MOT: Rauhanmies häpeäpaalussa

Julkaistu perjantaina 14.09.2012 0 77

Timo Kivimäki (oik.) Krue Soen moskeijan luona eteläisessä Thaimaassa paikallisen poliisikomentajan (kesk.) kanssa. Kyseisellä paikalla oli aiemmin sattunut yksi alueen pahimmista verilöylyistä.

TV1 maanantaina 17.9. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Rauhansovittelun raskaaseen ja vaaralliseen kenttätyöhön kykeneviä ihmisiä on vähän. Yksi heistä on suomalaistutkija Timo Kivimäki. Hän on kyennyt solmimaan luottamuksellisia yhteyksiä muun muassa itäisen Aasian islamistisiin ja separatistisiin kapinallisjärjestöihin.

Alkukesästä Kivimäki tuomittiin yllättäen Tanskassa vankeuteen vakoilusta.

Tohtori Kivimäki on vuosikymmeniä toiminut professorina Suomessa ja Tanskassa sekä auttanut lukuisia suomalaisia viranomaisia ja järjestöjä. Hän on tunnettu tutkimuskohteilleen omistautuvana ja tuotteliaana tiedemiehenä. Kivimäki on avustanut asiantuntijana eräissä Nobelilla palkitun presidentin Martti Ahtisaaren rauhanhankkeissa.

 

Vuosikausien varjostus

Tanskan oikeuslaitos totesi Kivimäen syyllistyneen ulkomaisen vakoiluorganisaation eli Venäjän tiedustelupalvelun avustamiseen.

Vakoiluoikeudenkäynnin yhteydessä kävi ilmi, että Tanskan turvallisuuspoliisi PET oli salakuunnellut ja varjostanut Kivimäkeä ja tämän perhettä vuosikausia.

Oikeudenkäynti julistettiin salaiseksi avoimuutta korostavassa Tanskassa. Tämän vuoksi MOT kertoo tohtori Kivimäen toiminnasta, hänen perheensä vainomaisesta ja tapauksen taustoista.

 

Ilmapiiri kiristynyt Tanskassa

Suomalaistutkija on koko prosessin ajan vakuuttanut syyttömyyttään. Hän kertoo laatineensa Venäjän ulkoministeriölle ainoastaan samantyyppisiä poliittisia analyyseja kuin vaikkapa Hollannin, Tanskan ja Suomen hallituksille.

Tanskan laki on kuitenkin tiukka. Sen mukaan jo pelkät keskustelut vieraan vallan vakoiluorganisaation edustajien kanssa voidaan tulkita vakoiluksi.

Vakoilujupakan taustalla on terrorismin vastaisen sodan ja Muhammed -pilapiirrosten aiheuttama yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristyminen Tanskassa. Tämän vuoksi turvallisuuspoliisi PET on saanut mittavat resurssit.

Ohjelman toimittaa Kai Byman.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele77 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä