MOT: Lupa laskuttaa

Julkaistu torstaina 16.12.2010 6 153

Kaupunkien korjaus- ja rakennustöiden kilpailutuksissa halvin hinta yleensä voittaa. Kaupungille se voi käydä lopulta kalliiksi.

TV1 maanantaina 20.12. klo 20.00

Helsingin kaupungin sosiaalivirasto kilpailutti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain nojalla tehtävät asunnonmuutostyöt pari vuotta sitten.

Kilpailutukseen osallistui myös helsinkiläinen pienyrittäjä Aulis Karonen.

Karonen kävi Helsingin yrittäjäneuvonnassa hakemassa apua työnsä oikeaan hinnoitteluun. Päädyttiin siihen, että 35 euron tuntihinnalla yrittäjä pystyy tekemään työt ja suoriutumaan lakisääteisistä maksuistaan.

Kilpailutuksen voittaneiden yrittäjien tuntihinnat olivat kuitenkin huomattavasti halvemmat, 18,85 - 24 euroa.

”Eihän sillä hinnalla pysty tekemään”, Aulis Karonen sanoo.

 

Rakennusliitto ihmettelee hintaa

Sosiaaliviraston tilayksikön kilpailutuksen voittaneet tarjoushinnat eivät ole ainutlaatuisen alhaisia.

Helsingin kaupungin tilakeskuksen vuosisopimuksissa rakennusalan ammattilaisten tuntihinnat ovat 15 – 22 euroa, rakennusviraston vuosisopimuksissa 21 - 32 euroa tunti.

”Ei se todellinen laskutus voi perustua tuon kaltaiseen tuntihintaan, kun rakennusalan keskipalkka on kuitenkin tuolla 15 - 16 euron tienoilla, jos halutaan sinne ammattitaitoinen työn suoritus. Jos mennään reilusti alle 30 euron, niin kyllä väitän kiven kovaa, että yritys ei laillisesti toimi", Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo.

 

Turku tarkastaa laskutuksia

Turussa on jo jaettu tuomioita petoksista. Kolme vuotta sitten paikallinen asbestiyrittäjä tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta.

Hän laskutti Turun kaupungilta tuhansia haamutunteja. Kaupungin virkamies sai samassa jutussa tuomion lahjuksen ottamisesta.

Tuomion jälkeen kaupunki alkoi järjestelmällisesti tarkastaa muidenkin yrittäjien laskutusta useiden vuosien ajalta. Tapaukset ovat parhaillaan poliisin esitutkinnassa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mielestä tarkastus kannattaa, sillä hän arvioi, että Turun kaupungin menetykset ovat satoja tuhansia euroja vuodessa.

"En millään jaksaisi uskoa, että kaikkialla muualla Suomessa asiat hoidetaan asianmukaisella tavalla ja valvonta on toista luokkaa kuin meillä", Virtanen sanoo.

 

Ohjelman on toimittanut Tiina Lundell.

 

MOT

 

 

Suosittele153 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 17.12.2010

Sosiaalivirastojen rahasäkki vuotaa!!!!!!!!!!!

Tästä maantavasta on päästävä eroon, koska se estää kustannustehokkaan toiminnan vammais- ja vanhuspalvelussa. Olen tarjonut kaupungille kyseisijä palveluja, mutta aina sama vastaus meillä asiat toimii. Tällaista hyväveli toimintaa olen epäillytkin olevan taustalla. Uusien edullisten apuvälineratkaisujen tuominen asiakkaille estetään tällä nykyisellä toiminnalla, koska se olisi jonkun pussista pois. Kuinka monta tyytyväistä asiakasta enemmän olisi saatu niillä haamutunneista maksetuilla korvauksilla??

perjantaina 17.12.2010

Tää on aivan törkeätä vanhusten rahastamista. Rehellinen yrittäjä sysätään syrjään asiallisen tarjouksen takia, Kaupunki käyttää alihinnoteltuja urakoitsijoita tekemään työt, johon rehellinen pienyrittäjä ei rehellisin keinoin pysty vastaamaan.
Herääkin kysymys, ketkä kaikki näistä hämärähommista nettoaa.
Vanhusten asioista on paljon puhetta ollut viimeaikoina, tässä varmastikin yksi syy miksei vanhusten/vammaispalvelujen resurssit riitä, vaan aina ollaan syyttämässä rahapulaa.
Kaupunginjohto vastuuseen tälläaisesta sikailusta.

lauantaina 18.12.2010

Tosiaan hyvä, että vihdoin tulee julki tämä kilpailutuksen "todellinen" puoli eli millä tarjotaan ja millä oikeasti tehdään.On mielestäni moraalisesti todella ala-arvoista kaikilta tässä tilanteessa, jossa kukaan ei voi olla tieämätön missä tilanteessa vanhusten hoito ja huolenpito on maasamme- meillä, Suomessa- kuinka päättävissä asemissa olevat nk.virkamiehet hyväksyvät tällaista vai ovatko he todella "kompuksessa" näissä asioissa.Ei sinällään mikään ihme, näin sitä on allekirjoittanutkin vanhustyötä kohta 25 vuotta tehneenä todennut, että hyvä veli systeemi pelaa ....ja veronmaksajat maksaa.Tämä ei ole todellakaan ainoastaan pääkaupunki seudun ongelma, Puhutaan asiakaslähtöisyydestä eli tuetaan mahdollisemman pitkään kotona asumista ja tämähän tarkoittaa mm. fyysisen ympäristön muuttamista ikäihmiselle sopivaksi ja näihin juuri muutostöitä tarvitaan...Ei tarvitse omata kovinkaan suurta "älliä", kun hoksaa mitä tälläinen maksaa ja mitä siitä seuraa KUN "vilpillisellä" toiminnalla kustannukset on moninkertaiset. Tästä VASTUUSEEN NE KETKÄ OVAT RIISTÄNEET meidän vanhuksiamme...
-Vanhustyön ammattilainen ja veronmaksaja

sunnuntaina 19.12.2010

Rosvot tuomiolle!!!!
Jos tämmöinen väärinkäytös on todellakin mahdollista olisi asiallista julkaista vanhusten/vammaispalvelujen asioiden hoitavien henkilöiden nimet, ja vaatia heitä tuomiolle.
Veromaksajana minua kiinostaa mihin vero-eurojani käytetään.
Eikö nimenomaan ole ollut tarkoitus parantaa vanhus/vammaispalveluja, eikä "ryövätä" heille
tarkoitettuja rahoja.
Olisi mukava kuulla Helsinginkaupungin osalta mielipide kaupunginjohtaja Pajuselta tässä asiassa.
Hänhän otti ärhäkästi kantaa taannoiseen "Romanian kännäysreissuun."
Tässä jutussa on kyseessä väärinlaskutetut tuhannet työtunnit ja sadat tuhannet Eurot, jos ei jopa miljoonat.

"Kyllä kansa tietää."

maanantaina 20.12.2010

Olisi todellakin syytä tutkia esimerkiksi Helsingin Kaupungin omistamien sairaaloiden ja muiden hoitolaitosten korjausrakennuttaminen ja Tilakeskuksen sekä sairaaloiden käyttöpäälliköiden kytkökset urakoitsijoiden suuntaan. Tuttavien firmojen käyttämistä ilman kilpailutusta esiintyy jatkuvasti ja Hyvä veli- verkoston sisällä lahjukset vaihtavat omistajaa päivittäin.

tiistaina 21.12.2010

Kuinka voi olla mahdollista että Helsiginkaupungin Tilakeskus käyttää firmaa joka laskuttaa 15h
kahden tukikahvan asennuksesta ja jääkaapin kätisyyden vaihdosta 15h.Jolloin laskuua kertyy yhteensä yli 300E.
Rehellinen pienyrittäjä (Aulis Karonen) olisi tehnyt samat työt 1-2tunnissa, jolloin laskua olisi kertynyt 35-70E.
Sulakkeen vaihtoon oli kulunut aikaa 4.5h josta laskua kertyi 93.50Euroa, Karonen olisi tehnyt saman työn 5ssä minuutissa!!!
Lisäksi, kuinka Sosiaaliviraston virkamies kehtaa väittää ettei tällaisia töitä ole teetetty, vaikka MOTin toimituksella on laskuista näyttää kuitit.
Esimerkkejä oli lukuisia kodin muutostöistä, aina sulakkeen vaihdosta kylpyhuoneen muutostöihin.Kaikki työt mitkä Helsinginkaupunki teetätti valitsemillaan firmoilla,joita on 7, olivat rutkasti ylihinnoiteltuja.
Kysynkin Tilakeskuksen päättäjiltä, onko mahdollista päästä mukaan seuraavalle tarjouskierrokselle, vai onko jo ennalta päätetty firmoista "hyväveli verkosto" periaatteella, josta hyötyy Tilakeskuksen sikariporras ja epärehellinen yrittäjä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä