MOT: Pelastakaa lapset isältä

Julkaistu keskiviikkona 01.09.2010 3 167

Miten isä syrjäytetään.

MOT kertoo ensi maanantaina (6.9.) tarinan tamperelaisesta Ericistä, 39, jonka neljä vuotta sitten syntynyt poika annettiin adoptoitavaksi vastoin hänen tahtoaan. Lain mukaan biologisen vanhemman mielipide adoptiosta voidaan syrjäyttää vain erittäin painavista syistä. Niitä ei Ericin tapauksessa ollut: ei mielenterveysongelmia, ei väkivaltaa.

Ericin lapsen äiti oli katkaissut pariskunnan välit raskauden aikana eikä suostunut kertomaan viranomaisille lapsen isän nimeä. Vastasyntyneet kohtalosta päättivät sen jälkeen Tampereen kaupungin sosiaalitoimi ja ottolapsitoimisto Pelastakaa lapset ry. Eric yritti turhaan saada tietoa lapsensa olinpaikasta – hänen isyytensä vahvistettiin vasta puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Pelastakaa lapset on maan ainoa valtakunnallisesti toimiva ottolapsitoimisto, ja se löysi Ericin pojalle uudet vanhemmat. Nämä olivat siinä uskossa, että he saivat adoptiolapsen. Kun Ericin kielteinen kanta adoptioon tuli selväksi, adoptiovanhemmista tulikin sijaisvanhempia. Sen jälkeen Ericin ja sijaisvanhempien välillä alkoi oikeusprosessi lapsen huollosta ja tapaamisista.

Ericin ja hänen poikansa tarina on mahdollinen, koska Suomen nykyiset lait antavat biologiselle äidille ja ottolapsitoimistolle paljon valtaa. Äiti voi kieltää isyyden selvittämisen, ja Pelastakaa lapset voi sijoittaa lapsen uusille vanhemmille vaikka isän mielipide ei ole selvillä. 1970-luvulla laadittuja adoptio- ja isyyslakeja ollaan kuitenkin muuttamassa. Uudistukset toteutuvat todennäköisesti ensi vaalikaudella.

Keskustelu jatkuu netissä: lue toimittajan blogikirjoitus 6.9. alkaen osoitteessa: blogit.yle.fi/mot
Ohjelman voi katsella ensilähetyksen jälkeen viikon ajan YLE Areenassa.

Suosittele167 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 02.09.2010

Nuohous on pakollinen toimen pide muuten ei vakuutus korvaa. Vaan eipä ole vapaavalintainen koska kunnilla on vain yksi hyväksytty nuohooja joita on myös vaikea saada kiinni oisko monopoli kyseessä. Sama taitaa olla jätehuollolla haiskahtaa sekin.

maanantaina 06.09.2010

Suomi on feministinen ihm ihmisoikeushelvetti. Isällä ja lapsella ei ole mitään ihmisoikeuksia. Tästä saamme kiittää etenkin Tarja Halosta.

maanantaina 06.09.2010

Pelastakaa lapset isältä, kuinka osuva nimi Suomen järjestelmässä tehdä lapsista pelinappuloita.
Näitä surullisia tarinoita on minun mielestäni jo yksikin liikaa, mutta nämähän eivät jää yhteen, vaan niitä on ympäri Suomea.
On isiä jotka olisivat huoltaneet lapsensa, mutta asuntoa ei saatu lapselle ja isälle järjestymään.
Eli isä ei tämän "pikku" seikan vuoksi voinut huoltaa lastaan. Äidin ollessa kysymyksessä asunto olisi järjestynyt ilmanmuuta. Tätä ei voi uskoa ennen kuin sen kuulee asianomaiselta.
Mikä on tämä tasa-arvoinen Suomi? Täällä on vain naisten oikeudet.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä