MOT: Sala-automaattiyhdistys

Julkaistu perjantaina 29.04.2011 7 194

RAY saa vuosittain satojen miljoonien potin kansalaisten automaatteihin työntämistä kolikoista.

TV1 maanantaina 2.5. klo 20.00

YLE Areena

Lahja ja Veikko Hurstin laupeudentyö ry haki Raha-automaattiyhdistykseltä tälle vuodelle 100 000 euron avustusta.

Tarkoitus oli lyhentää alati pitenevää leipäjonoa.

Apu olisi mennyt ”sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen”, kuten RAY tarkoituksensa määrittelee.

Tälläkään kertaa avustusta ei tullut.

 

Avustusseminaareja Lapissa

RAY saa vuosittain 600 miljoonan euron potin kansalaisten hedelmäpeleihin ja muihin automaatteihin työntämistä kolikoista.

Potista 200 miljoonaa kuluu RAY:n oman toiminnan pyörittämiseen.

Järjestelmän ylläpitoa on myös monopoliyhtiön harjoittama runsas suhdetoiminta, jonka yksi päämäärä on monopolin säilyttäminen.

Maan politiikan ja virkamieskunnan eliitille tarjoutuu vetäytymispaikkoja Suomenlahdelta Lapin tuntureille.

Jokakeväiset, parhaaseen hiihtoaikaan ajoittuvat ”avustusseminaarit” keräävät Lappiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen kerman, RAY:n johdon sekä alan virkamiehiä.

 

Valvojat hangilla

RAY:n valvojien kannalta tilanne on ongelmallinen.

Raha-automaattiyhdistystä valvovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriön poliisiosasto. Molempien johto on RAY:n kutsujen vakiokalustoa.

Valvottava eli RAY maksaa taksikuljetukset, majoitukset, ruuat ja juomat, jopa suksienvoitelun ja hissiliput.

RAY on viimeisiä Kekkos-Suomen jäänteitä – poliitikot jakavat järjestön johtopaikat, sen hallituksessa poliitikot pääsevät matkustelemaan Las Vegasiin, Lapin hangille tai nauttimaan maailmanluokan taiteilijoiden esityksiä Helsingin Areenalle.

Kaikki tämä meno tapahtuu tiukan salaisuuden suojassa.

RAY on yhdistys, jota eivät velvoita julkisuuslain säännökset. Se ei näytä kulukuitteja eikä johdon kokouspöytäkirjoja.

Tällä kertaa salaisuudet raottuvat poliisivoimin.

Ohjelman toimittaa Ari Korvola.

 

MOTin blogi

 

Suosittele194 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 01.05.2011

Onko Ray:ltä mennyt sekaisin eurot ja markat?
Pitääkö "juhlavuoden kunniaksi" jakaa älyttömiä päävoittoja?

Jos lotossa on päävoittona 7 miljonaa euroa, se on noin 42 miljoonaa mummun markkaa ja jos joku voittaa sen, niin mitenkä ihminen saa kulutttua moisen summan rahaa.
Onko hän onnellinen, vai sekoaako hän?

Eikö maksimi päävoitoksi riittäisi esimerkiksi 500.000 euroa, joka olisi nreilut 3 miljoonaa mummun markkaa?

Jäljelle jäävä summa olisi n. 6.5 miljoonaa euroa, eli 39 miljoonaa mummun markkaa

Puolet voitosta alempiin voittoluokkiin ja toinen puoli köyhyydessä eläville, joita tässä maassa riittää.

Olettaisin, että lottoinnostus lisääntyisi ja rahaa kilahtaisi kassaan lisää, jota voitaisiin jakaa "tarkoin valituille" lastensuojelussa työskenteleville järjestöille.

Jos lisäksi kaikki "huuhaa" järjestöt, avustukset lakkautettaisiin, kertyisi niistäkin valtava määrä rahaa, joilla voitaisiin tukea köyhiä lapsiperheitä.

Lisäksi lottoajat voisivat lahjoittaa yhden euron, per kierros, olipa kysymyksessä Wiking lotto, Lauantailotto, Keno ym rahapelit ja peliautomaatit.

Lapsia huostaanotetaan ja sijoitetaan sijaisperheisiin ja laitoksiin ennätystahtia. Lapset ja nuoret syrjäytyvät. Perheet hajoavat.Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nouseet pilviin.

Lehdet uutisoivat "uusperheiden vaiettu ongelma. Lastensuojelu:
Kymmenissä uusperheissä vanhemmat ovat antaneet lapsensa huostaan "uuden onnen" tähden.
Vanhemmat pyytävät usein lapsilleen huostaanottoa, koska murrosikäinen ei mahdu uusperheeseen.
10- vuotias lapsi valittaa en ole saanut ruokaa pitkään aikaan".

Lainaus. STT uutinen.

Julkaistu: 08.10.2010 07:15 Kommentteja ()
Lapsiköyhyys on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun lamasta.

Kelan erikoistutkijan Mikko Niemelän mukaan sadat tuhannet suomalaislapset elävät köyhyydessä. Köyhyys koettelee erityisesti yksinhuoltajaperheitä.

- Kehitys alkoi vuodesta 1995 lähtien. Sekä köyhyys että tuloerot nousivat voimakkaasti (Paavo) Lipposen molempien hallitusten aikana. Nyt ne ovat hivenen tasaantuneet, mutta lapsiköyhyys ja tuloserot ovat meillä 1970-luvun tasolla.

Tilanteen korjaamiseksi pitäisi nostaa reilusti esimerkiksi minimi äitiyspäivärahoja ja työmarkkinatukea.

Lapsiperheiden etuuksia leikattiin rajusti 1990-luvulla, eikä noita leikkauksia ole vieläkään paikattu kokonaan.

- Jokaisella lapsella pitäisi olla suhteellisen tasavertaiset mahdollisuudet. Lapsiköyhyys on heikentämässä tätä. Ei kukaan meistä voi valita vanhempiaan.

STT

Quo vadis RAY. Carpe diem!

sunnuntaina 01.05.2011

Keskisuomalainen mielipidekirjoitus.

Peliongelmiin puututtava
Rahapelien tuottamat ongelmat ovat paisumassa suuriksi nuorten ikäpolvien kasvaessa. Rahapeliongelmilla ja peliriippuvuudella on iso rooli nuorten syrjäytymisessä ja mielenterveydellisissä haitoissa. Peliongelmaisten määrä oli vuonna 2007 arviolta noin 130 000, joista riippuvaisia nnoin 40 000. Uskallan väittää tämän hetkisten lukujen olevan 200 000:n ja 70 000:n luokkaa.

Tällä hetkellä suomalaiset pelaavat keskimäärin 110 e/henkilö vuodessa, mutta nuorten 12-17-vuotiaiden sama keskiarvo on n. 300 euroa, joka käy ilmi Taloustutkimus oy:n tutkimuksesta vuodelta 2006 Tutkimus on tehty sosiaali ja terveysministeriön toimeksiannosta. Vaikka tutkimus tulos on vanha, niin rahapelaaminen ei ole suinkaan vähentynyt, vaan päinvastoin.

Suurin suomalaisten rahapeliongelmien tuottaja on suomalainen rahapelimonopoli ja vastuunkanto on jäänyt lähes ainoastaan peliongelmaisen omille harteille. Peliongelmaisten ja riippuvaisten määrä on noussut hälyttävästi viimeaikojen "upeiden" kehitysten ansiosta. Pelikoneita on tullut markkinoille lisää ja RAY on avannut suomalaisen "vastuullisen" vaihtoehdon nettipelimarkkinoille. Mutta missä vastuu?

Vuoden 2005 rahapeliongelmien linjaus RAY:llä oli, että nettikasinoa ei tule markkinoille. Tämä käy ilmi vuoden 2005 Rayn rahapeliongelman vastuullisuusohjelmasta. Tarkasti ottaen linjaus kuuluu näin "RAY tarjoaa pelejään ainoastaan julkisissa ja valvottavissa tiloissa. Rahapelejä ei suunnitella Internetiin tai matkapuhelimeen." Miten nyt ollaankin ihan toista mieltä?

Miksi peliongelmaan ei puututa?

Peliongelmaiset tuottavat neljänneksen peliyhtiöiden kassaan vuosittain ja valtiolle kyseessä on iso rahoituslähde. Raha ratkaisee myös tässä ongelmassa.

Uudessa arpajaislaissa muutettiin ikärajoja ja ne astuvat voimaan 1.7.2011. Tällä hetkellä vastuu valvonnasta esimerkiksi kaupoissa kuuluu kaupan työntekijöille. Käytännössä valvonta ei ole toiminut Onhan siellä nappeja millä saa koneen kiinni tarvittaessa, mutta valitettavan usein näkee alaikäisiä automaateilla ja asialle ei tehdä mitään. Eikö vastuu valvonnasta pitäisi olla pelin tarjoajalla, varsinkin kun tiedetään Pamin jäsenten työmäärä ja liian vähäiset työntekijä resurssit. Talous tutkimus vuodelta 2006 kertoo, että vain 7 prosenttia nuorista kysyttiin ikää pelaamiseen. Uskallan epäillä, että luku ei ole paljoakaan noussut vuodesta 2006 jälkeen, rajoitteista huolimatta.

Toivon, että peliongelmaa pidettäisiin jatkossa yhteiskunnallisena ongelmana, eikä pelkästään yksilön omana ongelmana, kyseessähän on sama sairaus kuin alkoholismissa. puututaan ongelmaan nyt, eikä vasta silloin kun ongelma hyppää meidän kaikkien silmillemme.

Nimi poistettu.

maanantaina 02.05.2011

Veikkaus järjestää Loton, Kenon ja vedonlyönnin ei RAY.

maanantaina 02.05.2011

" Eikö maksimi päävoitoksi riittäisi esimerkiksi 500.000 euroa, joka olisi nreilut 3 miljoonaa mummun markkaa?

Jäljelle jäävä summa olisi n. 6.5 miljoonaa euroa, eli 39 miljoonaa mummun markkaa

Puolet voitosta alempiin voittoluokkiin ja toinen puoli köyhyydessä eläville, joita tässä maassa riittää.

Olettaisin, että lottoinnostus lisääntyisi ja rahaa kilahtaisi kassaan lisää, jota voitaisiin jakaa "tarkoin valituille" lastensuojelussa työskenteleville järjestöille."

Aiwan loistava idea !

maanantaina 02.05.2011

Ei muuta ku koko vaihto yhdelle vaan niin loppuu leipäjonoissa käynti ainakin siltä yhdeltä just paitsi jos ei oo niissä käynyt. (koskaan).

maanantaina 02.05.2011

Miten Lotto littyy RAY:n ei mitenkään se on veikkauksen peli!!viittaan vain tuohon yhteen kommentiin,että lotossa on liian suuret potit!

keskiviikkona 18.05.2011

Lotossa on naurettavan surkeat voittopotit (päävoittoa lukuunottamatta). Kaikkia muita voittoluokkia pitäisi väh. tuplata tai triplata.

Ja äkkiä Paf Suomen mantereelle niin saadaan tänne OIKEA vedonlyöntitoimisto ja paremmat pelit/voitot.

ps. Lotto ei liity mitenkään RAY:n, mutta Paf on valovuosia edellä sekä RAY:ta että Veikkausta. RAY ja veikkaus ovat itsekkäitä ja kahmivat kaikki rahat itselleen/johtajien taskuun.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä