MOT: Pienyrittäjän kujanjuoksu

Julkaistu perjantaina 04.11.2011 11 202

Ahdinkoon joutuneet franchise-yrittäjät kamppailevat kohtuuttomien sopimusehtojen kanssa. Kiistatilanteissa yrittäjä jää yksin.

TV1 maanantai 7.11. klo 20.00 – 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

Franchising-yrittäjyyttä pidetään turvallisena tapana ryhtyä yrittäjäksi. Kyse on kahden yrityksen yhteistoiminnasta, jossa emoyrityksellä on testattu ja valmis liiketoimintakonsepti.

 

Jos ei menesty

Franchising-yrittäjä saa konseptin haltuunsa määräajaksi maksua vastaan. Kun homma toimii, molemmat osapuolet hyötyvät.

Ongelmat alkavat, jos yrittäjä ei ponnisteluista huolimatta menesty.

Emoyritykset haluavat laajentaa toimintaansa ja hankkia uusia yrittäjiä. Tämä on johtanut siihen, että toisinaan emoyhtiöiden antamat budjettiraamit ovat ylioptimistisia.

"Mä en missään nimessä odottanut semmosta, että tuotto pettää yli 60 prosenttia. Kohtuullisuus olis, jos katotaan, että siellä 20-30 prosenttia pettää budjetti, niin mä selviän", kertoo konkurssiin ajautunut pizzayrittäjä.

 

Sana sanaa vastaan

Ruotsissa ja Yhdysvalloissa franchisingtoimintaa säätelee laki, jossa määritellään tarkasti ennen sopimusta annettavat tiedot, niiden laajuus ja dokumentointitapa.

Jos Suomessa ajaudutaan kiistoihin, joudutaan sana sanaa vastaan tilanteeseen. Jälkeenpäin on vaikea todentaa, millaista tietoa ennen sopimuksen allekirjoittamista on annettu.

Riitatapauksissa yrittäjän on vaikea saada apua mistään. Franchisingantajilla eli emoyhtiöillä on oma edunvalvontajärjestönsä, mutta yrittäjät jäävät ongelmineen usein yksin.

Sopimukset velvoittavat käsittelemään riidat välimiesoikeudessa.

”Haittapuolena on kalleuden lisäksi se, että sopimusosapuolten voimasuhteet ovat hyvin erilaiset. Ehto välimiesmenettelyn käyttämisestä voi kääntyä heikompaa osapuolta vastaan”, sanoo yritysjuridiikan professori Matti Rudanko Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

 

Pitkiä sopimuksia

Sopimukset ovat pitkiä, 5 - 10 vuoden mittaisia ja sopimusehdot ovat tiukat.

Jos yrittäjä ei menesty tai sairastuu ja haluaisi kesken kauden irti sopimuksesta, voi se pahimmillaan maksaa hänelle sopimussakkojen muodossa kymmeniä tuhansia euroja. Salassapidon rikkomisesta voi langeta hurjimmillaan 100 000 euron sakko.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

MOTin blogi

 

Suosittele202 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 07.11.2011

Ihan hyvä että KOTIPIZZA"keisarin" riistohommaa tuodaan julkisuuteen kunnolla .

maanantaina 07.11.2011

tuossa viitataan kotipizzaan, mutta sama metodi on käytössä myös monissa muissakin yrityksissä. nykyään erilaiset leipomoalan yrittäjät/toimijat vaikuttavat toimivan samalla konseptilla.
kaikki nuo ongelmat on kaivettava esiin ja tuotava julkisuuteen. samalla pykäläviidakkoa on muokattava myös yrittäjälle inhimilliseksi. tuo " salassapito " kuullostaa hieman omituiselta. tuollaiseen sopimukseen ei pidä sitoutua.

maanantaina 07.11.2011

Rautakirja on tuhonnut monia henkilöitä ja perheitä R-kioskin kohtuuttomilla ehdoilla.Peli on ollut säälimätöntä ja hyvin julmaa.Ja jos tulit julkisuuteen asiasta, niin kosto seurasi tavalla tai toisella, vaikka taustalla hääri Sanoma-konserni.

maanantaina 07.11.2011

"Leikkiin" ryhtyessä jokaisen on tiedostettava, että yrittäjyydessä on aina riskinsä ja vaatii aivan toisenlaista sitoutumista ja työntekoa, kuin duunarina olo...

maanantaina 07.11.2011

Noutopizza (lopetettu) yrittäjänä n. 19 v sitten
Terveys petti
Taistelimme jo silloin yrittäjät riistoa vastaan, mutta ei voittoa.
Voidaanko vielä puhua vanhasta asiasta.
Rikokset vanhenee. Pitsan pyörittääkin vanhenee.

tiistaina 08.11.2011

Miksi aloittava yrittäjä suostuu ja allekirjoittaa tuollaisia sopimuksia. Tiedän, että on niitäkin yrittäjiä franchise ketjuissa, jotka ovat itse säädelleet paljon, mitä haluavat ja ovat päässeet sopimuksiin siedettävin ehdoin. Aloittavan yrittäjän pitäisi AINA ottaa yhteyttä puolueettomaan asianajajaan ennen allekirjoituksia. Frainchise yrityksessä pitkään töissä oleena työntekijänä ja sivusta seuraajana.

tiistaina 08.11.2011

Todella hyvä, että asia nostetaan esille. Ei kenenkään maallikon
kannattaisi ruveta yhteistyöhön suuryrityksen kanssa.
Katsokaa vaikka R-kioskitoimintaa. Heikot ja kannattamattomat kioskit
annetaan kauppiaskioskeiksi, senhän jo sanoo järkikin. Kauppiaat tekevät ilmaista työtä pääyhtiölle, menettäen ehkä vielä koko perheen omaisuuden.
Finnvera rahoittaa toimintaa avokätisesti.
Surullisia tapauksia on pilven pimein, mutta niistä vaietaan.
Tällainen toimintatapa pitäisi lailla kieltää tai saada siihen
muutokset, jotka takaavat yksityisen ihmisen oikeudet.

keskiviikkona 09.11.2011

Haloo tottakai yrittämisessä on aina riski oli se ketju tai ei. joskus natsaa joskus ei. mehän oltais kaikki yrittäjiä jos se olis varmaa rikastumista. kyllä varmasti epäonnistut varmemmin villinä kuin ketjulla.

torstaina 10.11.2011

MOT-ohjelmassahan jo muutama vuosi sitten oli Rautakirjan franchising-yrittäjyyden (R-kioskit) ongelmista juttua. Jo 1990-luvulla yliopistolla kauppaoikeuden professori toi esiin franchising-sopimusten ja -yrittäjyyden ongelmat, hän kuvasi vallitsevaa tilannetta lähinnä "lailliseksi ryöstöksi" . Franchising on yleensä hyvä ja varma rahantekokone, mutta vain emoyritykselle ("ketjulle"), siksi sitä emoyritykset yrittävät levittääkin alalle kuin alalle.

500 Kotipizza-yritystä Suomeen. Heh heh. Kilpailu on alalla kovaa. Tuohon laajenemistavoitteeseen päästään vain höynäyttämällä kokemattomia ihmisiä "yrittäjyyteen" arvioimalla tuleva myynti reilusti yläkanttiin, tämähän palvelee täysin emoyrityksen rahastustavoitetta, kun todellisen taloudellisen riskin kannattamattomasta liiketoiminnasta kantaa se höynäytetty mikroyrittäjä yksin. Yritys menee, velat jää. Vallitsevassa franchising- on hyvin paljon samoja elementtejä kuin ternimaitoverkostomarkkinoinnissa.

keskiviikkona 14.03.2012

Sama kotipizza mies näyttäis häärivän myös muiden "franchise" juttujen takana http://epaper.suomenmaa.fi/olepaperarchive/2012/03-07/epaper/5709214.htm

Monesti yrittäjä pyritään saamaan soppariin hienoilla puheilla ja katteettomilla lupauksilla. Sitten kun olet soppariin nimesi laittanut niin siitä on vaikea päästä eroon. Kaiken lisäksi olet kusessa joka tapauksessa siinä vaiheessa...

keskiviikkona 12.06.2013

Kuulostaa todella tutulta. Punnitse ja säästä yrittäjäksi EI KANNATA lähteä! Kunnon huijaus koko ketju ja ratsastaa vielä vihreällä ja reilulla maineellaan! Toista on pinnan alla ja kotipizzankin sopimus kalpenee heidän sopimuksen rinnalla. Näin hyväntahtoisia tavallisia ihmisiä kusetettaan. Tässä olisi MOT:lle todella mediaseksikäs aihe! Tästäkin tekstistä rapsahtaisi 75.000€ + 50.000€ sakkoa per rikos...Heidän puoli rikkoo sopimuksia jatkuvasti ja törkeästi, mutta jos yrittäjä inahtaa, sakkoja sataa sopimuksen irtisanomisen kera ja asia käsitellään heidän määräämänsä välimiehen välityksellä...
75.000€ salassapitosopimus
on kirjoitettava että pääsee edes näkemään sopimuksen, nyt ymmärrän miksi:
ei kestä päivänvaloa.
Älkää hyvät ihmiset langetko tähän! Asia myydään hienosti mutta käytäntö on toista.
Kyllä on jälleen ahneudella pilattu ennen niin hyvä juttu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä