MOT: Pikavippiparonit

Julkaistu perjantaina 27.08.2010 2 160

Toimittaja Riikka Kaihovaara pikavippiyhtiöiden jäljillä.

MOT käsitellee äärimmäisen ajankohtaista aihetta: Tasavallan presidentti vahvisti pikavippejä koskevan lainmuutoksen perjantaina!

Suomessa toimii yli 100 pikavippiyritystä. Toistaiseksi kuka tahansa voi perustaa vippifirman. Erillistä lupaa tai rekisteröitymistä ei vaadita. Eduskunta päätti kesäkuussa laista, joka velvoittaa pikavippifirmat rekisteröitymään. Siirtymäaika on pitkä, sillä tämä tänään vahvistettava laki tulee voimaan vasta joulukuussa. Siitä alkaa puolen vuoden siirtymäaika. Epärehelliset vippiyrittäjät saadaan siivottua alalta aikaisintaan ensi kesänä.

Parhaiten menestyneiden vippiyritysten liikevoitot ovat muhkeita, jopa kymmeniä prosentteja liikevaihdosta. Helppo raha on houkutellut alalle monenkirjavia yrittäjiä, ja surullisen usein pikavippiyrittäjien taustalta löytyy rikostuomioita aiemmasta liiketoiminnasta.

Yllättävän monella pikavippiyrittäjällä on vaikeuksia maksaa omia velkojaan. MOT selvitti 63 pikavippiyrityksen ja niiden avainhenkilöiden merkinnät ulosottorekisterissä. Lähes joka kolmannelta pikavippiyritykseltä tai yrityksen avainhenkilöltä löytyi epäsuotuisia merkintöjä, kuten verovelkoja, maksamattomia sakkoja tai vakuutusmaksuja.

Vippialalla on tyypillistä, että samalla yrittäjällä on useita vippifirmoja. Pikavippiparoneita on vaikea tavoittaa, ja he eivät suostu haastateltaviksi.

Suomen pikavippimarkkinoilla toimii useita virolaisia yrityksiä. Myös monen suomalaisen vippifirman jäljet johtavat Viroon. MOT kävi myös Tallinnassa tutkimassa asiaa.

Suomen laki kieltää koronkiskonnan eli taloudellisen edun hankkimisen toisen ahdinkoa hyväksikäyttäen. Yhtään pikavippiyrittäjää ei ole vielä tuomittu koronkiskonnasta. Poliisi kuitenkin tutkii kolmea yritystä Kuluttajaviraston pyynnöstä.

Keskustelu jatkuu netissä: lue toimittajan blogikirjoitus 30.8. alkaen osoitteessa: http://blogit.yle.fi/mot
Ohjelman voi katsella ensilähetyksen jälkeen viikon ajan YLE Areenassa.

Suosittele160 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 30.08.2010

Hitaita ovat hallituspuolueiden kiireet edes jonkunlaisen kontrollin aikaansaamisessa pikavippifirmojen toimintaan. Amerikkalainen taloustieteen nobelisti Paul Krugman rinnasti investointipankkiirien toiminnan pyramidihuijaukseen. Siinä huijattiin kansainvälisiä sijoittajia. Pikavippifirmat rahoittavat asiakkaittensa päihteiden käytön, huumeostot ja pelaamisen. Osan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien toimeentulotuista, sairauspäivärahoista ja eläkkeistä kiertää pikavippiyritysten kautta. Kysymyksessä on vähintäänkin yhden lajin pyramidihuijauksesta. Kun huijaus kohdistuu niihin, jotka eivät kykene etujaan ajamaan, ei lainsäätäjillä ole juurikaan kiirettä.
Kyllä "pikavippiyrittäjät" tietävät itsekin, etteivät ole oikealla asiakka suomalaisessa yhteiskunnassa, kun julkisuudelta halutaan kätkeytyä kaikin keinoin. Miten on mahdollista, että PRH:n rekisteriin riittää postilokerotieto, kun kuluttajasuojalaki edellyttäisi luotonmyöntäjiltä katuosoitteen ilmoittamista?

tiistaina 31.08.2010

On tosi kieroa hommaa, suomen lainsäätäjät suojelevat täyttä rosvousta ilmeisesti on tuttuja joukossa, kyllä lailla saataisiin tälläiset rosvot kuriin , jos olisi tahtoa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä