MOT: Likaista jätehuoltoa

Julkaistu perjantaina 11.12.2009 0 171

Oulun Ruskon kaatopaikka-aluetta on viime vuosina yritetty rakentaa EU-säännösten mukaiseksi.

TV1 maanantaina 14.12. klo 20.00

Kaatopaikoista voi muodostua uhka vesistöille

Suomalaisten tapa rakentaa kaatopaikkoja ei täytä kuin osittain EU:n vaatimukset. Syynä on se, että ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ovat tulkinneet EU:n säännöksiä liian löyhästi. Kaatopaikkojen päästöt voivat tulkinnan vuoksi uhata pinta- ja pohjavesiä.

Tilannetta pahentaa se, että lupaviranomaiset eri puolilla maata tekevät toisistaan poikkeavia tulkintoja ministeriön ja viranomaisten ohjeista.

”Todennäköistä on, että tätä ei ole kukaan tehnyt tahallaan. Tulkinta on tehty jonkun tiedon mukaisesti, ja kaikki päätökset on sitten tehty sen tulkinnan mukaisesti”, arvioi tutkija Hannu Aurinko MOT-ohjelmassa.

MOT vertaa Suomen tilannetta Saksaan. Siellä kaatopaikkarakentamisessa pyritään noudattamaan EU:n määräyksiä tiukasti.

Ohjeet päivityksen tarpeessa

Väitöskirjaansa valmisteleva Hannu Aurinko on tutkinut kaatopaikkojen pohjarakenteita ja niiden vedenläpäisevyyttä. Hän näkee useita ongelmia suomalaisessa kaatopaikkarakentamisessa.

”Yleensä suunnitteluvaiheessa tai rakennusvaiheessa kaatopaikan alapuolista maapohjaa ei oteta kunnolla huomioon, vaan tarkastellaan pelkästään niitä rakennettavia kerroksia.”

Auringon mukaan ongelmana on usein se, että pohjavesi on lähellä kaatopaikan pohjaa.

”Kun pohjavesi liikkuu, niin haitta-aineet pääsevät kulkeutumaan ympäristöön siihen kaatopaikan lähelle. Se on ilman muuta lisää saastuttava tekijä kaatopaikan ympäristölle”, Aurinko huomauttaa.

Haitta-aineet voivat mennä kaatopaikan pohjan läpi, vaikka se olisi laskennallisesti tiivis. Näin haitta-aineet voivat kulkeutua myös täysin ehjän pohjarakenteen läpi. Tätä ei Suomessa ole osattu Auringon mukaan ottaa huomioon.

”Niitä kymmenen vuotta vanhoja ohjeistuksia täytyisi aivan ehdottomasti päivittää ja saattaa suunnittelijat, lupaviranomaiset ja kaatopaikan ylläpitäjät samalle tasolle, jotta kaikki ymmärtäisivät asian vakavuuden.”

Suomessa on 47 yhdyskuntajätteen kaatopaikkaa. Suurin osa niistä on käytössä vielä 2020-luvulla.

Ohjelma on nähtävissä YLE Areenassa 7 päivän ajan. Ohjelma uusitaan tiistaina 15.12. klo 16.00 ja torstaina 17.12. klo 05.55.

MOT

 

Suosittele171 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä