MOT: Mannerheim ulosotossa

Julkaistu torstaina 20.02.2014 0 7

Heikki A. Reenpää, Otavan pääomistaja, oli Mannerheim-elokuvan aloitteentekijä.

TV1 maanantaina 24.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 26.2. klo 9.30 ja lauantaina 1.3. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Hollywood-ohjaaja Renny Harlinin piti tehdä marsalkka Mannerheimista kaikkien aikojen suomalaiselokuva. Viidentoista vuoden työn ja seitsemän miljoonan euron jälkeen elokuvaa ei lopulta valmistunut sekuntiakaan.

 

Isänmaallisia tahoja taustalla

Mannerheim-projekti alkoi, kun kustannustalo Otavan pääomistaja Heikki A. Reenpää halusi tehdä Suomea tunnetuksi maailmalla. Ohjaajaksi valittiin Harlin, joka otti mukaan tuottaja Markus Selinin.

”Siinä oli henkilöitä, jotka olivat tavanneet aikoinaan Mannerheimin, ja erittäin voimakkaita isänmaallisia tahoja. Se yhdistettynä meidän intoon tehdä mahdollisimman iso ja hieno elokuva Mannerheimista toimi erittäin hyvin”, Selin kertoo MOT:lle.

 

Nappi- ja saapaskauppiailla saatavia

Kuvaukset piti aloittaa 2009, mutta elokuvan rahoituspohja petti kerta toisensa jälkeen. Yhdessä vaiheessa suureksi rahoittajaksi lupautui Neuvostoliiton ex-presidentin Mihail Gorbatshovin International Foundation for Innovation and Investment-säätiö. Allekirjoitetusta sopimuksesta huolimatta Moskovasta ei tullut senttiäkään.

Selinin tuotantoyhtiö Liberty Productions meni konkurssiin. Konkurssipesässä on parikymmentä käsikirjoitusversiota, seitsemän Mannerheim-patsasta ja Suomi-konepistoolin kopio. Käteistä on kolme tuhatta euroa.

Saamapuolelle on jäänyt moni pienyrittäjä. Kymmenen tuhannen euron saatavia on esimerkiksi puvustoon nappeja ja kaluunoita toimittaneella yrityksellä, sekä saappaiden valmistajalla.

 

Uskoa viimeiseen hetkeen asti

”Siinä on totta kai meidän osaamattomuutta, että emme ole saaneet elokuvaa aikaiseksi. Jos se raha olisi ollut kerralla käytössä, olisimme tehneet leffan sillä hetkellä kevyesti, mutta kun se ei ollut niin, vaan raha tuli pikku hiljaa sisään”, Selin sanoo.

”Uskoin tähän hankkeeseen täysin sokeasti niin kauan kunnes viimeinen lappu pantiin luukulle.”

Ohjelman toimittaa Magnus Berglund.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele7 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä