MOT: Naisen musta raivo

Julkaistu keskiviikkona 25.01.2012 6 171

Heidi kertoo omasta väkivaltaisuudestaan parisuhteessa.

TV1 maanantaina 30.1. klo 20.00 - 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

”Mä pelkäsin äitiä. Äiti oli hirveen pelottava.”

Jukka Lehtonen salasi lapsena äidin väkivaltaisuuden. Hän ei kertonut julmista pahoinpitelyistä edes isälleen tai sisarilleen.

Neuvoloiden väkivaltakartoituskin keskittyy isien tekemän väkivallan tunnistamiseen. Äitien pahoinpitelemät lapset ja puolisot jäävät usein ilman apua. Sama koskee oman väkivaltaisuutensa hillintään tukea tarvitsevia naisia.

Aihe on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa tehdyistä perhesurmista kolmasosa on äitien tekemiä.

Ohjelman toimittaa Tero Koskinen.

 

MOTin blogi

 

Suosittele171 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 30.01.2012

Kiitos ohjelmasta!
On hienoa, että käsittelette myös naisten harjoittamaa väkivaltaa.
Vaikka olen itse feministi, olen ihmetellyt naisten haluttomuutta kuulla vastakkaisia mielipiteitä, vaikka he itse kokevat olleensa uhreja eivätkä ole tulleet kuulluiksi. Nyt heidän tuntuu olevan vaikea kuunnella.
Jokin aika sitten asetettiin jokin tasa-arvotyöryhmä, johon nimitettiin 5 naista. Kun puheenjohtajalta kysyttiin, miksei työryhmässä ole yhtään miestä, hän vastasi, että he kyllä tietävät miestenkin asiat. Kuulosti aivan samalta kuin 1800-luvun miehet, jotka myös uskoivat vilpittömästi tietävänsä, mikä on naisille parasta.

maanantaina 30.01.2012

Kiitos rohkealle toimittajalle ja työryhmälle!
Tämä asiahan on lähes pyhä, siitä on todella vaikeaa puhua. Edes mielenterveyshoidossa äidin tekemää pahoinpitelyä ei juurikaan käsitellä ja useinmiten uhri jätetään yksin ja helposti myös leimataan jonkilaiseksi luulottelijaksi. Usein uhria jopa syyllistetään ja nolataan. Sama 'potilas kuvittelee' asenne on hyvin syvällä kelankin käytännöissä. Suoranaista vähättelyä ja mitätöintiä ilmenee kaikilla tasoilla. Olisiko vihdoinkin aika ottaa tämäkin asia keskusteluun ja samalla luoda toimivia käytäntöjä näiden naisten uhrien ja myös naisten itsensäkin hoitamiseen.
Kokemuksen perusteella voi sanoa että useinmiten kysymyksessä on sukupolvelta toiselle siirtyvä toiminta malli. Ensin olisi kuitenkin edes tunnistettava asia mm. neuvolakäytännöissä.
Ehkä olisi todellakin syytä tutkia myös tutkijoiden omat taustat, jos nämä asiantuntijat hyväksyvät väkivallan käytön kasvatuskeinona ja kenties jopa itse sitä käyttävät, ovatko he edes oikeita henkilöitä antamaan lausuntoja asiasta?

maanantaina 30.01.2012

Hienoa. Vihdoinkin naisten tekemä perheväkivalta nostetaan esille. Se on luultavasti vielä yleisempää kuin ohjelmassa annettiin ymmärtää. Ohjelmassakin tuli esille, että jos mies puolustautuu väkivaltaista naista kohtaan, niin nainen heittäytyy marttyyriksi ja mies tuomitaan. Tällöin tilastoissa ei näy todellinen väkivallan tekijä. Lisäksi olisi käsiteltävä myös sitä kauheaa henkistä väkivaltaa, missä naiset ovat mestareita. Se on jo todettu tutkimuksissa kun on tutkittu koulukiusaamista. Tuskin se mihinkään katoaa koulun päättyessä.

keskiviikkona 01.02.2012

Hyvä että tämäkin asia nostetaan esiin eikä tuudittauduta oletukseen että mies on parisuhteessa aina väkivaltainen. Tämä asetelma naisen aiheuttamasta väkivallasta tai väkivaltaisuudesta on kokonaan sujlettu pois feministisen tutkimukseen suuntautuvissa tieteellisissä kysymyksen asetteluile kun on haluttu tutkia väkivaltaa parisuhteissa. Jos tutkimus olisi puolueeton niin nuo väkivaltatutkimusta tutkivien asiantuntijoiden pitäisi pidättäytyä tutkimuksissaan objektiivisina ja eikä asettaa olettamuksiensa ja asenteidensa vaikuttamina tutkimuskysymyksiä tai kyselykaavakkeita preheväkivallasta,joissa naisenväkivaltaisuus on kokonaan jätetty huomioimatta.

torstaina 02.02.2012

Raskasta aihetta käsittelevän hienon ohjelman jälkeen jäi ihmettelemään ohjelmassa esiintyvän lähisuhdeväkivallan asiantuntijan asennoitumista. Tämä THM sulki asiantuntemuksensa ongelmakentästä pois kokonaan naisten tuottaman väkivallan. Sellaisesta ei edes pidä kysyä neuvolan lomakkeella. Perustelut olivat erikoisia ja ontuvia. "Asiantuntijan" asennoituminen oli jo lähtökohtaisesti vinoutunut. Sellaisesta lähtökohdasta on vaikea tehdä luotettavaa lomakeselvitystä, ja yhtälailla vaikea on luottaa ao. henkilön asiantuntijuuteen.

sunnuntaina 05.02.2012

"Lisäksi olisi käsiteltävä myös sitä kauheaa henkistä väkivaltaa, missä naiset ovat mestareita."

Ihan selvä ennakkoasenne. Jossain on joskus sanottu, että naiset ovat verbaalisesti miehiä parempia niin sitä käsitystä tässäkin yhteydessä aina jauhetaan. "Nalkuttava akkahan" on vakiintunut naisiin kohdistuva halveksiva leima. Se mikä taasen usein unohdetaan on väkivaltaisen miehen henkinen väkivallankäyttö (uhkailu, uhmakkuus, pelottavuus...). Se, että pelkää jotain ihmistä kodissaan on myös henkistä väkivaltaa vaikka periaatteessa sanaakaan ei sanottaisi (koskee sekä miehiä että naisia). Lisäksi mieskulttuuriin liittyy fyysinen voimien mittelö, yleensä mittelöinti, joka myös tarkoittaa väkivallan käyttöä. Perinteiseen naiskulttuuriin se ei kuulu. Tosin ajat ovat alkaneet tasa-arvon ja yhteiskunnassa vallitsevan keskinäisen kilpailun myötä muuttumaan, mutta sitä ei korjata huonontamalla naisten asemaa. Ja kyllä, olen nähnyt sekä miesten että naisten väkivallan käyttöä (fyysistä sekä henkistä) eikä itse väkivallan käyttö ole sukupuolisidonnaista (ehkä jotain ominaispiirteitä lukuunottamatta) sehän on teko. Palvelujärjestelmää tulee kehittää, jotta väkivallan kierre (käyttö) saadaan katkaistuksi (oli väkivallan käyttäjä sitten lapsi, äiti, isä, mies, nainen, teini tai vanhus) mutta sehän on kiinni täysin yhteiskunnan resursseista!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä