättää ne yhteiskunnan kasvatettaviksi.Kun joku yrittää auttaa näitä -reppanoita-,niin eikös joku skandaalin,-ja huomionhakuinen toimittaja yritä mustamaalata heitä,kuten tässä tapauksessa T.Tallqvist,joka ajatteli vain itseään.Asialla on aina kaksi puolta.Nostan hattua näille -heitteillejätettyjen -lasten auttajille.,jotka ovat monen lapsen ja nuoren ainoa pelastus.Yhteiskunnan olisi oltava kiitollinen heille,mutta ei,likaa vaan niskaan.Mitä.T.Tallqvist on tehnyt näiden lasten puolesta?Muuta kuin mustamaalannut heidä auttajiaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä