MOT: Sampanjahylyn ryöstö

Julkaistu torstaina 05.12.2013 0 6

Ruotsalaiset sukeltajat löysivät merenpohjasta sampanjahylyn.

TV1 maanantaina 9.12.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 10.12. klo 05.55

Yle Areenassa 30 päivää

Oikeuskansleri tutkii kantelua, jonka mukaan Ahvenanmaan maakuntahallitus on rikkonut lakia kolmisen vuotta sitten löytyneen samppanjahylyn hyödyntämisessä.

Kantelun on jättänyt sukeltaja, oikeustieteen yo Ville Peltokorpi, joka muistuttaa, että kaikki yli sata vuotta vanha merenalainen kulttuuriperintö on Ahvenanmaalla lailla rauhoitettu.

”Millä tavalla se rauhoitus toteutuu, jos tätä kulttuuriperintöä myydään huutokaupassa elintarvikkeeksi”, Peltokorpi kysyy MOT:n haastattelussa.

Hylyn löysivät reilu kolme vuotta sitten ruotsalaiset sukeltajat. MOT esittää kuvattua sukellusmateriaalia yksinoikeudella.

 

Potkua matkailuun

Ahvenanmaan maakuntahallitus päätti nostaa 161 pulloa hyvin säilynyttä samppanjaa ja viisi pulloa olutta. Samppanjat olivat tunnettuja ranskalaisia merkkejä, joiden iäksi määriteltiin vajaat kaksisataa vuotta. Yhden samppanjapullon arvoksi arvioitiin jopa 50 000 euroa.

Pulloja myytiin huutokaupoissa Maarianhaminassa, jotta maakunta saisi tapahtumasta kaiken markkinointiarvon irti. Motiivina oli lisätä Ahvenanmaan tunnettuutta, tukea matkailua ja paikallista elinkeinoelämää. Kymmenkunta pulloa on myyty yhteensä 163 000 eurolla.

 

Kulttuuriperintö kuuluu kaikille

Museoviraston meriarkeologi Riikka Alvik toteaa, että kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Tieteen tekeminen ja tarinoiden kertominen sekä se, että esineitä näytetään suurelle yleisöille museoissa, näyttelyissä ja julkaisuissa toteuttaa tätä tarkoitusta.

”Tästä taloudellisen hyödyn tavoittelusta on haluttu päästä jo iät ja ajat eroon eli sen takia nämä kansainväliset sopimukset on tehty, että haluttaan estää kaikenlaisten aarteenetsijöiden toiminta”, Alvik korostaa.

Loput pulloista odottavat maakuntahallituksen kylmäkaapissa oikeuskanslerin linjausta.

Ohjelman toimittaa Magnus Berglund.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Samppanjapullot löydettiin 50 metrin syvyydestä.

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä