MOT: Vale, emävale, Kataisen tilasto

Julkaistu perjantaina 18.10.2013 2 48

"Suomen kilpailukyvystä käydyssä keskustelussa on syyllistetty liikaa suomalaisia palkansaajia ja suomalaista ammattiyhdistysliikettä", Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Sauramo sanoo.

TV1 maanantaina 21.10.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 22.10. klo 5.55 ja keskiviikkona 23.10. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Monet poliitikot ja teollisuusjohtajat ovat pitkään väittäneet, että Suomen kilpailukyky on romahtanut. Heikolla kilpailukyvyllä on perusteltu matalia palkankorotuksia.

Asiantuntijat varoittavat, että kilpailukykyä kuvaavat tilastot kertovat sen, mitä tilaston käyttäjä haluaa.

 

Palkansaajia syyllistetty

Kilpailukyvylle ei ole yksiselitteistä määritelmää, ja sitä voidaan kuvata monenlaisilla muuttujilla.

”Kilpailukyky on hyvin hämärä käsite, ja sillä tarkoitetaan milloin mitäkin”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo MOT-ohjelmassa.

”Kilpailukykykeskustelu on ollut jossain suhteessa jopa harhaanjohtavaa”, sanoo puolestaan Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Sauramo.

"Siinä on syyllistetty liikaa suomalaisia palkansaajia ja suomalaista ammattiyhdistysliikettä, joka on yrittänyt pitää palkansaajien puolta.”

 

Kilpailukyky on parantunut

Suomen kilpailukyky saadaan näyttämään huonolta esimerkiksi ottamalla tarkasteluun mukaan vain aivan viime vuosien kehitys. Pidempi tarkastelu paljastaa, että kilpailukyky on rendinomaisesti parantunut.

Kilpailukykykeskustelussa keskitytään usein eri tekijöiden vuosittaisiin muutoksiin ja unohdetaan esimerkiksi työvoimakustannusten todellinen taso.

Euroopan unionin tilastojen mukaan teollisuuden työvoimakustannukset ovat Suomessa alemmat kuin esimerkiksi pääkilpailijamaihin kuuluvissa Ruotsissa tai Saksassa.

Suomen teollisuuden hyvää kilpailukykyä heijastaa muun muassa se, että Uudenkaupungin autotehtaalla on juuri aloitettu sadantuhannen uuden A-sarjan Mercedes-Benzin valmistus saksalaiselle Daimlerille.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele48 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 22.10.2013

Tyypillistä kokoomuksen kusetus-politiikkaa. Tarkoituksena on varmaan lisätä tuloja omistajien taskuun.

Listasin tuosta ohjelmasta aivan toisenlaisia ongelmia, joita oli:
-johtajuuden osaamattomuus
-huono itsemme, tuotteidemme ja osaamisemme markkinointi
-investoinnit ulkomaille Suomen sijasta
-kansan huono ostovoima

Etenkin investoinnit ulkomaille on paha asia. Se on OK mikäli muutama yritys tekee niin, mutta jos useampi, niin aika pahalta näyttää. Ja aika utopistista myöskään olettaa, että kuluttajat maksavat samaa hintaa, vaikka tuote on tuotettu muualla halpamaissa??

tiistaina 22.10.2013

Aivan totaalista paskapuhetta että suomalaisen palkansaajan ansiot olisivat tuhonneet Suomen kilpailukyvyn. Se on valitettavaa,että työläisenkin täytyy syödä,edes joka toinen päivä. Suomi on niin kallis maa elää,että jokainen kolikko tulee todella tarpeeseen. Pitäisi enemmän keskustella siitä mihin tämä vallitseva hintataso pohjautuu. Kun verrataan Suomea,Saksaan,Hollantiin,Ruotsiin tai vaikka Itävaltaan,meillä on asuminen kalliimpaa,elintarvikkeet kalliimpia ja autot kalliimpia. Eikä se ikuinen mantra meidän sosiaaliturvastakaan oikein enää toimi. Jotkut onnelliset pääsevät vielä silloin tällöin matkustelemaan ja ne ihan samat terveykeskukset on muuallakin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä