MOT: Pohjolan somalien painajainen

Julkaistu perjantaina 24.09.2010 0 142

Ruotsinsuomalainen Tomi ja iranilaissyntyinen Abdi ovat rap-artisteja Tukholman Rinkebyssä. Takana koulu, jonka nuorisojengi poltti viime kesäkuussa.

TV1 maanantaina 27.9. klo 20.00

Terrorijärjestö al-Shabaab värvää syrjäytyneitä nuoria pohjoismaissa.

Eteläisessä Somaliassa valtaa pitävä ääri-islamilainen al-Shabaab -järjestö on ulottanut lonkeronsa eri puolille maailmaa. Sen värvärit ovat toimineet myös pohjoismaissa ja onnistuneet houkuttelemaan kymmeniä nuoria mukaan Somalian taisteluihin ja jopa itsemurhaiskuihin.

Viime joulukuussa Mogadishussa itsemurhaterroristi räjäytti pomminsa keskellä lääketieteellisen opiston päättäjäisiä. 19 kuolonuhria vaatinen iskun tekijä oli nuori Tanskassa kasvanut mies, joka oli värvätty al-Shabaabin jäseneksi Kööpenhaminassa muutama vuosi aiemmin.

 

Syrjäytyneet somalinuoret

Tänä kesänä Espoossa asuva Suomen kansalainen Saida sai kuulla, että al-Shabaab on tuominnut hänen Somaliassa asuvan pikkuveljensä kännykkävarkaudesta. Tuomio oli armoton: oikean käden ja vasemman jalan amputointi. Tuomiosta oli päättämässä mies, joka oli liittynyt al-Shabaabiin Ruotsissa. Hän oli sitä ennen elänyt nuoruutensa Rinkebyn lähiössä Tukholmassa.

Toimittaja Wali Hashi on käynyt Ruotsissa ja Tanskassa selvittämässä äärijärjestön värväystoiminnan taustoja. Tapauksia yhdistää yksi tekijä: nuorten somalimiesten syrjäytyminen. Osa somalinuorista putoaa kahden kulttuurin väliin. He eivät selviydy yhteiskunnan odotuksista, eikä monilla ole edes omaa perhettä joka pitäisi huolen kasvatuksesta.

Myös Suomessa on kymmeniä pahasti syrjäytyneitä somalinuoria, jotka ovat joutuneet päihde- ja rikoskierteeseen. Lastenkotien, kasvatuslaitosten ja vankiloiden jälkeen jäljellä on vaihtoehto, jonka kaikki tietävät mutta josta ei juuri puhuta ääneen: liittyminen islamistien riveihin ja paluu vanhaan kotimaahan ase kädessä.

Toistaiseksi Suomesta ei tiedetä lähteneen nuoria somaleja terrorijärjestön matkaan. Al-Shabaabilla on kuitenkin kannattajia kaikkialla Pohjolassa, ja Suomen somaliyhteisö on huolissaan siitä, mitä syrjäytyneille nuorille tapahtuu jos islamistien värväystoiminta jatkuu.

 

Lastenkodeissa eri puolilla Helsinkiä asunut Jama istuu vankeusrangaistusta pitkän rikoskierteensä päätteeksi. Parin vuoden kuluttua hänet karkotetaan Somaliaan.

 

MOT

 

Suosittele142 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä