MOT: Pikkupojat leikkauspöydällä

Julkaistu perjantaina 21.09.2012 6 84

Poikien rituaalisista ympärileikkauksista ei ole Suomessa minkäälaisia säädöksiä.

TV1 maanantaina 24.9. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Suomessa tehdään vuosittain useita satoja poikien rituaalisia ympärileikkauksia olosuhteissa, joista ei ole tarkkoja tietoja.

Leikkauksessa pikkupojan esinahka poistetaan osittain tai kokonaan. Suomen lääkäriliitto ja sairaalat kieltäytyvät leikkauksista, joihin ei ole selvää lääketieteellistä perustaa.

 

Omia lääkäreitä

Rituaalileikkauksia tehdään Suomessa kuitenkin julkisuudelta piilossa islaminuskoisten ja juutalaisten keskuudessa, missä se on osa jopa vuosituhansien uskonnollisia tai kulttuurisia perinteitä.

Juutalaisella seurakunnalla on omia lääkärikoulutuksen saaneita ympärileikkaajia. Sen sijaan islamilaisella yhteisöllä tai kulttuurisin perustein leikkauksia tekevällä afrikkalaisväestöllä ei vakiintunutta lääkärikuntaa ole.

Suomessa on viime vuosina käsitelty oikeudessa useita tapauksia, jossa ammattitaidottomasti tehdyt leikkauksesta ovat aiheuttaneet lapselle ongelmia tai vammoja. Leikkaukset on usein tehty kotioloissa eikä lapsen vanhemmilla ole ollut tarkkaa tietoa ympärileikkaajan henkilöllisyydestä tai hänen pätevyydestään.

 

Yksi tapaus

MOT kertoo oikeustapauksesta, jossa Suomeen muuttanut nigerialaissyntyinen isä leikkautti viiden kuukauden ikäisen poikansa vastoin pojan suomalaisen äidin nimenomaista vastustusta.

"Käräjäoikeuden päätös huomioi lapsen isän kotimaan kulttuurin. Mun poikani kotimaa on Suomi, hän on syntynyt Suomessa ja hän on vain ja ainoastaan Suomen kansalainen", ympärileikatun pojan äiti sanoo.

"Oikeudessa on vedottu siihen, että kyse ei olisi pahoinpitelystä, koska tämä on ikään kuin lääketieteellisesti oikeaoppisesti suoritettu. Mun mielestä se ei ole niinkään tässä se olennainen juttu kuin se, että mun lapselta ihan konkreettisesti puuttuu ruumiinosa."

 

Poliitikoille arka aihe

Rikoslain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on rikos. Poikien rituaalisista ympärileikkauksista ei Suomessa ole minkäänlaisia säädöksiä.

Lakihanke oli vireillä 2000-luvun alussa, mutta se kaatui lausuntokierroksen jälkeen. MOT:n tekemä eduskuntakysely osoittaa asian poliittisen arkaluontoisuuden.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele84 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 24.09.2012

Tanskassa ylilääkäri Morten Frisch (Statens serum institut) on tutkinut poikien ympärileikkauksen seurauksia, ja esittää, että poikien ympärileikkaus olisi kiellettävä, koska se aiheuttaa myöhemmin merkittäviä orgasmivaikeuksia. Martin Krasnik arvosteli Frischin tutkimusta vähäisestä osanottajamäärästä. Ayaan Hirsi Ali pitää miesten ympärileikkausta jopa pahempana kuin naisten (mikäli tyttöjen ympärileikkaus suoritetaan vain ottamalla pieni pala klitorista). Yksilön ruumiilliseen koskemattomuutteen puuttuminen uskonnollisin perustein aiheuttaa näille ihmisille mahdolliset elinikäiset traumat ja kivut. (Mrutyuanjai Mishra, Onko Skandinavialla rohkeutta kieltää poikien ympärileikkaus? Blogi 31.7.12 Jyllands Posten).

maanantaina 24.09.2012

Poikien ympärileikkaus on hyvä asia! Ainakin silloin kun se on sairaalassa lääkärin toimesta suoritettu. On hygieenisempää, tytöt tykkää ja tuntuu itsestäkin (todennäköisesti) paremmalta. Tuon ensimmäisen syyn (=tulehduksia) takia minut ympärileikattiin 4-vuotiaana. Siis ei-uskonnollisista syistä. Tanskalaisen 'tutkimuksen' mukainen orgasmivaikeus naurattaa.

maanantaina 24.09.2012

"Kysykää kristillisiltä papeilta pitäisikö kaste siirtää siihen asti, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tulkaa sitten kysymään meiltä", Gideon Bolotowsky, MOT 24.9.2012, poikien rituaalisesta uskontoon perustuvasta ympärileikkauksesta, uhmakkaasti.

Niin pitääkin kysyä, lapsen, ja laajemminkin, yleisen edun nimissä. Se, että avuttoman lapsen päätä kastellaan, ja samalla liitetään seurakuntaan, ei ole mitenkään verrattavissa peruuttamattomaan ruumilliseen vammaan, joka ympärileikkauksessa leikkausveitsellä tehdään urosihmisen erittäin herkkätuntoiseen elimeen. Vasten asianomaisen tahtoa.

Voi olla, että muutama tuhat vuotta sitten ympärileikkaukselle oli silloisissa oloissa jokin silloisiin oloihin perustuva syy. Syy, mikä lieneekin, on menettänyt merkityksensä aikoja sitten, mutta rituaali on jäänyt. Mitäpä, jos aikoinaan olisi todettu, että hammassairauksien takia joka toinen hammas olisi postettava vaikkapa murrosiän kynnyksellä. Tällä logiikalla meidän pitäisi uskonnollisiin syihin perustuen hyväksyä se, että hampaat pitää saada poistaa, ja että se voisi jopa olla uskonnon ulkoinen tunnusmerkki.

Kirkosta ja uskonnosta olen päässyt eroon omasta tahdostani, kun aloin ymmärtää sitä, kuinka luonto toimii, ja kuinka uskonnoilla ei ole selitysvoimaa luonnon ilmiöihin.Jos olisin ympärileikattu, kuinka saisin esinahkani takaisin. Tukkakin on kuiva.

tiistaina 25.09.2012

Ympärileikkauksessa ja kasteessa kyse on vallasta, ihminen ottaa kasteessa ja ympärileikkauksessa lapsensa vallankäyttönsä kohteeksi ja osoittaa tämän toimenpiteellä. Samanlainen tilanne on orjuutettaessa ihmisiä. Uskonnot on kehitetty juuri tätä käyttäytymistä varten. Vallanpitäjä on aikoinaan ollut sama kuin uskonnonmäärääjä, muuten ei ihmisiä ole saatu alistetuksi maksamaan veroja ja pitämään vallanpitäjän järjestelmää yllä. Nykyisn demokratioissa hengellinen ja maallinen valta on erotettu toisistaan ja tästä ätmä ristiriita nyt sitten johtuu. Yksilö vapautuu tästä virallisesti vasta kun tulee täysi-ikäiseksi. Täydellinen uskonnonvapaus siis edellyttäisi siis, että lapsen vanhemmilla ei saisi olla oikeutta pakottaa lastaan oman uskontonsa piiriin. Tätä ajatusta ei kuitenkaan suvaita. Uskontokunnissa on aina näitä fanaatikkoja ja vaikuttajia. Poliitikotkaan ei voi näitä vastustaa pelätessään äänestäjien katoamista. MOT-ohjelmassakin näitä fanaatikkoja nähtiin pari. USA:n suuri leikkausprosentti johtuu juutalaisten suuresta vallasta yrityselämässä. Menestyäkseen taisteluissa työpaikoista täytyy olla vallanpitäjien muotin mukainen vaikkei olisikaan saman hengellisen liikkeen jäsen. Juutalaiseksihan ei voi kääntyä, siihen synnytään, koska kaikkien juutalaisten esi-isä on Abraham. Profeetta Muhammed tästä aikoinaan kimpaantui ja alkoi ryöstellä juutalaisten kauppiaiden karavaaneja ja kehitti oman uskonnon.

sunnuntaina 06.01.2013

Itseni leikattu terveys syistä 3 vuotiaana nyt 43v ja tunto pelaa joskus liiankin nopeesti.

keskiviikkona 13.11.2013

On aivan eri asia tulla kenenkään kommentoimaan sitä, miten on lääketieteellisistä syistä leikattu ja kaikki toimii hyvin: sepä on hienoa. Mutta, tässä puhutaan nyt leikkauksesta RITUAALINA. Kyse ei ole lääketieteestä, vaan kulttuurinharjoittamisesta, ja on naurettavaa, että tämän verisen perinteen puolustajat piiloutuvat "terveyshyötyjen" taakse. Rituaalina kyse on täysin yhtä tuomittavasta teosta kuin tyttöihinkin kohdistuneet koskemattomuuden loukkaukset.

On todella arveluttavaa, että Väestöliiton ylilääkäri riistää pikkulapsilta sukuelinten osia. Käsittämätöntä, että Väestöliitto kieltäytyy näkemästä asiassa ongelmaa!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä