MOT: Terapian raunioittamat

Julkaistu perjantaina 01.11.2013 2 28

Vaihtoehtohoitoja ei valvo tällä hetkellä yksikään viranomainen.

TV1 maanantaina 4.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 5.11. klo 5.55 ja keskiviikkona 6.11. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Virallisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimii kirjava joukko terapeutteja, konsultteja ja parantajia, jotka saattavat käyttää voimakkaitakin tajuntaan vaikuttavia menetelmiä. Toistaiseksi laki ei säätele vaihtoehtohoitoja.

 

Kolme naista kertoo

MOT antaa puheenvuoron kolmelle naiselle, joiden elämä on järkkynyt vaihtoehtohoitoon liittyneen terapian vuoksi. He kaikki ovat käyneet saman terapeutin vastaanotolla. Naiset ovat kokeneet tuleensa voimakkaasti manipuloiduiksi, jopa hypnotisoiduiksi.

Terapiaan sekoittui heidän mukaansa seksuaalisia tekoja. Viranomaiset eivät ainakaan toistaiseksi ole puuttuneet terapeutin toimintaan, koska tällä ei ole virallista asemaa terveydenhuollossa.

 

Mielenterveyspotilaat haavoittuvin ryhmä

Vuonna 2009 valmistui laaja mietintö vaihtoehtohoitojen sääntelyn tarpeesta. Mietinnössä kiinnitettiin erityistä huomiota mielenterveysongelmaisten asemaan vaihtoehtomarkkinoilla. Mielenterveyspotilaat ovat kaikkein haavoittuvin potilasryhmä, ja he kohtaavat muita potilaita useammin erilaista hyväksikäyttöä.

Erilaisten tajuntaan vaikuttavien suggestiivisten menetelmien käyttö terapiassa voi syventää apua hakevan ihmisen masennusta tai itsetuhoisuutta. Mietinnössä esitettiin, että esimerkiksi hypnoosia saisivat käyttää vain terveydenhuollon ammattilaiset.

Mietintö ja sen pohjalta tehty lakiesitys ovat hautautuneet sosiaali- ja terveysministeriöön lähes viideksi vuodeksi. Ministeriössä ei ole tehty päätöksiä siitä, milloin lainsäädäntövalmistelu käynnistetään.

 

Vaihtoehtohoitoja ei valvo kukaan

Vaihtoehtohoitojen sisällön valvonta ei tällä hetkellä kuulu minkään viranomaisen toimivaltaan. Ainoa reitti saada oikeutta on tehdä tutkintapyyntö poliisille. Poliisilla tai tuomioistuimilla ei myöskään välttämättä ole kykyä arvioida hoidon laatua tai riippuvuussuhteiden syvyyttä. Juridisesti virallisen terveydenhuoltoalan ulkopuolella toimivia terapeutteja ja parantajia pidetään yksityishenkilöinä.

Hypnoosia tai voimakasta manipulaatiota ei ole pidetty raskauttavina seikkoina hyväksikäyttöä arvioitaessa. Vaihtoehtoisten terapeuttien suhdetta potilaisiinsa ei ole juuri käsitelty tuomioistuimissa.

Korkein oikeus antaa lähipäivinä tuomionsa seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillylle kansanparantajalle.

Ohjelman toimittaa Riikka Kaihovaara.

 

Muualla verkossa

MOT

 

 

Suosittele28 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 04.11.2013

Hei,
Kummityttöni on joutunut puoskari psykoterapeutin hoitamaksi opiskelukavereiden suositusten myötä tai yllytyksellä. Kummityttöni on katkaissut kaikki yhteydenpidon meihin sukulaisiin omia vanhempiaan myöten ja syyttää heitä ties minkälaisesta rikoksesta, mitä vanhemmat eivät ole koskaan tehneet.
Kummityttöni on mitä luultavammin todella hyvin manipuloitu ja aivopesty tältä alueelta.
Vanhemmilla on suuri hätä tytön hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.

Mutta kun kummityttöni on jo 28-vuotias, niin viranomaiset vetoavat koko ajan siihen, ettei he voi aikuiselle ihmiselle mitään.

Vanhemmat ovat tehneet jo n. 1-2 vuotta sitten eri viranomaisille valituksen tästä puoskarista, mutta mitään ei tapahdu, myös 2 rikosilmoitusta. Kukaan ei vastaa edes jätettyihin valituksiin. Viranomaiset kertovat vaan että luultavasti saamme jotain aikaan syksyn aikana.
Tunnen itseni todella avuttomaksi, kun kummityttöni ei vastaa mihinkään viestiin ja nyt on vielä muuttanut asumaan tuntemattomaan paikkaan.

Asialle pitää tehdä pian jotain tai tulen varmaan häikäilemättömäksi ja teen asialle jotain itse.

maanantaina 04.11.2013

Ohjelma vahvisti edelleen sitä, ettei viranomaiset ministeriötä myöten halua tehdä asialle mitään. Asiaa kysyttäessä ministeriöstä annetaan vain diplomaattinen kiertelevä vastaus, ettei asia ole tärkeä, vaikka kysymys on ihmisten terveydestä ja loppu elämästä.

Miksi asiaa ei kysyttäisi suoraan sosiaali- ja terveysministeriltä itseltään? Luulempa, että hänellä on oma 'lehmä ojassa' ja sen tähden ei halua asiaan muutosta. Jos ministeri haluaisi vaikuttaa asiaan, niin siihen olisi puututtu jo vuosia sitten. Taitaisi ministerin omat osingot jäädä saamatta, jos puoskarit siivottaisiin pois tekemästä tuhojaan. Usko häviää nopeasti tällaiseen ministeriöön. Pitäisikö siellä tehdä kunnon 'kevätsiivous' ja tutkia kuka on kuka.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä