MOT: Tungos diplomaattikutsuilla

Julkaistu perjantaina 26.02.2010 0 155

Suomen Bratislavan-suurlähettiläs Jukka Leino residenssinsä parvekkeella. Ruotsin suurlähettiläs muuttaa pian naapurista, sillä maa on päättänyt sulkea suurlähetystönsä.

TV1 maanantaina 1.3. klo 20.00

Mitä virkaa on sadoilla suomalaisdiplomaateilla, kun EU rakentaa kaikille yhteistä lähetystöverkostoa?

Suomella on pienestä koostaan huolimatta laaja edustustojen verkko. Ulkoministeriön alaisia suurlähetystöjä ja muita edustustoja on maailmalla yhteensä 98.

Suomi haluaa ylläpitää omaa suurlähetystöä jokaisessa EU-maassa Maltaa lukuun ottamatta. Ruotsi puolestaan on juuri päättänyt sulkea viisi suurlähetystöä eri EU-maissa säästösyistä.

 

Lisää edustustoja

Ulkoministeriön tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että Suomen edustustoverkkoa haluttaisiin edelleen pikemminkin laajentaa kuin supistaa – siitä huolimatta, että valtion tuottavuusohjelma asettaa myös ulkoministeriölle säästötavoitteita.

Ulkoministeri Alexander Stubb arvioi MOT:n haastattelussa että uusia edustustoja voidaan harkita esimerkiksi Kaukasian ja Keski-Aasian maihin.

Samalla kun Suomi suunnittelee yhä uusia ulkomaanedustustoja, EU on alkanut rakentaa uutta ulkosuhdehallintoa. Suunnitelmiin kuuluu jo nyt kattavan edustustoverkoston laajentaminen lähes kaikkiin maailman maihin, ja EU-edustustojen palveluiden laajentaminen

 

Päällekkäistä työtä

MOT selvittää, mihin suomalaiskansallisia suurlähetystöjä tarvitaan sellaisissakin maissa, joihin Suomella ei muuten ole erityisen läheisiä suhteita.

Miksi laajaa edustustoverkkoa halutaan pitää yllä, vaikka EU-lähetystöt ja kansalliset lähetystöt tekevät jo nyt päällekkäistä työtä? Mitä kaukomailla toimivat Suomen pienet suurlähetystöt oikeastaan tekevät?

MOT:n toimittaja Kati Juurus selvitti Tunisin ja Bratislavan suurlähetystöissä, kuinka Suomen elintärkeitä etuja maailmalla valvotaan

 

Leppoisaa työtä

Paikan päällä diplomaattien työstä välittyi varsin leppoisa kuva.

Ulkoministeri Stubbkin myöntää nuorempana ihmetelleensä, mitä joissakin lähetystöissä tehdään. Nyt ministerinä hän on kuitenkin alkanut pitää kaikkia edustustoja hyödyllisinä.

Ulkoministeri vakuuttaa myös lukevansa läpi kaikkien suurlähetystöjen kaikki raportit.

Ehkä raporteista paljastuisi, miksi kaukaisia pikkulähetystöjäkin on tärkeää pitää yllä? Ikävä kyllä, edustustojen luottamukselliset raportit on määrätty salaisiksi 25 vuodeksi. Onneksi ulkoministeri Stubb lupasi MOT:lle pääsyn myös luottamuksellisten edustustoraporttien äärelle.

 

MOT

 

Suosittele155 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä