MOT: Punainen määräys

Julkaistu torstaina 12.09.2013 0 44

Oleg Galouchkon alumiinitehdas Moskovan lähellä ei ole enää toiminnassa.

TV1 maanantaina 9.9.2013 kello 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 18.9. klo 13.30 - 14.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Venäläiskanadalainen liikemies Oleg Galouchko otettiin Suomessa kiinni helmikuun puolivälissä kansainvälisen etsintäkuulutuksen nojalla. Siitä alkoi hänen seitsemän kuukautta kestänyt painajaismainen taistelunsa Suomen viranomaisia vastaan.

 

Alumiinitehdas oligarkille

Galouchko oli liikkunut etsintäkuulutuksen aikana lukemattomien muiden maiden rajojen yli, mutta vain Suomessa reagoitiin Interpolin Moskovan-toimiston tekemään pidätyspyyntöön. Galouchko istui sellissä Vantaalla kunnes yllättäen vapautettiin viikko sitten.

Galouchkoa epäillään Venäjällä talousrikoksista. Galouchko itse pitää syytteitä poliittisina. Niiden tarkoitus oli saada hänet luopumaan Moskovan lähistöllä sijainneesta alumiinitehtaasta, joka junailtiinkin Venäjän johdon lähipiirissä olevalle oligarkille. Tutkintaa johti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB eli entinen KGB.

 

Ristiriitaisia selityksiä

Ylen tutkiva ohjelma MOT kertoo suomalaisviranomaisten ristiriitaisista selityksistä miksi ja miten Galouchko pidätettiin ja vangittiin.

Keskusrikospoliisin, rajavartiolaitoksen, oikeusministeriön ja korkeimman oikeuden linjaukset oudoksuttavat. MOT seurasi kuukausia Galuchkon tapausta ja uhkauksia luovuttaa hänet Venäjälle.

"Olen iloinen siitä, että terve järki voitti poliittisen pelin ja oman edun tavoittelun", Galouchko sanoo.

"Mutta seitsemän kuukautta on pitkä aika olla erossa perheestä. Myös bisnekseni kärsivät vakavasti tänä aikana. Aion jatkaa taistelua, kunnes sekä Suomen että Venäjän viranomaiset on saatu oikeuden eteen."

 

Suomi vastaan muut

Britanniassa ja Ranskassa tuomioistuimet ovat kieltäytyneet luovuttamasta edes rikoksesta epäiltyjä Venäjälle. Perusteena on ollut sekä epäilys syytteiden poliittisuudesta että Venäjän vankiloiden huonot olot. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on viime vuosina antanut useita ratkaisuja, joiden mukaan henkilön luovuttaminen Venäjälle loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Suomen korkein oikeus vetää toisenlaista linjaa. KKO:n mukaan ei ole ilmeistä, että Galouchko joutuisi Venäjällä epäinhimillisiin vankilaoloihin. Galouchko itse on pelännyt henkensä edestä.

 

Kaapataan tai lopetetaan yritys

Galouchkon tapaus ei ole ainoa. Vuosina 2005 - 2008 Venäjällä käynnistettiin tuhansia talousrikostutkintoja, joiden tarkoitus oli kaapata tai lopettaa tutkinnan kohteena olevan yrityksen toiminta.

Monet yrityksistä päätyivät Venäjän vallanpitäjiä lähellä olevien miljardööriliikemiesten haltuun.

Korruptiota vastaan taistelevien mielissä on venäläisen lakimiehen Sergei Magnitskin kohtalo. Magnitski kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa. Painostuksen kohteeksi joutuneita venäläisiä on paennut läntiseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Ohjelman toimittaa Riikka Kaihovaara.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele44 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä