MOT: Lentokonekaapparin paluu

Julkaistu perjantaina 22.03.2013 2 60

Finnairin matkustajakoneen kaappausdraama kesti vuorokauden.

TV1 maanantaina 25.3. klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 27.3. klo 14.25

Yle Areenassa 30 päivää

Vuonna 1978 Finnairin matkustajakoneen kaapannut oululainen liikemies Aarno Lamminparras vakuuttaa, ettei hänelle itselleen ole koskaan täysin selvinnyt miksi hän teon teki.

"Aivan kaikki oli impulsiivista. Se oli räjähdys aivoissa", nyt 71-vuotias Lamminparras kertoo MOT:lle antamassaan haastattelussa.

Hän sanoo heti tajunneensa, että kaikki oli myöhäistä sen jälkeen kun hän oli vetänyt pistoolin esiin koneen ohjaamossa.

 

”Rynnäkkö oli huonosti suunniteltu”

Lamminparras pakotti syys-lokakuun vaihteessa 1978 matkustajakoneen lentämään useamman kerran Oulun ja Helsingin väliä sekä Helsingistä Amsterdamiin ja takaisin.

Hän päästi useammassa erässä matkustajat pois koneesta, ja päätti lopulta antautua. Kaappausdraama päättyi Oulussa, kun Karhukopla teki rynnäkön kaappaajan kotiin.

Lamminpartaan mukaan rynnäkkö oli niin huonosti suunniteltu, että hän olisi kyennyt surmaamaan kaikki poliisit. Hän kertoo, että oli säästänyt vain yhden ammuksen itseään varten.

 

Kaappauksesta ja elämästä vinoutunut kuva

Lamminparras tuomittiin yli seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen, josta hän hyväkäytöksisenä ensikertalaisena istui puolet. Vuonna 1984 hän muutti Ruotsiin ja vaihtoi nimensä.

Lamminparras katsoo, että kaappauksesta ja hänen elämästään on vuosikymmenten aikana julkisuudessa annettu vinoutunut kuva. Hänen mukaansa tärkeintä oli, että kukaan ei loukkaantunut.

Ohjelman toimittaa Renny Jokelin.

 

Muualla netissä

MOT

 

Vuoden 1978 draama päättyi poliisirynnäkköön kaapparin kotiin Oulussa.

 

Suosittele60 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 25.03.2013

Taitavaa "journalismia" MOT ohjelmalta. Samassa lähikuvassa haastateltavan kirjahyllystä A. Hitlerin Taisteluni ja K.Päätalon Iijokisarja tms... KUMPI vaikutti enemmän kuvauskulmaan ja ajatusmaailmaan?

torstaina 12.09.2013

Hyvä juttu

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä