MOT: Rahankeräystä Herran nimeen

Julkaistu perjantaina 07.03.2014 2 4

Yhdistysten, säätiöiden ja yliopistojen rahankeräykset ovat tuottaneet lähes miljardi euroa seitsemän viime vuoden aikana.

TV1 maanantaina 10.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 12.3. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Erilaisten yhdistysten, säätiöiden ja yliopistojen rahankeräykset ovat tuottaneet lähes miljardi euroa seitsemän viime vuoden aikana. Tästä kolmanneksen, yli 300 miljoonaa, ovat saaneet uskonnolliset ja hengelliset yhdistykset.

Tiedot käyvät ilmi poliisihallituksen rahankeräysten tilitystiedoista vuosilta 2007 - 2013, joita MOT-ohjelma on tutkinut.

 

Tilityksistä pistokokeita

Poliisihallitus lähtee siitä, että pääsääntöisesti tilitykset tehdään oikein ja ne ovat sisällöltään sellaisia kuin toiminta todellisuudessa on. Keräystilitysten valvonta kuitenkin ontuu, ja tilityksiä ehditään valvoa vain pistokokein.

”On sanottava ihan suoraan, että valvonta ei ole riittävää. Mutta käytettävissä olevilla resursseilla, me emme muuhun pysty”, arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho poliisihallituksesta sanoo.

 

Rahaa yhteiseen hyvään

Nykyisen lain mukaan rahaa saavat kerätä yleishyödylliset yhdistykset yksinomaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että yhdistys tai säätiö toimii yhteiseksi hyväksi eikä tuota toimijoilleen voittoa. Rahankeräyksen tuotot pitäisi käyttää yleishyödyllisen toiminnan edistämiseen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että myös uskonnollinen toiminta on yleishyödyllistä. Räsäsen johdolla valmistellaan lisäksi lainmuutosta, joka antaisi myös kirkoille keräysoikeuden, vaikka niillä on jo verotusoikeus. Keräysaika pitenisi kahdesta vuodesta viiteen.

 

Lakialoite vapaasta rahankeräyksestä

Eduskunnassa kerätään kansanedustaja Mikael Jungnerin (sdp) johdolla nimiä lakialoitteeseen, jolla poistettaisiin rahankeräysten luvanvaraisuus kokonaan. Uudistuksella halutaan mahdollistaa muun muassa joukkorahoitus. Kun ennakkovalvontaa ei enää olisi, käytännössä mikä tahansa taho voisi jatkossa kerätä rahaa.

”Pitäisin periaatteellisena kysymyksenä hyvin välttämättömänä, että yhteiskunnallinen keskustelu käytäisiin aivan pohjamutia myöten. Nyt se on jäänyt kyllä tekemättä”, arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho sanoo.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla verkossa:

MOT

 

Suosittele4 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 07.03.2014

Pakistaniin orpokoti lieksalaisrahoilla
Lieksan kaupungin asukkaat keräsivät orpokotia varten yli 28 000 euroa eli tavoiteltua 20 000:tta selvästi enemmän.

Tämä kyseinen orpokoti - mitä rahoille todellisuudessa tapahtui?
Vuonna 2008 paikallinen puuhanainen Irma Nykänen tiedotti että koti on rakenteilla?
Kuntalaisia epäilyttää että rahat katosivat jonnekin...ne henkilöt jotka tietävät esim. Nykänen, ei kerro julkisuuteen orpokodista mitään. Kuntalaisia kiinnostaa kuitenkin rahojen kohtalo?

keskiviikkona 12.03.2014

on se kumma tätyy ulkomaille kerätä mitä ihmeellisempiin juttuihin
olis täällä autettava suomessa ihan varmaan onko ne parempia ihmisiä ulkomailla
vai
onko hienoa sanoa että kerätään ulkomaitten köyhille mukamas !!!!
hyvä että mot antaa oikeaa tietoa!!!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä