MOT: Tekovesikauhu

Julkaistu torstaina 05.01.2012 4 148

Tekopohjavesilaitoksiin palaa kuntien rahaa miljoonia euroja jo suunnitteluvaiheessa.

TV 1 maanantaina 9.1. klo 20.00 - 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

MOT-ohjelmassa seurataan Suomen suurimpia tekopohjavesilaitoshankkeita Turun seudulla ja Pirkanmaalla. Epävarmoihin hankkeisiin palaa kuntien rahaa miljoonia euroja jo suunnitteluvaiheessa.

 

Harjuasukkaat vastustavat

Ohjelmassa vieraillaan Pälkäneellä, jossa kaikki, kunnan päättäjistä asukkaisiin vastustavat sinne kaavailtua tekopohjavesilaitosta.

Vastoin pälkäneläisten tahtoa tekopohjavesilaitosyhtiö Tavase aikoo rakentaa laitoksen Pälkäneen harjuun asutuksen ja herkän Natura-alueen yläpuolelle ja myydä Pälkäneeltä pumpatun veden Tavasekunnille.

Pälkäneen asukkaat pelkäävät talojensa ja luonnon puolesta. Myös tutkijoiden mielestä Pälkäneen ja Kangasalan harjut eivät ole paras mahdollinen paikka tekopohjavesilaitokselle.

 

Suomen suurin laitos toimii jo

Suomen suurin tekopohjavesilaitos otettiin Turun lähellä Alastaron Virttaankankaalla käyttöön joulukuussa, silti laitosta vastustetaan edelleen.

Huittisten vihreiden puheenjohtaja Anne Bland esittää huolensa Euroopan Parlamentin Vetoomusvaliokunnalle. Hän epäilee, että Virttaankankaan tekopohjavesilaitos rikkoo EU:n pohjavesidirektiiviä. Bland pelkää, että pohjaveteen sekoitettava järvivesi heikentää pohjaveden laatua.

Ohjelman toimittaa Maarit Åström-Kupsanen.

 

MOTin blogi

 

Suosittele148 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 09.01.2012

Virttaankankaalle pumpataan likaista Kokemäenjoen vettä, ei järvivettä.

maanantaina 09.01.2012

Turun Seudun Vesi- hankkeen vaikutuksia alueen luontoon, pohjaveteen ja muihin ympäristöasioihin ei ole riittävän kattavasti tutkittu, ja siks ihankkeen vastustus on täysin oikeutettua Virttaanharjun maaperä muuttuuolennaisesti, mikä vaikuttaa suoraan kasvistoon ja eläimistöön tulevaisuudessa, tämä lienee läpeensä loogista. Turun seudulle olisi tutkimusten mukaan saatu riittävän hyvää vettä sellaisilakin keinoilla, jotka eivät olisi olleet niin kyseenalaisia alueen luonto- ja ympäristötalousarvoille... Mutta ei, kun sarvikuono lähtee liikkeelle, se ei näe muuta kuin suoraan eteensä...Turun Vesi on ollut juuri sellainen. Harmi Virttaalle, mutta jaksan toivoa minimihaittoja!

maanantaina 09.01.2012

Loimijoen vesi esipuhdistetaan ennen pumpausta maaimeytysaltaisiin ja siten harjuun.

maanantaina 09.01.2012

Yleisradio, jonka tiedonvälitys tulisi olla objektiivista ja tasapuolista julkaisee tällaisia ohjelmia!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä