MOT: Maailmanherrojen salaseura

Julkaistu perjantaina 30.08.2013 3 43

"Meidän tulisi olla huolissaan siitä, että pääministerit ja valtiovarainministerit osallistuvat Bilderberg-kokouksiin", tutkiva toimittaja Tony Gosling sanoo.

TV1 Maanantaina 2.9. kello 20, uusinnat tiistaina 3.9. klo 5.55 ja keskiviikkona 4.9. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää.

Vuosittain pidettävä salamyhkäinen Bilderberg-kokous kerää koolle reilut toistasataa kansainvälisen talouden ja politiikan painavaa nimeä. Kokouksiin on osallistunut myös melkein puolensataa suomalaista, tutkiva MOT-ohjelma kertoo.

Entinen Nokian ja nykyinen öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila on Bilderberg-veteraani. Hän on osallistunut kokouksiin kahdeksantoista kertaa. Ollila kuuluu myös Bilderbergiä vetävään ohjausryhmään.

Poliitikoista aktiivisin on ollut entinen pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen, joka on ollut paikalla viidessä kokouksessa. Tänä kesänä kokoukseen osallistuivat Ollilan lisäksi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd), Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ja Harvardin yliopiston asiantuntijana toimiva Olli Heinonen, joka työskenteli aiemmin Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n apulaispääjohtajana.

Bilderberg-kokoukset pidetään suljettujen ovien takana, eivätkä osanottajat saa jälkikäteen paljastaa, mitä kokouksessa on tapahtunut. "Kun poliitikot ja toimittajat menevät kokoukseen, he vannovat vaitiolon valan. Se on kuin salaseura", Bilderbergiä parikymmentä vuotta seurannut brittitoimittaja Tony Gosling sanoo.

MOT:n kysely

MOT lähetti kyselyn kaikille kokouksissa käyneille, jotka ovat edelleen aktiivisti työelämässä mukana. Kyselyssä suomalaiset sanoivat, että suljetut ovet parantavat kokouksen antia.

"Keskustelu varmasti latistuisi. Media tekee väistämättä keskusteluista omia ja usein varsin yksipuolisia uutisotsikoita", yksi kyselyyn osallistunut kokousvieras toteaa. Toisen vastaajan mukaan kokousten avaaminen johtaisi siihen, että "puhujista tulisi nykyistä enemmän julkisten rooliensa vankeja".

City University London -yliopiston professori Gavin MacFadyen puolestaan katsoo, että "tämä on äärimmäisen vaarallista demokratialle”. ”Kansalaiset eivät voi äänestää, jos he eivät ole perillä asioista. Yhteistä hyvää koskevia tärkeitä päätöksiä tehdään ilman kansalaisia ja niin, että he eivät edes tiedä, mitä on päätetty".

Tiedotusvälineet uutisoivat Bilderbergistä hyvin harvoin. "Aihehan näyttää olevan hyvin kiinnostava. En näe mitään periaatteellista estettä, etteikö sitä olisi voinut ainakin minun päätoimittajakaudellani enemmän käsitellä", Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoo. Päätoimittajista Bilderberg-kokouksiin ovat Pentikäisen ohella osallistuneet Helsingin Sanomien Janne Virkkunen ja YLE:n Atte Jääskeläinen.

Toimittajana Hannu Sokala.

Suosittele43 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 01.09.2013

Eipä ole Bilderberg enää salaseura, kiitos
niille joille se kuuluu.

Kauanko täytyy odottaa WTC7:ää käsittelevää juttua?
WTC7 on pieni avain, todella, todella isossa kuviossa.
9-11 terrori-iskujen jälkeen kansalaisten oikeuksia vähennettiin,
viranomaisten lisättiin.

http://www.youtube.com/watch?v=VQK-N0oQd3Q

Asiantuntijoita murhataan tasaiseen tahtiin. Danny Jowenko
on kuollut, Kööpenhaminan yliopiston professoria Nils Harritia
ehtisi vielä haastatella.

maanantaina 02.09.2013

Laittakaa Mot ohjelma pannaan!!!!!!!!!!!

Ei vois vähempää kiinnostaa!

Säästäkää verorahoja johonkin parempaan ohjelmaan!

tiistaina 03.09.2013

Mikä hiton MOT?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä