MOT: Masentavat lääkkeet

Julkaistu perjantaina 23.05.2014 4 6

Tutkimustieto masennuslääkkeiden toimintamekanismista on puutteellista.

TV1 maanantaina 26.5.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 28.5. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Suomessa on tällä hetkellä yli 430 000 henkilöä, jotka syövät masennuslääkkeitä. Lääkkeiden tehoa on tutkittu lähinnä lyhyillä lääkekokeilla. MOT:n selvityksen mukaan Suomessa on yli 100 000 ihmistä, jotka ovat syöneet masennuslääkkeitä vähintään viitenä peräkkäisenä vuonna.

 

Pitkäaikaisvaikutukset kiistanalaisia

Tutkimustieto lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista on kiistanalaista. Masennuksen hoitoa Suomessa ohjaa Käypä hoito -suositus.

Vaikeissa ja uusiutuvissa masennustapauksissa suositus kehottaa antamaan potilaalle ylläpitohoitoa, joka voi tarkoittaa jopa vuosia kestävää lääkitystä. Suosituksen mukaan ”lääkehoidon tehon oletetaan säilyvän useiden vuosien ajan, mutta näyttö hyvin pitkäaikaisen hoidon tehosta puuttuu”.

 

Kuusi kuukautta – pitkä tutkimus

Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Erkki Isometsä myöntää, että ”teho on näytetty kliinisissä kokeissa viiteen vuoteen saakka, mutta se näyttö viiteen vuoteen asti on muuten aika ohut.

”Suurin osa näistä tutkimuksista on melko lyhtyaikaisia, yhden kahden vuoden mittaisia.”

Näinkin pitkät tutkimukset ovat harvinaisia. Lääketeollisuuden intressissä ei ole rahoittaa tällaisia tutkimuksia, eivätkä viranomaiset niitä vaadi.

Euroopan lääkevirasto edellyttää lääkeyhtiöiltä vain yhtä ”pitkäaikaistutkimusta”, jonka kesto on kuusi kuukautta. Tätä pidemmältä ajalta masennuslääkkeiden tehosta ei ole selvää näyttöä.

 

Pitkäaikaisia vaurioita?

Monet arvovaltaiset tahot kuten Yhdysvaltain terveysvirasto ja Britannian hoitosuositus ovat tehneet johtopäätöksiä, että lievän masennuksen hoidossa lääkkeistä ei ole hyötyä.

Sen sijaan runsaasta ja pitkäkestoisesta masennuslääkityksestä saattaa olla jopa haittaa.

Riippumattoman tutkimusverkoston The Nordic Cochrane Centerin johtaja Peter Gøtzsche tutkimusryhmineen on analysoinut lääkeyhtiöiden julkistamattomia lääketutkimuksia.

”Minä uskon, että SSRI -lääkkeet saattavat aiheuttaa jopa pysyviä aivovaurioita. On erittäin outoa, että tästä tärkeästä asiasta on niin vähän tutkimusta”, Gøtzsche sanoo.

Ohjelman toimittaa Riikka Kaihovaara.

 

Lue myös:

MOT

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 26.05.2014

MOT-ohjelma masennuslääkkeistä oli taas valitettavan yksipuolisesti toimitettu. Olisi ehkä ollut fiksua tuoda esiin myös toisenlaisia potilaskertomuksia, niiden ihmisten tarinoita, jotka todella ovat hyötyneet lääkityksestä. Miksi lääkkeet nähdään aina mörköinä, joita pitää vastustaa kynsin hampain? Sopivan lääkityksen löydyttyä on mahdollista nousta masennuksen harmaudesta (ilman sivuvaikutuksia!) ja säilyä työ- ja toimintakykyisenä elämästä nauttivana veronmaksajana! Terv. nimimerkki "kokemusta on"

maanantaina 26.05.2014

Miksi ei puhuttu mitään niistä lapsista, joille on näitä lääkkeitä määrätty, ja jotka lopetettuaan kertaheitolla, ovat sitten menneet ja ampuneet ihmiset ja sitten ittensä!!! Miksi ei puhuta siitä, että vaikka näitä ei saisi ollenkaan määrätä alle 24-vuotiaille, niitä saavat nykyään jo 5-vuotiaat, henkensä uhalla!!! Miski ei puhuta niistä lapsista, jotka syötyään lääkettä päivän tai kaksi, eivät enää voi olla kropassaan, vaan menevät ja hirttäytyvät huoneessaan???

Kyllä todella se ulkolainen asiantuntija oli oikeassa! Kaikki puheet 'sairauden uusiutumisesta' lopetuksen jälkeen ovat puppua, kyse on vieroitusoireista!!! Oikealla tavalla lääkkeistä pääsee kokonaan eroon, ja alkaa uusi elämä. Lääkärit vaan eivät osaa neuvoa, kun lääketehtailla ei ole intressissä kertoa! Seitsemän kuukautta minulla meni vieroitukseen, ja senkin jälkeen vieroitusoireita oli kaksi viikkoa, mutta enää hyvin lievinä, ja sitten ei enää ollenkaan. Alkoi uusi elämä. Ympäristökin huomasi, että 19 vuoden jälkeen olen yhtäkkiä kuin se entinen minä!!

maanantaina 26.05.2014

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa

tiistaina 27.05.2014

Noista nykyhoidoista ei voi oikein sanoa muuta kuin että ne eivät toimi, eivätkä ne edes voi toimia, koska niissä lähestytään ihmisen sisäistä aivan väärästä näkökulmasta. Tuloksena on juuri se minkä näemme, eli ettei niitä ole, haittoja kyllä on. Suosittelen tutustumaan Alkuajatukseen, uuteen suomalaiseen elämäntieteeseen, joka lähestyy sisäisen/mielen asioita uudesta ja erilaisesta, ja erityisesti toimivasta näkökulmasta. Kokeilemalla huomaa kyllä varsin pian, että se tuottaa tulosta. Löytyy googlaamalla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä